واشنگتن با نزديکي به آتن سعي دارد آنکارا را تحت فشار گذارد.
در بحبوحه تنش در روابط واشنگتن و آنکارا؛ رئيس ستاد مشترک ارتش آمريکا به يونان رفت. سفر دو روزه ژنرال «جوزف دانفورد» به آتن بيشتر در چارچوب توسعه همکاري هاي نظامي دو کشور مورد توجه قرار گرفت. اين سفر نشان داد که واشنگتن به دنبال گسترش حضور نظامي خود در يونان و استفاده از پايگاه هاي نظامي و بنادر اين کشور است.
تمايل آمريکا براي استفاده از پايگاههاي نظامي يونان ظاهراً به شکرآب شدن روابط واشنگتن- آنکارا برمي گردد. يعني ادامه و افزايش تنش در روابط واشنگتن- آنکارا موجب شده آمريکا استفاده از پايگاه هاي نظامي يونان را دستور کار خود قرار دهد. در اين باره گفته شده که وزارت دفاع امريکا پايگاه اندرافيدا در جنوب يونان را جايگزين پايگاه اينجرليک ترکيه کرده است. مجله ميليتري تايمز هم به نقل از مقامي که نخواست نامش فاش شود نوشته در مذاکرات دانفورد و مقامات يوناني، مناطقي از يونان که قرار است نيروهاي آمريکايي براي 5 تا 10 سال آينده مستقر شوند، معرفي شده اند.
طبق گزارش ها، آمريکا در نظر دارد علاوه بر انتقال پايگاه اينجرليک به يونان، شش پايگاه نظامي ديگر در يونان احداث کند و يا سطح کارايي تعدادي از آنها را که هم اکنون فعال هستند، افزايش دهد. روزنامه يوناني ملي گراي 'استيا' نيز در اين باره نوشته واشنگتن قصد دارد دو پايگاه نظامي در نزديک مرزهاي ترکيه در جزيره ' کيکلادن' واقع در جنوب شرقي يونان و ديگري در نزديک جزاير سنگي مورد اختلاف آتن و آنکارا موسوم به 'امي ميا' در چند مايلي نزديک مرزهاي ترکيه احداث کند.
با اين شرايط و به گفته برخي از مقامات ترک، تنها چند هواپيماي تدارکاتي و باري آمريکا در پايگاه اينجرليک باقي مانده است.
البته ناگفته پيداست که اختلافات و تنش هاي ديرينه ميان آتن و آنکارا بهانه به دست کاخ سفيد داده تا با نزديکي به يونان بيش از پيش ترکيه را تحت فشار گذارد.
در اينجا بيش از آنکه بحث انتقال پايگاه هاي آمريکا به خاک يونان در شرق درياي مديترانه مطرح باشد مسئله اساسي تلاشي است که واشنگتن براي تشديد فشار عليه آنکارا و واداشتن اردوغان به عقب نشيني از مواضع خود انجام مي دهد. لذا اصلاً عجيب و غيرمنتظره نيست که آمريکا به شکل هدفمندي قصد دارد در کشوري پايگاه نظامي ايجاد کند که سابقهاي طولاني از دشمني و خصومت با ترکيه دارد.
در اين شرايط آتن با توجه به اختلافات ديرينه و لاينحل با آنکارا، تقويت حضور نظامي آمريکا در يونان را به ويژه در سايه تنش در روابط آمريکا و ترکيه، موهبتي آسماني براي خود مي بيند که بايستي در جهت مقابله با آنکارا به کار گيرد. از اين زوايه شايد بتوان گفت که بحث انتقال پايگاه هوايي اينجرليک به يونان بيش از آنکه رنگ واقعيت به خود گيرد نوعي باج خواهي آمريکا از ترکيه است. به ديگر سخن آمريکا به دنبال گوشمالي ترکيه است چراکه سياست و مواضع دولت اردوغان با منافع واشنگتن در منطقه از جمله بحران سوريه و مسئله هسته اي ايران همخواني ندارد.
همچنين آمريکا با گسترش حضور نظامي در يونان درصدد حفظ هژموني نظامي خود در شرق اروپا است. در اين باره از يونان به عنوان مهمترين نقطه استراتژيک براي آمريکا جهت حفظ هژموني نظامي طي سالهاي آينده نام برده شده است. در همين راستا رسانههاي يونان از افزايش فعاليتهاي نظامي آمريکا در درياي اژه که به گفته آنها درحال تبديل شدن به محل تمرين ارتش آمريکاست، خبر مي دهند.
............................................................................
مصطفي عبدلي