شهید سید مرتضی آوینی، سید شهیدان اهل قلم در حال بررسی مکان فیلم مستند «شهری در آسمان» در منطقه فکه بر اثر اصابت ترکش مین باقیمانده از جنگ ایران و عراق به شهادت رسید.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، سید مرتضی آوینی در شهریور ۱۳۲۶ در شهر ری به دنیا آمد.
تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در شهرهای زنجان، کرمان و تهران به پایان رساند.
وی از کودکی با هنر انس داشت؛ شعر میسرود، داستان و مقاله مینوشت و نقاشی میکرد.
آوینی در سال ۱۳۴۴ به عنوان دانشجوی معماری وارد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد.
با پایان جنگ و در فاصله سالهای پایان جنگ و تأسیس مؤسسه روایت فتح، آوینی نوعی فعالیت هنری - مطبوعاتی را تجربه کرد.
وی در این دوره به سینما، هنر، فرهنگ واحد جهانی و مواجههٔ آن با مسائل مختلف فکر میکرد، حاصل همه آن فکر کردنها، تحقیقها و مباحثات و نوشتههایی است که از او به جا مانده است.
تأملاتی در ماهیت سینما که در فصلنامهٔ فارابی به چاپ رسید و بعد مقالاتی با عناوین جذابیت در سینما، آینه جادو، قاب تصویر، زبان سینما و… که از فروردین سال ۱۳۶۸ در ماهنامه سوره منتشر میشد، مجموعه این مقالات در کتاب آینه جادو که جلد اول از مجموعهٔ مقالات و نقدهای سینمایی اوست جمعآوری شد.
هرچند آشنایی با سینما در طول مدت بیش از ۱۰ سال مستندسازی و تجارب او در زمینه کارگردانی مستند و به ویژه مونتاژ باعث شد که قبل از هر چیز به سینما بپردازد، ولی فکرها و حرفهای او بیشتر از اینها بود.
*کتاب شناسی
هر آنکه جز خود، آئینه جادو، توسعه و مبانی تمدن غرب، گنجینه آسمانی، یک تجربه ماندگار، فردایی دیگر، حلزونهای خانه به دوش، رستاخیز جان، آغازی بر یک پایان، فتح خون، امام و حیات باطنی انسان، با من سخن بگو دوکوهه، مرکز آسمان، نسیم حیات و سفر به سرزمین نور کتابهای آوینی است.
*فیلم شناسی
شش روز در ترکمن صحرا، سیل خوزستان، خان گزیدهها، حقیقت، با دکتر جهاد در بشاگرد، هفت قصه از بلوچستان، با تیپ المهدی در محور رأس البیشه، شیر مردان خدا! کرب و بلا در انتظار است، روایت فتح، شهری در آسمان فیلمهای اوست.
شهید سید مرتضی آوینی، سید شهیدان اهل قلم دی روز ۲۰ فروردین ۱۳۷۲ در منطقه فکه در حال بررسی مکان فیلم مستند «شهری در آسمان»، به همراه محمد سعید یزدانپرست با مین برخورد کرد و بر اثر اصابت ترکش مین باقیمانده از جنگ ایران و عراق به فیض شهادت نایل شد.