کارشناس بورس گفت: وجود فاصله ۵۰ درصدی قیمت بورس با بازار آزاد موجب شده دلالان فولاد بخواهند از این حاشیه سود استفاده کنند.
همایون دارابی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: خیلی وقتها کسانی که آمدند در بازار بورس خرید کردند در عمل تولید کننده واقعی نبودند به طور نمونه حدود ۵۷۰ هزار تن ورق به خریداران داده شده، اما آماری که از تولید پروفیل وجود دارد اصلا به این میزان نیست و یا آمار فروش میلگرد با میزان ساخت و ساز تطبیق ندارد.
وی گفت: بسیاری از تولیدکنندگان ما بنیه قوی ندارند و عموما سهمیه خود را میخرند و میفروشند به همین علت دلالانی وجود دارند که میخواهند از این حاشیه قیمت فاصله ۵۰ درصدی استفاده کنند.
دارابی افزود: در حال حاضر یک بستر رانتی در فولاد اتفاق افتاد که چندی قبل آن را در واردات با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی شاهد بودیم، بسیاری کسانی که ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی دریافت کردند در عمل یا کالا وارد نکردند یا اگر کالایی وارد کردند کمتر از آن حد توافق شده بود و یا اینکه کالاها را بلافاصله با سود بسیار بالایی فروختند.
وی گفت: از دیدگاه بازار پیشرفتهای مانند بورس، قیمت گذاری بصورت دلاری یا مبنای ریالی آن مطرح نیست، بورس خواهان آن است که کشف قیمت عادلانه صورت گیرد یعنی عرضه و تقاضا در یک بازار شفاف بصورت عادلانه با هم تلاقی و قیمتی را کشف کنند. اما متاسفانه در دستور العملی که وزارت صنعت اعلام کرده، قیمت گذاری بر مبنای قیمت منطقهای براساس دلار ضربدر در دلار رسمی گذاشته که اختلاف شدید قیمت را موجب شده است.
دارابی افزود: در ترکیه ارزش لیر و در روسیه ارزش روبل نیز مانند ارزش ریال کاهش یافت، اما تولیدکنندگان روسیه و ترکیه قیمتهای خود را بر مبنای قیمتهای جدید تبادلی مشخص کردند، اما در ایران براساس دستور العمل کار کردیم و قیمت گذاری را بر اساس تثبیت جلو بردیم و از آنجا که نظام چند نرخی ارز داریم وضع کنونی بازار فولاد بوجود آمده است.
این کارشناس بورس افزود: این اتفاقات، فشار زیادی را بر کارخانهها وارد میکند یعنی در حالیکه قیمت محصولات آنها بر مبنای ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی تعیین میشود و ۵۰ درصد فروش آنها را واسطهها میبرند، اما مجبورند ماشین آلات و قطعات تولیدی خود را با ارز آزاد بخرند که فشار زیادی به کارخانهها وارد میشود.
وی افزود: صادرات از مالیات معاف است و مالیات بر ارزش افزوده نیز به آن تعلق نمیگیرد یعنی اگر کالایی صادر کنید در عمل ۲۵ درصد مالیات کمتری به آن تعلق میگیرد.
دارابی با بیان اینکه میزان مصرف داخلی فولاد مشخص است، گفت: در زمانی که اختلاف قیمت به وجود میآید ما شاهد ورود افرادی هستیم که میخواهند از این فاصله استفاده کنند به طور نمونه میخواهد میلگرد ۳ هزار تومانی بخرد در بازار آن را ۵ هزار تومان بفروشد یا میخواهد مواد پتروشیمی را با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی بخرد با ارز ۱۰ هزار تومانی بفروشد این گپ ۵۰ درصدی خیلیها را وادار میکند که از این رانت استفاده کنند.