هنر و صنعت سینما در شهر مهاباد به دست فراموشی سپرده شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز مهاباد، سینما آخرین هنر و به عبارت دیگر پس از تئاتر، نقاشی ، مجسمه سازی ، معماری ، موسیقی و رقص هفتمین هنر است.
در این میان سینما تنها هنری است که نه تنها شش هنر دیگر را به خدمت گرفته بلکه به گونه ای توانسته آنها را اعتلا ببخشد.
در تقویم رسمی کشور 21 شهریور ماه، به عنوان روز سینما نامگذاری شده است؛ صنعتی که امروزه فراتر از یک هنر و صنعت مطرح بوده و مرزهای فرهنگی کشورها را درنوردیده است و در دنیای امروز، قدرت چهارم به شمار می رود.
سینما در اصل واژه ای یونانی و به معنای حرکت است، اما در اصطلاح ، هنر و فنی است که به کمک یک سری تصاویر متحرک، پیامی را به مخاطب خود که همان تماشاگر است منتقل می کند.
این هنر و صنعت چند سالی است که در شهرستان مهاباد به دست فراموشی سپرده شده و تنها سینمای این شهر نزدیک 20 سال است همچنان تعطیل بوده و دیگر کسی تصاویر را بر پرده آن نمی بیند.
تنها سینمای شهرستان مهاباد بنام سینما تربیت زیر نظر جمعیت هلال احمر قرار داشت که آنهم به دلیل استقبال نکردن از آن به تعطیلی کشیده شد.
سینمای مهاباد قرار بود در دو سه سال گذشته دوباره راه اندازی شود و حتی یک سرمایه گذار برای تعمیر و راه اندازی مجدد آن اعلام آمادگی کرده بود اما پس از مدتی همه چیز به حالت قبلی بازگشت و خبری از سرمایه گذار نشد و در نهایت نگاه و آه سرد هنرمندان بود که بر درهای بسته سالن فرسوده سینمای مهاباد خشک شد.
رئيس جمعيت هلال احمر شهرستان مهاباد در رابطه با آخرین وضعیت سینما تربیت این شهرستان می گوید: سال گذشته بخش خصوصی اعلام آمادگی کرد و پس از آن بازدیدهایی از سینما انجام گرفت و هزینه های تعمیر و تجهیزآن نیز حدود دو میلیارد تومان برآورد شد، اما تا کنون اقدامی از سوی آنها انجام نگرفته است.
سید رحمان مؤمن پور گفت: جمعیت هلال احمر خواهان بازسازی و راه اندازی مجدد سینما تربیت است و اگر بخش خصوصی جهت بازسازی آن اقدام کنند ما از آن استقبال می کنیم.
مؤمن پور افزود: در حال حاضر جمعیت هلال احمرمتولی و مسئول اداره سینما نیست، بلکه متولی سینما، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی است که وظیفه ایجاد و حفظ سینما را بر عهده دارد هلال احمرتنها مالکیت سینما تربیت را دارد.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان مهاباد هم می گوید: تاکنون سرمایه گذاری به صورت جدی برای راه اندازی سینما در مهاباد اقدام نکرده است و سرمایه گذاران پیشین نیز منصرف شده اند.
قادر مرادی گفت: پارسال بخش خصوصی قصد داشت سینمای مهاباد را دوباره راه اندازی کند اماپس از بازدید از آن منصرف شد زیرا او در نظر داشت سالن سینما توسط هلال احمر بازسازی شود و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی هم نسبت به تجهیز و خرید وسایل سینما و دستگاه نمایش فیلم اقدام نماید و سرمایه گذار تنها متولی سینما باشد که این مورد به نتیجه نرسید.
مرادی می گوید: اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی تنها در صورتی صنعت سینما را با صرف هزینه راه اندازی می کند که سالن مجهز در اختیار داشته باشد که در حال حاضر این سالن در شهر مهاباد موجود نیست و هیچ سرمایه گذاری هم تاکنون نسبت به این قضیه اقدام نکرده است.
به گفته مرادی، استقبال نکردن مردم علت اصلی تعطیلی تنها سینمای شهر است زیرا گسترش اینترنت و فضای مجازی باعث شده که فیلم های روز دنیا به راحتی در دسترس مردم قرار گیرد و همین امر استقبال مردم را از سینما کم کرده است.
وی اضافه می کند : این موضوع تنها مختص به شهر مهاباد نیست و بسیاری از شهرهای دیگر کشور با این وضع مواجه هستند و همین امر باعث شده است تا صنعت سینما در ایران با مشکلات بسیاری رو به رو شود.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه گفت: دیماه جلسه ای پیرامون امکان بازگشایی سینما تربیت مهاباد با حضور رئیس امور سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مهاباد، نماینده فرمانداری، رئیس هلال احمر مهاباد و کارشناسان هلال احمر استان، در محل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مهاباد تشکیل شد.
درحال حاضرتنها سه سالن سینما از 12 سینمای تحت مدیریت حوزه هنری آذربایجانغربی فعال است که قدمت آنها به بیش از 50 سال پیش برمی گردد.
حجت الاسلام ناصر خدایاری، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانغربی هم با بیان اینکه هنر صنعت سینما منعکس کننده هویت، ماهیت، اندیشه ها، اخلاق و آداب و رسوم یک جامعه است گفت: رسیدگی به وضعیت سینماهای آذربایجانغربی با همکاری حوزه هنری استان جزو برنامه های کاری این اداره کل قرار می گیرد.
رحیم بایزیدی، رئیس انجمن سینمای جوان مهاباد هم می گوید: سینما یک رسانه جمعی است و رسانه هایی مانندتلویزیون و شبکه های اجتماعی و سینمای خانگی به سبب فضای نشستن و فرهنگ خاص حاکم بر سینما جذابیت آن را ندارند.
بایزیدی، با اعتقاد به کوچک سازی سینماها می گوید: در این وهله باید سینما کوچک سازی شود،یعنی سالن های کوچک 100 تا 200 نفری ساخته شوند که این امر می تواند در شهر مهاباد نیز جوابگو باشد.
وی اضافه کرد: برای جلب توجه مردم و تشویق و جذب آنها به سینما تبلیغات می تواند بسیارکارآمد باشد حتی در فضاهای آموزشی و مدارس نیز می توان فرهنگ سازی و دانش آموزان را با هنرسینما آشنا کرد.
درحال حاضرعدم استقبال سرمایه گذاران و نبود بودجه کافی موجب شده است تا تنها سینمای مهاباد بدون استفاده باقی بماند و از سالن آن برای برگزاری دیگر فعالیتهای فرهنگی استفاده شود.
سینما تربیت مهاباد سالها به عنوان تنها سینمای فعال این شهر پذیرای علاقمندان به سینما بود و از سال ١٣٨٠ تعطیل شد. هرچند دریک بازه زمانی کوتاه در سال ١٣٨۶ مجدد فعال شد اما دیری نپائید که آپارات این سینما خاموش شد.