جان کري در مصاحبه با شبکه «پي بي اس»؛
حمايت فقط دو کشور در خاورمیانه از سياست ضد ایراني ترامپ
وزیر امور خارجه پيشين آمریکا: یکی دو کشور در خاورمیانه که همواره از ایران متنفر بوده اند و تمرکز آنها بر ایران است، با تفکر ترامپ همراهی می کنند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما، جان کری وزیر امور خارجه پيشين آمریکا در گفتگو با شبکه پی بی اس به پرسش های مجری این شبکه درباره مسائل مختلف، پاسخ گفت.
هدف دولت ترامپ؛ تغيير حکومت ايران
مجری با اشاره به برجام، از کری پرسید: «شما گفته اید تصمیم دولت ترامپ به خارج کردن آمریکا از این توافق اشتباهی بزرگ بوده است. آیا شما فکر می کنید اروپایی ها می توانند توافق هسته ای را حفظ کنند و پرسش بعدی اینکه راهبرد دولت ترامپ در مورد ایران چیست. آیا آنها به دنبال تغییر رژیم هستند؟»
جان کری در پاسخ گفت: «بله. فکر می کنم آنها به طور اساسی به دنبال تغییر حکومت هستند. اما فکر می کنم آنها تصمیمی گرفتند که به شدت غیرسازنده و برای کشورمان خطرناک است. اجازه دهید سوالی بپرسم. اکنون چه کشورهایی با ما هستند؟ یکی دو کشور در خاورمیانه که همواره از ایران متنفر بوده اند و تمرکز آنها بر ایران است، با این تفکر همراهی می کنند. اما کشورهایی که در مذاکرات هسته ای شرکت داشتند شامل چین، روسیه، آلمان، فرانسه و انگلیس همگی از توافقنامه حمایت می کنند و تلاش می کنند آن را حفظ کنند.نکته جالب این است که ایران نیز از توافقنامه حمایت و برای حفظ آن تلاش می کند»
تاثير انتخاب مجدد ترامپ بر موقعيت آمريکا در جهان
مجری برنامه، در ادامه با اشاره به احتمال به قدرت رسیدن مجدد دونالد ترامپ، از جان کری سئوال کرد: «به نظر شما این وضع چه تاثیری بر موقعیت آمریکا در جهان خواهد داشت؟ »
کری در پاسخ گفت: «تاثیری وحشتناک خواهد داشت. این چیزی نیست که من فکر کنم اتفاق خواهد افتاد، بلکه من می دانم این اتفاق خواهد افتاد. افراد و کشورهای خاصی از حضور این رئیس جمهور سود می برند. ببینید که چین در برخی حوزه ها چه اقداماتی می کند. ببینید که رئیس جمهور پوتین در جهات مختلف چه سودهایی برده است. آنچه در هلسینکی و در دیدار ترامپ و پوتین رخ داد، یک اتفاق ننگین برای آمریکا بود. ترامپ از اتاق نشست خارج شد و موضع پوتین را تایید کرد. به نظر می رسید وی نظر پوتین را در مورد اینکه چگونه می توان با فرستادن مایک مک فال، سفیر سابق آمریکا به مسکو برای بازجویی تحقیقات روسها را کامل کرد، تسلیم خواسته پوتین شد. اکنون مردم جهان نفس ها را در سینه حبس کرده و منتظرند ببینند چه اتفاق تازه ای رخ خواهد داد.»
انفعال دولت آمريکا در قبال محور ايران، روسيه و سوريه در جنگ با تروريسم
مجری پي بي اس در ادامه اين گفتگو، از جان کری وزير امور خارجه پيشين آمريکا، سئوال کرد: «اجازه دهید در مورد برخی مکان ها که بخشی از سیاست خارجی آمریکا هستند و ما شاهد ایجاد مشکل در آنها هستیم بپرسم. یکی از آنها سوریه است؛ مکانی که هم اکنون در میانه جنگ داخلی قرار دارد و بهای آن فاجعه انسانی است که به نظر می رسد در این کشور ایجاد شده است. دولت سوریه با پشتیبانی روسیه و ایران، آخرین پایگاه شورشیان(گروه های تروریستی تکفيري) را هدف قرار می دهد. این اتفاقات در طول چند سال و در شرایطی رخ داد که آمریکا به اندازه ای که بسیاری انتظار داشتند ایفای نقش نکرد. شما در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما تلاش کردید آمریکا را بیشتر درگیر این موضوع کنید. آیا آنچه که امروز می بینیم، نتیجه تصمیم هاییست که در دوران ریاست جمهوری اوباما گرفته شد تا آمریکا میزان دخالت خود را در سوریه افزاش ندهد؟ »
کری در پاسخ، گفت: «این وضع نتیجه یک دوره طولانی انفعال کل جامعه بین المللی است و در آن زمان جامعه بین المللی از انجام وظایف خود بازماند. من در کتاب خود فصلی در مورد سوریه نوشته ام که نام آن "زخم باز" است. به این دلیل که وضع سوریه مانند یک زخم باز و التیام نیافته است. ما در دوران خود نتوانستیم بشار اسد را مجبور به مذاکره کنیم. فکر می کنم ما می توانستیم کارهایی انجام دهیم. من در استدلال برای ترغیب دیگران به این کار شکست خوردم.»
مجری سئوال کرد: «به نظر شما چرا اوباما در این زمینه با شما همراه نشد؟»
جان کری در پاسخ، گفت: «او احساس متفاوتی داشت و در تفکرات خود نتایج متفاوتی می گرفت. اوباما معتقد بود که این خطرناک است؛ ارزش خطر کردن را ندارد و شاید در شرایطی که ما در تلاش برای خارج شدن از چند جنگ دیگر هستیم، ما را بیشتر درگیر و گرفتار کند. من این بحث را ادامه ندادم زیرا رئیس جمهور تصمیم گیرنده نهایی بود و من از این تصمیم وی حمایت کردم.»