رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد درخواست غیر قانونی آمریکا را برای آزادی کشیش اندرو برانسون نمیپذیریم.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامه ملیت چاپ ترکیه، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در گفتگو با خبرنگارانی که وی را در سفر اخیر به قرقیزستان همراهی کردند، درباره مسئله بازداشت کشیش برانسون و روابط آمریکا - ترکیه گفت: "روند حقوقی مرتبط با موضوع برانسون ادامه دارد. ما از ابتدا از ضرورت پیگیری موضوع در روند قانونی دفاع کردیم. اینکه ما درخواست غیر قانونی را بپذیریم غیر ممکن است".
وی با تاکید بر پایبندی ترکیه به موازین حقوقی گفت: "ما عنوان دولت مبتنی بر موازین حقوقی آنچه را که قوانین اقتضا می کنند به آن پایبند هستیم.
اردوغان افزود: هیچ کس نمی تواند از ترکیه اجرای اقدامی مغایر با موازین حقوقی را خواستار شود ".
رئیس جمهور ترکیه با اشاره به بازداشت و محکومیت حاکان آتیلا معاون سابق مدیر کل هالک بانک ترکیه در آمریکا، هالک بانک را یکی از بانک های مهم دولتی ترکیه توصیف و تهدیدهای آمریکا را علیه این بانک غیر قابل قبول دانست.
وی گفت: " هالک بانک در آمریکا هیچ شعبه ای ندارد. جرم این بانک و حاکان آتیلا چیست؟ از دیدگاه آنان اینکه قانون چه می گوید مهم نیست. آنان می گویند ما قدرتمند هستیم پس حق با ما است ".
رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد: " آمریکا اکنون گام مثبتی بر نمی دارد. آنان به روند حقوقی که در ازمیر ترکیه ( درباره پرونده برانسون) ادامه دارد، توجهی نمی کنند و فقط می گویند برانسون را باید آزاد کنید و به آمریکا بفرستید ".
اردوغان با تاکید بر اینکه این قبیل تهدیدها هیچ نتیجه ای نخواهد داشت، گفت: " آمریکا در ناتو متحد راهبردی ما است. اینکه آمریکا این قبیل رفتارهای ناشایست و مغایر با موازین حقوقی اتخاذ کند، صحیح نمی دانیم. یک متحد راهبردی نباید با متحد خود این گونه رفتار کند ". من از 16 سال پیش نخست وزیر و سپس رئیس جمهور ترکیه هستم. بعضا ما حتی با پرداخت پول نیز نمی توانیم نیازهای خودمان را از آمریکا خریداری کنیم اما گروه های تروریستی بدون پرداخت پول از آمریکا هر گونه سلاحی را دریافت می کنند و آن سلاح ها علیه ما به کار گرفته می شود ".
اردوغان درباره انتصاب جیمز جفری به سمت نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه این انتصاب را مثبت دانست و با اشاره به اینکه از زمانی که جیمز جفری سفیر آمریکا در ترکیه بود روابط دوستانه ای با وی داشته است، گفت: " در سفرهایم به آمریکا نیز با وی دیدارهایی داشتم ".
رئیس جمهور ترکیه در پاسخ به این اظهارات خبرنگاران که خاطر نشان کردند، جیمز جفری گروه پ ک ک و « پ ی د » را گروه های تروریستی می داند، گفت: " پیشتر نیز با وی در این باره گفتگو کردم و همین موضع را درباره این گروه داشت ".
اردوغان درباره روابط ترکیه و اتحادیه اروپا نیز گفت: " اتحادیه اروپا غیر از برخی موضوعات استثنایی هنوز موضعی را که ما خواستار آن هستیم، ندارد. وی با اشاره به اینکه اواخر سپتامبر به دعوت رئیس جمهور آلمان برای دیدار رسمی به این کشور سفر خواهد کرد، گفت: " با صدراعظم آلمان نیز در نهار کاری دیدار و گفتگو خواهم کرد. موضوعات زیادی میان آلمان و ترکیه وجود دارد که باید آنها را بررسی کنیم ". به این دیدار بسیار اهمیت می دهم. آلمان در میان کشورهای اتحادیه اروپا دارای جایگاه بسیار مهمی است و عملا در جایگاه رهبری این اتحادیه قرار دارد ". متاسفانه اتحادیه اروپا تاکنون به گام های مثبتی که ما برداشته ایم، پاسخی نداده است ".
رئیس جمهور ترکیه با بیان اینکه به نظر می رسد فرانسه موضع مثبت تری در قبال روابط با ترکیه دارد، تاکید کرد به رغم تماس هایی که ما و همکارانمان با مقامات فرانسوی داریم، هنگامی که تصمیم می گیریم گامی برداریم، ناگهان می بینیم که آنان به عنوان اعضای ائتلاف بین المللی موضع چندان خوبی در قبال وقایع سوریه ندارند.
اردوغان گفت: " در میان کشورهای اتحادیه اروپا نمی توانیم بگوییم که هلند و بلژیک موضع خوبی دارند. برخی اظهارات مقامات اتریشی درباره ترکیه نیز بسیار منفی است ". موضع ما در قبال اروپا از سال 1963 میلادی که مذاکراتمان را با اتحادیه آغاز کردیم همواره مثبت بوده است. به رغم آن کشورهای اتحادیه اروپا موضع مشابهی نداشتند.
اردوغان گفت: " این کشورها گروه پ ک ک را گروه تروریستی به شمار می آورند اما اجازه می دهند عوامل پ ک ک در اروپا در سالن های کنفرانس سخنرانی و در مقابل پارلمان های کشورهای اروپایی چادر برپا کنند