مشاور وزیر نفت: آمریکا بیش از آنکه عمل کند با ابزارهای رسانهای میترساند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، مؤید حسینی صدر با بیان اینکه در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان اینکه در داخل نیز عدهای به این جو دامن میزنند افزود: اینکه آمریکاییها ادعا میکنند میزان صادرات ایران را به صفر میرسانند در کوتاه مدت عملی نیست.
وی گفت: با توجه به تقاضا در بازار و کمبود تولید نفت، جایگزینی نفت ایران عملی نیست.
حسینی صدر افزود: ایران با چند کشور بزرگ مرز زمینی دارد و به آسانی میتواند با کشورهای دیگر در زمینه تجارت نفت کار کند.
وی گفت: تحریمهای آمریکا تحریمهای شورای امنیت نیست و بسیاری از شرکتهای بین المللی و خارجی زیر بار آن نمیروند و تجارت نفت چیزی نیست که با دستور یک کشور جلوی آن گرفته شود.
حسینی صدر افزود: همان طور که آمریکاییها تجربه تحریم دارند ما نیز تجربه دور زدن تحریمها را داریم و برای فروش نفت استرس نداریم.
وی گفت: ذخایر کشور بسیار بیشتر از آن است که در واردات اقلام اصلی دچار مشکل شویم.
حسینی صدر افزود: دلیل آشفتگی در بازار به تحریمها باز نمیگردد بلکه جو روانی و غفلت برخی مسئولان است.
وی گفت: شیره مالیدن و باج دادن آمریکا به برخی کشورها تأثیر چندانی ندارد و آنان نمیخواهند انرژی گران تری بخرند.
حسینی صدر با بیان اینکه حدود ۷۰ درصد از دیپلماسی نفتی در اختیار وزارت نفت است و این وزارتخانه کار خود را به درستی انجام داده است افزود: در این زمینه و برای افزایش سرمایه گذاری در حوزه نفت قرار دادهای نفتی را جذاب و بازبینی کردیم.
وی با بیان اینکه پس از برجام، تجهیزات مهم صنعت نفت در پالایشگاه ها، پتروشیمیها و بخش اکتشاف تأمین شد گفت:: اروپاییها بارها گفته اند در صنعت نفت کشورمان هستند و توافق امضا میکنند، اما در عمل با احتیاط جلو میآیند.
حسینی صدر افزود: در جذب سرمایه گذاری خارجی از نمره ۱۰۰ نمره ۸۰ گرفته ایم، اما در فروش نفت نمیتوانیم قراردادهای ۵ ساله یا ۱۰ ساله ببندیم.
وی گفت: پس از لغو تحریمها میزان فروش نفت از ۱ میلیون بشکه نفت خام در چند ماهه اخیر به ۲/۷ میلیون بشکه رسیده و ضریب بازیافت نیز افزایش یافته است.
حسینی صدر افزود: برای طرح ان. تی. پی نیز که طرف خارجی به دلیل تهدیدهای آمریکا صحنه را خالی کرد برای ظرفیت تولید ۵۰۰ هزار تن با کارشناسان داخلی در عسلویه قرارداد امضا کردیم.
وی گفت: آمریکا فردی را برای تحریمهای ایران مشخص کرده است و وی روزانه برنامههای خود را بررسی میکند، اما ما در کشور فردی را مشخص نکرده ایم در حالی که باید یکی از مسئولان یا وزرا یا بالاتر از آنان مسئول هماهنگی در زمینه مقابله با تحریمهای آمریکا باشد.
حسینی صدر افزود: اینکه ۲۴ میلیون تن فولاد تولید و ۱۰ میلیون مصرف میکنیم و قیمت فولاد ۳ برابر شده است به دلیل نداشتن مسئول اتاق تحریم و بازیهای داخلی است.
وی گفت: اراده برای تشکیل بورس نفت و آمادگی فروش این محصول به بخش خصوصی وجود دارد و برای فروش نفت در مناطق آزاد و سرمایه گذاری بخش خصوصی در این مناطق باید ساز و کارهایی ایجاد شود.
حسینی صدر افزود: اکنون ۶۰ میلیون تن ظرفیت تولید فرآوردههای پتروشیمی در کشور است و مشتریان خارجی ما نمیتوانند جایگزینی برای این فرآوردهها پیدا کنند بنابراین مشکلی در صورت اعمال تحریم برای فروش آنها نداریم.
وی گفت: تحریم حوزه پتروشیمی غیر ممکن است.
حسینی صدر افزود: یکی از راهکارهای مقابله با تحریمهای نفتی تبادل کالا به کالا با کشورهایی است که سابقه خوبی در این زمینه دارند.
محمدعلی خطیبی نماینده سابق ایران در اوپک نیز در این برنامه درباره عملی شدن تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران گفت: چنین اتفاقی بعید است.
وی با بیان اینکه در تحریمهای قبلی، دولت آمریکا چند سال برای آن برنامه ریزی و جایگزینهای آن تحریمها را مشخص کرده بود افزود:در آن زمان نیز حدود ۱ میلیون بشکه نفت صادر میکردیم.
خطیبی با اشاره به اینکه اکنون بازار نفت جهانی توان جایگزینی نفت ایران را ندارد گفت:: اکنون تقاضای فصلی در بازار وجود دارد و تقاضا از اوپک تولید ۳۳ و نیم میلیون بشکه است در حالی که اوپک ۳۲ و نیم میلیون بشکه تولید میکند.
وی افزود: آمریکا چگونه میخواهد جایگزینی برای ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت ایران و ۱ میلیون بشکه کمبود نفت اوپک را پیدا کند.
خطیبی گفت:: ادعای آمریکاییها در تحریم نفتی ایران از نظر کارشناسی و عدد و رقم غلط است.
وی افزود: آمریکا توصیه کرده از ذخایر راهبردی خود برداشت کند، اما کشورهای صنعتی ۹۰ روز ذخیره نفتی دارند و فقط مدت محدودی میتوانند از این ذخایر برداشت کنند.
خطیبی گفت:: در صورت برداشت از ذخایر، قیمتها افزایش و بهای نفت به بیش از ۱۰۰ دلار خواهد رسید.
وی افزود: این افزایش قیمت موجب میشود هزینه کشورها بیشتر و مصرف کنندگان از جمله مردم آمریکا بهای بیشتری را برای سوخت و کالا بپردازند.
خطیبی گفت: اگر روزی آمریکاییها یا کشورهای صنعتی از ذخایر نفتی خود برداشت کنند دیگر ابزاری برای کنترل بازار ندارند.
وی افزود: تصمیم را رئیس جمهور آمریکا گرفته است، اما عده زیادی باید هزینه آن را بپردازند.
خطیبی گفت: از مدتها پیش با خبر بودیم که تحریمهای نفتی از نوامبر آغاز میشود و فرصت کافی برای دیپلماسی فعال در زمینه مقابله با این تحریمها داشته ایم، اما نمیدانیم چقدر از این فرصت استفاده شده است.
وی افزود: آسیب پذیری ما از خام فروشی نفت است و در فروش فرآوردهها مشکلی نداریم.
خطیبی گفت: شرکتهای خارجی نگرانیهای خود را از تحریمها به ما اعلام میکنند و اگر بتوانیم نگرانیهای آنان را برطرف کنیم به خرید خود ادامه میدهند.
وی افزود: در تحریمهای قبلی برخی از این نگرانیهای شرکتهای خارجی رفع شد.
خطیبی گفت: تحریمهای قبلی تحریمهای گسترده تری بود، اما پس از برجام از کشورهای بزرگ اروپایی بعید بود خرید نفت خود را از ایران صفر کنند.
وی افزود: باید گروهی متشکل از وزیر نفت، وزیر امور خارجه، رئیس بانک مرکزی و رئیس بیمه به کشورهای مختلف سفر کنند و درباره مقابله با تحریمهای آمریکا مذاکرات سطح بالایی با آن کشورها داشته باشند.
خطیبی گفت:: آمریکا نه تنها با ما بلکه با بسیاری از کشورها جنگ اقتصادی آغاز کرده است و اگر هنر داشته باشیم میتوانیم با کسانی که در جبهه مقابل آمریکا هستند متحد و در مقابل این کشور جبهه واحدی را تشکیل دهیم.
وی افزود: امکان ایجاد بورس نفتی با استانداردهای بین المللی در کشور وجود ندارد، اما میتوانیم تالار حراج ایجاد کنیم.
خطیبی گفت: اگر بخش خصوصی، پول نفت را نقدی بدهد و به مشتریانی که اکنون نفت ایران را میخرند نفت نفروشد میتوان به این بخش نفت فروخت.
وی افزود: البته توان بخش خصوصی داخلی برای خرید نفت کافی نیست و این بخش میتواند با ایجاد پالایشگاههای کوچک در فروش نفت کمک کند.
خطیبی گفت:: باید در اوپک دیپلماسی فعال داشته باشیم و اجازه ندهیم این سازمان بیش از سقف مجاز افزایش تولید داشته باشد.
محمد صادق کریمی کارشناس اقتصادی نیز در این برنامه گفت:: در صورت تحریمهای نفتی میتوانیم فعالانه، جدی و با سرعت عمل بالا جایگزینهای صادرات نفت را بیابیم و جلوی تحریمهای نفتی را بگیریم.
وی افزود: محور راهبردی کلان و مشتریهای بزرگ نفت ایران، چین و هند هستند و باید مذاکرات و دیپلماسی در سطح بالا با این کشورها آغاز و سفارتخانههای ما در این زمینه احیا شود.
کریمی گفت: برای مقابله با تحریمها میتوانیم از ظرفیت بخش غیردولتی نیز استفاده کنیم.
وی افزود: بورس نفتی ساز و کاری است که کمترین فساد در آن است و نفت با بالاترین قیمت در آن به فروش میرسد بنابراین وزارت نفت میتواند این بورس را ایجاد کند و مخالفتی با آن وجود ندارد.
علی ادیانی راد عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در این برنامه گفت: نیاز به دیپلماسی فعال نفتی به ویژه در حوزه مشتریان دائمی و سنتی از جمله چین و هند داریم.
وی افزود: در حالی که اکنون این نیاز وجود دارد سکانداری در سفارتخانههای ایران در هند و چین وجود ندارد و در این کشورها سفیری نداریم.
ادیانی راد گفت:: این مسئله راهبردی برای ایران است و دولت باید تصمیم قویای در این حوزه بگیرد.
وی افزود: عرضه نفت و میعانات در بورس بر اساس قانون تکلیف دولت است.
ادیانی راد گفت: فقط وزارت نفت مسئول راه اندازی بورس نفت نیست بلکه دستگاههای دیگر نیز باید زیرساختها را در این زمینه فراهم کنند.
وی افزود: حجم عرضه نفت در بورس باید حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار بشکه باشد و به صورت نقدی فروخته شود.