به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما ولیعهد سعودی دچار نوعی سردرگمی در سیاستهایش شده و اغلب شخصیتهای اسلام خواه را به زندان انداخته و حتی حکم اعدام تعزیری برای آنها صادر کرده است بگونه ای که در کنار تحولات سکولاریستی کنونی عربستان، اعتراضات جریان اسلام خواه به آزادی های بی حد و حصر در این کشور به گوش می رسد و اکنون این پرسش مطرح است که جامعه عربستان به کدام سمت و سو می رود ؟
روزنامه رأی الیوم در یادداشتی به قلم خالد الجیوسی با واکاوی این مطلب می نویسد: در محافل سیاسی عربستان کسی نمی تواند دقیقا به ما بگوید محمد بن سلمان ولیعهد جوان عربستان قصد دارد چه تصویری از این کشور به نمایش بگذارد، چرا که گاهی آزادی به اوج خود می رسد تا جایی که موارد ممنوعه در تلویزیون به نمایش در آمده و متعاقبا از این بابت عذرخواهی می شود؛ گاهی نیز خبر بازداشت جوان مصری به سرتیتر روزنامه ها و تریبون ها تبدیل می شود تنها به این خاطر که او با همکار سعودی اش در محل کار صبحانه خورده است، بی آنکه عمل شنیعی از آنها سر زده باشد.
یک جوان مصری فایلی ویدئویی را از صبحانه خود برای دنبال کنندگانش به نمایش گذاشت و از آنها خواست درباره او گمان بدی نداشته باشند چرا که او با همکار خانمش فقط صبحانه می خورد، اما از بدشانسی این جوان این فایل ویدئو مورد توجه تریبون ها قرار گرفت و در توییتر بیشترین بازخورد را به خود اختصاص داد. در پی این امر برخی خواستار بازگشت هیئت امر به معروف و نهی از منکر شدند که به گفته بازماندگان جریان اسلام گرای عربستان با انحلال آن حساب کار از دست رفت.
درباره جریان اسلام گرای عربستان باید بگویم تقریبا همه شخصیت های این جریان به زندان افتاده اند و طبق مطالب موثقی که در یک حساب کاربری توییتر درج شده، حتی حکم اعدام تعزیری برای آنها صادر شده است که آخرین آنها شیخ سلمان العوده و شیخ عوض القرنی بود و در بهترین وضعیت ممکن شیخ عبد العزیز الطریفی در پی اوضاع نابسامان جسمانی به بیمارستان منتقل شد.
تلویزیون الجزیره قطر به شدت با شیخ سلمان العوده ابراز همدردی کرد. او کسی است که علت بازداشتش تنها دعا برای رفع اختلاف بین دو طرف درگیر در بحران تحریم قطر در یک توییت بود. اما این مرد در همه شبکه های تلویزیونی عربستان و امارات یکی از اعضای اخوان المسلمین و طرفداران عقاید آنان است و بر همین اساس او یک تروریست و خائن به کشورش بوده و بی تردید سزاوار اعدام است.
دیدگاه سومی نیز درباره شیوخ موسوم به شیوخ فتنه گر و اخلال گر وجود دارد که متعلق به یک روزنامه نگار سوری است. وی که به سبب طرفداری از بشار اسد رئیس جمهور سوریه برای بازجویی فراخوانده شده بود و خواست نامش فاش نشود، برای یک روزنامه سعودی مطلب می نویسد. روزنامه نگار سوری با ملامت العوده و امثال وی می نویسدکه همه اینان جوانان را به جنگ علیه کشور من سوریه تحریک کردند و اکنون با سرنوشت تاریک خود روبرو می شوند. وی در ادامه آرزو می کند نوبت به محمد العریفی و همه کسانی برسد که علنا پرچم انقلاب ادعایی (علیه نظام سوریه) را به دوش کشیدند. گفتنی است در پی این امر، العریفی با وجود اعلام حمایت کامل از حکومت جدید، از سخنرانی و تبلیغ منع شده است.
در کنار این نظریه ها، یکی از مسئولان سابق سعودی و نویسنده این گزارش در تحلیل مسائلی که برای علمای برجسته دینی، از جمله شیخ ممد بن صالح المنجد از علمای سوری، اتفاق افتاده است، دو تئوری دیگر را هم مطرح می کند: نخست: تئوری ابراز دوستی با دولت سوریه و رئیس جمهور این کشور بشار اسد. مقامات عربستان امروزه از مجازات کسانی دم می زنند که مردم را علیه دولت سوریه تحریک کرده اند و امیدوارند ائتلاف نظام سوریه با ایران از هم بگسلد. بن سلمان نیز در یکی از مصاحبه هایش با بشار اسد ابراز دوستی کرده بود.
تئوری دوم که نویسنده این گزارش آن را محتمل تر می داند: تلاش برای ناراحت کردن مقامات قطر و شیخ تمیم بن حمد و به عبارتی هدف گرفتن گروه اخوان المسلمین است که قطر آن را هدایت می کند و نماینده آن است. پایان دادن به حمایت ها از گروه اخوان المسلمین و حماس و دیگر شخصیت ها و جنبش های اخوانی یکی از خواسته های ائتلاف چهارگانه تحریم کننده قطر از این کشور بود که امیر قطر از برآوردن آن سرباز زد.
اما آیا العوده توانست به میزان کافی ابراز همدردی دیگران را برانگیزد. به گفته برخی کارشناسان به نظر می رسد عبد الرحمان السدیس امام جمعه و خطیب مسجد الحرام در خطبه خود در این باره به طور غیر مستقیم فتوا داد. به نظر می رسد ولیعهد عربستان برای اجرای احکام ممنوعه علیه دوستان دینی وی از او کمک گرفته است. وی در خطبه نماز جمعه اخیر خود بی آنکه از این شیوخ نام ببرد آنها را خائن به وطن و عصیان کنندگان دانست و با متولیان امور کشورش تجدید بیعت کرد.
به گفته کارشناسان مسائل عربستان هنوز هم حاکمانی که به خواست خدا در عربستان حکمرانی می کنند برای مشروعیت بخشیدن به تصمیمات خود به فتوا و چیزهایی شبیه به آن متوسل می شوند تا به مردم عربستان بقبولانند کارهایشان با قرآن و سنت پیامبر همسوست. به گفته این کارشناسان درست است که بن سلمان به مسائل شرعی اهمیتی نمی دهد و تنها برای بازداشت به آن دست می یازد اما به گفته برخی روزنامه نگاران سعودی او حساب لعن و نفرین های ناگهانی مردم را می کند که طبق نظر بن سلمان باید با فتاوای برخی علما مثل سدیس از این نفرین ها برحذر بود. بنابراین به گفته محمد بن سلمان سلفی های وهابی او را از دست نخواهند داد. به حکم دادگاه ، جریان اخوانی تروریست است در حالیکه مجازات کسی که علنی تظاهر به آزادی و رهایی می کند زندان است. حتی شخصیت های جریان طرفدار آزادی هم به اتهام خیانت و همکاری با طرف های خارجی پشت میله های زندان هستند. اما سئوال محافل سیاسی این است: به نظر شما در امتحان اصول دینی و ملی چه کسی برنده خواهد بود؟