رئیس اتاق تعاون ایران طرح تامین کالای اساسی را طرح ملی دانست و گفت: حضور برتر شبکه تعاون در بخش توزیع کالاها و خدمات مزیت خوبی برای ساماندهی و آسان سازی دسترسی مردم به کالاهاست.
وی با بیان اینکه همواره بخش تعاون با محوریت تعاونی مصرف در امر توزیع سابقه چند دهه دارد ، گفت: از اوایل انقلاب به خصوص هنگام جنگ تحمیلی و مقاطع بعد از آن، بخش تعاون همواره در زمینه توزیع پیش قدم و پیش رو بوده است.
عبداللهی افزود : با توجه به ساختار بنیان قوی ، مستحکم، یکپارچه و منسجم ؛بخش تعاون در زمینه توزیع کالای اساسی بخش تعاون در تلاش است تا در راستای تصمیم دولت و مجلس گام بردارد.
رئیس اتاق تعاون افزود: تجربه تلخ توزیع سبد کالا مربوط به سال ۹۲ است، آن زمان تصمیم گیران از ظرفیت بخش تعاون استفاده نکردند و مشکلات متعددی ایجاد شد که تصمیم گیران توزیع کالای سبد کالا را به بخش تعاون واگذار کردند و بعد از آن با همت بخش تعاون مشکلات در چند روز پایان یافت.
بنابر گزارش اتاق تعاون ایران ؛ وی گفت: بعد از آنکه تعاونی ها در چند روز توزیع سبد کالا را به عهده گرفتند، تصمیم گیران بر عملکرد مطلوب بخش تعاون اذعان کردند. در شرایط فعلی با توجه به عظیم بودن طرح، بخش تعاون قصد دارد با توجه به روش های نوین( it و شبکه مخابراتی) اجرای طرح تامین کالای اساسی را عملیاتی کند.
عبداللهی گفت : با توجه به شرایط کشور از گذشته پیش بینی می کردیم که موقعیتی پیش آید که نیاز باشد کالای اساسی مردم در ساختاری مشخص توزیع شود. به همین دلیل طراحی یک نرم افزار را در دستور کار داریم که در آینده ای نزدیک رونمایی می کنیم. در صورت نهایی شدن طرح مجلس برای تأمین کالای اساسی مردم، بخش تعاون تلاش می کند تا وظیفه خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهد.
رئیس اتاق تعاون در پاسخ به اینکه آیا وظیفه تأمین کالا هم بر عهده بخش تعاون است ، گفت: شبکه های تعاون هم وظیفه تأمین و هم وظیفه توزیع را دارد، یعنی تا جایی که امکانات آنها اجازه دهد از محل تولیدات داخل کالا را تأمین می کنند.
وی اظهار داشت: برای توزیع اقلام چند اتحادیه مصرف عمده و بزرگ داریم. اتحادیه کارگری امکان، اتحادیه کارکنان دولت اسکان، اتحادیه فرهنگیان، فروشگاه اتکا و تعاونی های مصرف محلی در تهران و سراسر کشور وجود دارد که مسئولیت توزیع کالای اساسی را عهده دار خواهند شد.
عبداللهی در تشریح طراحی نرم افزار توزیع کالای اساسی گفت: اقداماتی را در این زمینه شروع کرده ایم. چراکه توزیع به روش سنتی و قدیمی دیگر امکان پذیر نیست. در همین راستا طراحی نرم افزاری که مبتنی بر (روش it و شبکه مخابراتی) را در دستور کار داریم. در همین راستا جلساتی را با وزرای اقتصادی و نمایندگان مجلس داشته ایم. در صورتی که در جلسه بعدی مجلس این طرح نهایی شود بررسی جزئیات تأمین و توزیع کالای اساسی را در دستور کار قرار خواهیم داد اما بخش تعاون آمادگی کامل را دارد.
بنا براین گزارش اگر اقتصاد ایران را شامل سه بخش حاکمیتی و سیاستگذاری ، بخش تولید کالاها و خدمات ، و بخش توزیع در نظر بگیریم و بخواهیم با بخش های دولت ، خصوصی سازی و تعاونی همسان کنیم ، بی تردید بخش توزیع بیش از دیگر بخش ها به کارامدی تعاونی می چسبد.
شاخص کارامدی شبکه توزیع کمک به ساماندهی قیمت ها در بازار و حذف دلال های غیر اقتصادی و مبارزه با پدیده احتکار کالاهاست و بخش تعاون می تواند در علاج این بیماری در اقتصاد ایران کمک کند.
اقتصاد ایران که می رود با اجرای سیاست های جدید نسل نوینی را ایجاد کند به شبکه توزیع شفاف / پیشرفته و کارامد و ارزان تر نیاز دارد تا یکپارچگی تولید با کل اقتصاد نهادینه شود.
اما شبکه توزیع فعلی پاسخگوی خواست و اراده اقتصاد سیاسی کشور و دولت نیست.
در ادامه واگذاری تصدی ها اگر دولت بتواند وظایف شبکه توزیع را در به بخش تعاون بدهد و سهم بخش خصوصی را در تولید کالاها افزایش دهد می تواند در ساماندهی قیمت ها موفق شود.
هزینه تمام شده توزیع کالاها و خدمات در بخش تعاونی خیلی کمتر از شبکه نابسامان فعلی توزیع خواهد بود که مملو از دلالان و واسطه های غیر اقتصادی یا ضد اقتصادی و محتکران است.