سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: امیدواریم هر چه زودتر گزارش نهایی را در مورد جزئیات و عوامل حمله به کنسولگری ایران در بصره از مقامات عراقی دریافت کنیم و در صورتی که امکان داشته باشد، بخشهایی از این گزارش را در اختیار افکار عمومی قرار خواهیم داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، بهرام قاسمی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سؤالی در باره اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه پلیس امنیتی عراق تعدادی از متعرضان به کنسولگری ایران در بصره را بازداشت کرده آیا ایران در جریان جزئیات این موضوع هست یا خیر گفت: در مورد جزئیات این موضوع که نمیتوانم صحبت کنم اما همانطور که پیش از این گفته بودم، مقامات عراقی و مردم عراق بسیار از واقعه حمله به کنسولگری ایران در بصره متاسف بودند و در حد توان خود تلاشهایی را انجام دادند تا عوامل حمله به کنسولگری ایران را شناسایی کنند.
وی با بیان اینکه تعدادی از مهاجمان دستگیر شدهاند و سرنخهایی از گفتگوهایی که با آنها شده است در مورد جزئیات این حادثه به دست آمده است تصریح کرد: از همان ابتدای وقوع این حادثه ما بر اساس اطلاعات کسب شده این تصور را داشتیم که جریان حمله کننده به کنسولگری ایران در بصره جریان هدایت شدهای است که با انگیزههای مشخص از جانب برخی از کشورهای مشخص هدایت شده بود و بر اساس اهدافی این حمله را انجام داده بودند که خوشبختانه نتوانستند به اهداف مورد نظر خود دست پیدا کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در باره آخرین وضعیت دانشجوی ایرانی بازداشت شده در استرالیا گفت: چندی پیش در این مورد موضعگیری کردم چیزی به اطلاعات قبلی نمیتوانم اضافه کنم.
قاسمی ادامه داد: موضوع مورد اشاره در سفارت ایران در استرالیا و سفارت استرالیا در تهران در حال بررسی است و منتظر اخبار جدیدی درباره این موضوع هستیم ولی همانطور که گفتم تا این لحظه اطلاعات جدید و قابل بیانی دریافت نکردهام.
وی همچنین در مورد تلاش برخی از مقامات کشورهای اروپایی از جمله آلمان برای اینکه یک سازوکار مستقلی برای انجام تبادلات مالی و بانکی با ایران فراهم کنند به نحوی که تحت تاثیر تحریمهای امریکا قرار نگیرد و مستقل از دلار باشد، اظهار داشت: درخصوص تعاملات پولی و بانکی بین ایران و اتحادیه اروپا و همچنین برخی از کشورهای اروپایی طرحهایی بین متخصصان امر در این حوزه مطرح شده است.
قاسمی اضافه کرد: گفتگوها در این زمینه ادامه دارد و این خوشبینی وجود دارد که سازوکار جدیدی که مطرح شده است و بررسی در مورد آن ادامه دارد بتواند تا حدودی برخی از مشکلات در این حوزه را برطرف کند و برخی از تضمینها و ضمانتهای لازم را به ایران ارائه کند، چنانکه رضایتمندی تهران را به همراه داشته باشد.
وی با بیان اینکه در مورد این طرحها تا زمان نهایی شدن آن باید صبر کرد چرا که این مسائل، مسائلی پیچیده و فنی است ادامه داد: باید در مورد این مسائل بررسیهای همه جانبه صورت بگیرد و ابتکارات و خلاقیتهایی نیز به کار گرفته شود.
سخنگوی وزارت امورخارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد برگزاری اجلاس سه جانبه بین ایران، هند و افغانستان در کابل درمورد موضوع بندر چابهار و برخی از موضوعات مطرح شده مبنی بر ممنوعیت صادرات برخی از کالاهای ایرانی به افغانستان و محدودیت متقابل مرزیاز جانب افغانستان گفت: اجلاس سه جانبهای که برگزار شد اجلاسی مهم و سفر آقای عراقچی به افغانستان نیز سفری سازنده و مفید بود.
قاسمی ادامه داد: در این سفر آقای عراقچی با مقامات افغانستان دیدار و همچنین در نشست سه جانبه ایران، افغانستان و هند درباره موضوع چابهار حضور پیدا کرد، در این گفتگوها درخصوص چگونگی ادامه همکاریها مربوط به این بند هم صحبت شد و ما امیدواریم بر اساس صحبتها و تفاهماتی که میان مقامات شرکت کننده در این اجلاس صورت گرفته است همکاریهای سه کشور در آینده به توسعه هر چه بیشتر این منطقه منجر شود.
وی افزود: در باره برخی از محدودیتها و ممانعتها در مورد ورود و صدور کالا بین ایران و افغانستان و آنچه در رسانهها در این زمینه منتشر شده است، در حال بررسی هستیم. فکر میکنیم سوء تفاهمی وجود داشته یا به وجود آمده است که این ناشی از برخی از مسائل مرزی است و تصور میکنم با مذاکراتی که از یکی دو روز گذشته آغاز شده است، در آینده نزدیک شاهد این باشیم که این مسائل حل شود.
سخنگوی وزارت امورخارجه گفت: برخلاف آنچه در رسانهها مطرح شده است این موضوع را خیلی مرتبط با بحث تحریمها نمیدانیم بیشتر مسائل دوجانبه است که در نهایت با مذاکره بین ارگانهای ذیربط حل و فصل میشود.