روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت احتمال از سرگیری مانورهای جنگی پنتاگون نشان دهنده پایان روند گرم شدن روابط واشنگتن با پیونگ یانگ است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما؛ در گزارش هلن کوپر و توماس گیبونز نف آمده است: جیم ماتیس وزیر دفاع آمریکا روز سه شنبه درها را برای آغاز مجدد برگزاری رزمایش های نظامی گسترده در شبه جزیره کره باز کرد و به نظر می رسد رویکرد او با رویکرد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا تناقض دارد که دو ماه پیش در تلاش برای کاهش تنش ها با کره شمالی، این رزمایش های جنگی را پر هزینه و "تحریک کننده" توصیف کرد.
ماتیس تأکید کرد این اقدام نشان دهنده این موضوع نیست که گشایش بین دولت ترامپ و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی به پایان رسیده است.
اما اظهارات رئیس پنتاگون در بحبوحه تیره شده روابط مطرح شده است. تنها در هفته گذشته، آمریکا سفر مایک پمیئو وزیر امور خارجه این کشور را به پیونگ یانگ لغو کرد و رسانه های کره شمالی، آمریکا را به در پیش گرفتن "رویکردهای دوگانه" و " اقدامات نظامی به شدت تحریک کننده و خطرناک" متهم کردند.
ماتیس روز سه شنبه در پنتاگون با اشاره به تصمیم ترامپ برای تعلیق رزمایش های بزرگ با کره جنوبی در پی دیدار با آقای کیم در ماه ژوئن، گفت: "ما چندین رزمایش بزرگ را به عنوان یک اقدام مبتنی بر حسن نیت در پی برگزاری نشست سنگاپور، تعلیق کردیم." ماتیس همچنین گفت: "ما برنامه ای در حال حاضر برای تعلیق رزمایش های بیشتر نداریم."
از سر گیری رزمایش نظامی در سطح گسترده با حضور آمریکا و کره جنوبی مطمئنا سبب خشم مقامات کره شمالی خواهد شد، که به طور منظم چنین اقدامی را محکوم می کنند. و لغو این تعلیق ها منعکس کننده سردرگمی در میان دولت ترامپ در ارتباط با چگونگی حل و فصل امور با کره شمالی است.
سخنان رئیس جمهور آمریکا در ارتباط با پیروزی در پی برگزاری نشست سنگاپور در ماه ژوئن سبب تشدید اتهامات و اتهامات متقابل شد. ترامپ هنوز به لفاظی های خصومت آمیز خود در توئیترش طی یک سال نخست ریاست جمهوری اش بازنگشته است، زمانی که او از آقای کیم به عنوان "مرد راکتی" یاد کرد و سبب افزایش چشم اندازها در ارتباط با بمباران کره شمالی شد.
مقامات اعلام کردند بخشی از این سردرگمی از این حقیقت نشأت می گیرد که معاونان ارشد آقای ترامپ -به ویژه در پنتاگون- به طور مداوم در طرح های رئیس جمهور آمریکا در ارتباط با کره شمالی دخیل نبوده اند. برای نمونه، تصمیم ماه ژوئن آقای ترامپ برای تعلیق رزمایش بزرگ سالانه ای که از مدت ها قبل با کره جنوبی برنامه ریزی شده بود، سبب شگفتی مقامات بلندپایه نظامی آمریکایی شد.
تعلیق رزمایش های نظامی به صورت گسترده ای یک امتیاز به کره شمالی محسوب می شود و مقامات وزارت دفاع آمریکا اعلام کردند انتظار دارند اگر این رزمایش ها بار دیگر تعلیق شوند، آمریکا در ازایش امتیازی دریافت کند.
دولت ترامپ به صورت فزاینده ای در ارتباط با کند پیش رفتن مذاکرات ناامید شده است و در این باره نگران است که کره شمالی اقدماتی قاطع در راستای برچیدن و پایان دادن به برنامه تسلیحات هسته ای اش انجام نمی دهد، همان گونه که واشنگتن اعلام کرد طی نشست سنگاپور چنین وعده ای دریافت کرده بود.
در حقیقت، کره شمالی هرگز با فرآیند خلاص شدن از تسلیحات هسته ای موافقت نکرد. کارشناسان تخمین می زنند این کشور شصت کلاهک هسته ای در اختیار دارد. این کشور همچنین در حال توسعه یک موشک بالستیک است که می تواند یک کلاهک هسته ای را تا خاک آمریکا حمل کند.
نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد روز سه شنبه در سخنانی در بنیاد دفاع از دموکراسی ها اعلام کرد: "این امکان وجود دارد" که کره شمالی نظر خود را در ارتباط با تعهد به خلع سلاح هسته ای تغییر دهد.
آقای ماتیس طی کنفرانس خبری در پنتاگون از پاسخ دادن به این سوال طفره رفت که آیا -همان گونه که دونالد ترامپ ادعا کرد- بر این باور است تهدید هسته ای کره شمالی کاهش یافته است یا خیر. ماتیس گفت "کل جهان شاهد پیشرفت بودند، زمانی که دو رهبر" در سنگاپور دیدار کردند. اما او افزود: "ما همچنین به صورتی کاملا واضح می دانیم که این یک تلاش طولانی و چالش برانگیز برای مذاکرات خواهد بود."
هدر نائورت سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد آقای پمپئو همچنان به یافتن یک راه حل دیپلماتیک در این باره متعهد است اما در صورتی که آقای کیم اقدامات کافی "برای تکمیل شدن روند خلع سلاح هسته ای کره شمالی انجام دهد."
او همچنین گفت:"ما آماده گفتگو در زمانی هستیم که مقامات کره شمالی هم برای چنین کاری آماده باشند."
یک مقام آمریکایی نزدیک به این طرح ها اعلام کرد پس از آن که یک دیپلمات آمریکایی از یک مقام بلندپایه کره شمالی
نامه ای دریافت کرد، رئیس جمهور سفر آقای پمپئو را به پیونگ یانگ لغو کرد. گزارش های خبری این نامه را دارای لحنی خصومت آمیز توصیف کرده اند.
این نامه هفته گذشته ارسال شد، درست چند ساعت پس از آن که آقای پمپئو هم از این سفر و هم تعیین یک نماینده ارشد جدید در امور کره شمالی خبر داده بود. این مقام خواست نامش فاش نشود و نائورت نیز از تأیید این نامه یا اشاره به جزییات این موضوع خودداری و آن را "گفتگوهای خصوصی دیپلماتیک" توصیف کرد.
او گفت در ارتباط با تصمیم لغو سفر پمپئو به پیونگ یانگ با جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز رایزنی شد.
نائورت گفت: " رئیس جمهور در جریان چالش ها و مشکلات پیش رو به خوبی قرار دارد."
او به بازگشت بقایای سربازان آمریکایی که در جنگ کره کشته شدند و آزادی سه زندانی آمریکایی در ماه مه به عنوان پیشرفت های دیپلماتیکی یاد کرد. او در عین حال گفت آقای ترامپ و دیگر مقامات بر این باورند که این و دیگر اقدامات انجام شده از سوی پیونگ یانگ برای توجیه سفر جدید از سوی پمپئو کافی نبوده اند.