برداشت پسته از سه هزار و ۳۰۰هکتار از باغهای استان قزوین آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، با توجه به سرمازدگی فروردین ماه امسال، آسیب زیادی به باغ های بارور این محصول در قزوین وارد شد که بگفته علی اکبری مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین هنوز نمیتوان برآورد دقیقی از عملکرد و میزان برداشت پسته ارایه کرد. پارسال بیش از سه هزار و ۵۰۰تن پسته از باغ های استان قزوین برداشت شده بود. احمدآقایی، کال خندان، بادامی، کله پزی، فندقی، قرمز پسته، آق پسته و کرمانی، اکبری، اوحدی و ممتاز از جمله ارقام کشت شده پسته در قزوین است. بگفته علی اکبری پسته قزوین به علت رنگ سبز و طعم از مرغوبترین پسته در کشور است.
پسته گیاهی مقاوم به شوری آب و قابل توصیه به کشت در مناطق خشک پسته یکی از گیاهان مقاوم به شرایط نامساعد محیطی مثل شوری آب، خاک و همچنین خشکی و کمآبی است و به عنوان یکی از مهمترین محصول اقتصادی در بسیاری از مناطق خشک مانند شهرستان بوئین زهرا در استا ن. قزوین کشت میشود. وجود تابستانهای گرم و خشک و طولانی و زمستانهای سرد و معتدل از جمله عوامل محیطی مناسب جهت کاشت درخت پسته است. پسته جایگزینی مناسب برای محصولات پر آب است و در استان قزوین هم به علت کم آبی و زمینهای مستعد کشت پسته، باید آن را جایگزین محصولات آب بری مانند گوجه و هندوانه کرد. سالانه 2 میلیارد مترمکعب آب از سفرهای زیر زمینی دشت قزوین برداشت میشود که به گفته مدیر عامل شرکت آب منطقهای قزوین، این میزان دویست و پنجاه میلیون متر مکعب بیشتر از توان سفرهاست. پویا میگوید: مصرف بیش از 90 درصد آب استحصالی استان قزوین در بخش کشاورزی و برداشت بی رویه از منابع زیر زمینی شرایطی را فراهم کرده است که حاصل آن شوری آب و زمین و فرونشست سالانه دوازده سانتیمتر زمین به ویژه در شهرستان بویین زهراست. کارشناسان معتقدند توسعه کشت محصولات کشاورزی منطبق با وضع آب و هوای یکی از راهکارهای مقابله با بحران آب و پسته یکی از الگوهای کشت است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین میگوید: با توجه به خشکسالیهای متوالی و بحران آب در استان، تغییر الگوی کشت از زراعت به باغداری در دستور کار قرار گرفته است. استان قزوین دارای حدود پنج هزار و پانصد هکتار باغ پسته بارور است که بیش از هشتاد و پنج درصد آن در شهرستان بوئین زهرا و بقیه در باغستانهای سنتی قزوین قرار دارد. فاطمه خمسه با بیان اینکه سالانه بیش از 6 هزار تن پسته از این باغها برداشت میشود میافزاید: استان قزوین از نظر تولید در رتبه سوم کشور و از نظر مرغوبیت در جایگاه نخست قرار دارد. مدیر جهاد کشاورزی بوئین زهرا هم میگوید: با توجه به مقاوم بودن پسته به شوری آب و زمین، توسعه کاشت این محصول از سالها قبل در این شهرستان مورد توجه قرار گفته به طوری که سطح باغهای پسته این شهرستان از 2 هزار و پانصد هکتار در سال هشتاد و هفت، هم اکنون به بیش از هفت هزار هکتار افزایش یافته است. به گفته صالحی از این میزان باغ پسته چهار هزار هکتار آن بارور که سه هزار و صد هکتار آن از طریق سامانههای نوین آبیاری میشود. او افزود: در حال حاضر هشتاد و پنج درصد پسته استان قزوین از جمله قرمز پسته، کال خندان، خنجری و آق پسته با توجه به رنگ، املاح معدنی و کیفیت بالای آن به کشورهای آسیای میانه، حوزه خلیج فارس و اروپا صادر و پانزده درصد هم در بازارهای داخلی مصرف میشود. محسن اینانلو از باغداران بویین زهرایی که در حال حاضر سه هکتار باغ پسته دارد میگوید: قبل از احداث این باغها من به کشت محصول هندوانه مشغول بودم، اما با بروز خشکسالیهای متعدد، سطح زیر کشت ما به نصف کاهش یافت. این باغدار می افزاید: با حمایتهای جهاد کشاورزی به تغییر کشت محصول پرداختم و زمین زراعی را به باغ پسته تبدیل کردم. محمد خانی یکی دیگرازکشاورزان بویین زهرایی که زمین زراعی خود را به باغ پسته تبدیل کرده است میگوید: با توجه به شوری آب و زمین، کشت پسته بهترین محصول در این شهرستان است. مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین هم با بیان اینکه یکی از مهمترین برنامههای این سازمان تغییر الگوی کشت است میگوید: این برنامه با توجه به محدودیت منابع آب اجرا میشود. علی اکبری با بیان اینکه ایجاد حدود سه هزار هکتار باغ پسته جدید در دستور کار قرار دارد میافزاید: با تامین اعتبار این طرح اجرایی خواهد شد. وی میافزاید: میانگین متوسط عملکرد محصول پسته در باغات استان قزوین یک هزار و ۵۰ کیلوگرم در هکتار است.
تغییر الگوی کشت در مناطق کم آب کشور ضروری است معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی هم در قزوین با بیان اینکه تغییر الگوی کشت یکی از راهکارهای مدیریت منابع آبی است میگوید: برخی محصولات از جمله هندوانه و گوجه فرنگی به ویژه در وسعت زیاد موجب تشدید بحران کم آبی است. محمدعلی طهماسبی با بیان اینکه تغییر الگوی کشت در مناطق کم آب کشور با توجه به خشکسالی و کاهش بارشها ضروری است، میافزاید: تغییر الگوی کشت یکی از مهمترین راهکارها برای کاهش مصرف اب در بخش کشاورزی و حفظ منابع آب موجود است. طهماسبی اضافه میکند: تغییر الگوی کشت به ویژه در بخش باغبانی موردتوجه دولت قرار گرفته است و در حال حاضر کشت نهالهای مثمر کم آب و توسعه کشت گیاهان دارویی در نقاط مختلف کشور در دستور کار قرار گرفته است؛ بنابراین دشت قزوین در شرایط فعلی توان کشت محصولات پرآب را ندارد و مسئولان مربوطه باید این مسئله را بیش از پیش گوشزد کنند تا کشاورزان با آگاهی از وضعیت آب استان به سمت کشت محصولات کم آب بروند. محصولاتی مانند پسته، زیتون، انگور، فندق وگیاهان دارویی در استان قزوین این ظرفیت را دارند ضمن صرفه جویی در مصرف آب، در اقتصاد استان و کشور نقش آفرین باشند. آنچه مسلم است به کشت این محصولات کمتر توجه شده است و لذا میطلبد که مسئولان با حمایت و تشویق کشاورزان به سمت باغداری و آن هم با محصولات کم آببر گام بردارند.