اندیشکده آمریکایی «موسسه واشنگتن برای خاورنزدیک» بحران در روابط آمریکا و ترکیه را بررسی کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ؛ اندیشکده آمریکایی موسوم به «موسسه واشنگتن برای خاورنزدیک» ، در میزگردی با عنوان «تحریم های ترکیه : مدیریت یک بحران دوجانبه تاریخی» بحران در روابط آمریکا و ترکیه را بررسی کرد.
مکس هافمن : اردوغان با ذهنیت دوران باراک اوباما به رابطه میان ترکیه و آمریکا فکر می کرد
مکس هافمن در پاسخ گفت: « از حیث اینکه چگونه اردوغان بحران کنونی را مدیریت می کند من فکر می کنم او دچار اشتباه در محاسبات خود شد و هنوز با ذهنیت دوران باراک اوباما به رابطه میان ترکیه و آمریکا فکر می کرد؛ او فکر می کرد که هنوز همان سیاست منطقی، ظریف و مبتنی بر خویشتنداری در آمریکا حاکم است، اما اینگونه نبود و من فکر می کنم او با واکنش بسیار تندی از سوی دولت ترامپ روبرو شد، واکنشی که تندتر از حد انتظارش بود.
اما آنچه که آنها اکنون می خواهند کاهش میزان جریمه بانک "هالک بانک" یا به طور کلی جریمه نشدن آن است. من فکر می کنم جریمه این بانک در برهه ای که بخش بانکداری ترکیه بسیار آسیب پذیر است به مثابه خنجری به قلب بانکداری این کشور باشد. جریمه "هالک بانک" هر میزان هم که باشد در راستای جریمه های قبلی آمریکاست و می تواند ده میلیارد دلار باشد. این جریمه برای بخش بانکداری ترکیه جریمه ای ویران کننده است و می تواند بر ذخایر مالی ترکیه تأثیر چشمگیری بگذارد. چنین جریمه ای علیه بخش بانکداری ترکیه همچنین می تواند اعتماد سرمایه گذاران به اقتصاد ترکیه را به کلی نابود کند.
من فکر می کنم هدف اصلی اردوغان این است که از کشیش برانسون به عنوان ابزار چانه زنی برای کاهش جریمه "هالک بانک" استفاده کند. من فکر می کنم این هم یک اشتباه محاسباتی از سوی رئیس جمهور ترکیه باشد. وزارت امور خارجه آمریکا احتمالاً به ترامپ پیشنهاد می کند که منتظر بماند زیرا پیام خود را ارسال کرده است و اقتصاد ترکیه در حال آسیب دیدن است و در روز دوازدهم ماه اکتبر، یعنی جلسه بعدی محاکمه برانسون، احتمالاً وی آزاد خواهد شد، اما باید به اردوغان راهی برای خروج آبرومندانه از این مناقشه داده شود. همانطور که ما مشاهده کرده ایم من فکر نمی کنم ترامپ به این استدلال پاسخ مثبت دهد. من فکر می کنم تا قبل از دوازدهم ماه اکتبر، ترامپ اقدام بعدی خود را انجام خواهد داد. امیدوارم که اشتباه می کنم، من فکر می کنم بهترین راه این است که راه حلی برای این بحران حاصل شود، اما من از این مسئله نگران هستم. »
مکس هافمن: اردوغان براساس جهانبینی شخصی و دیدگاه های سیاست داخلی خود سمت رویارویی با غرب می رود
دستیار رئیس بخش سیاست بین المللی و امنیت ملی در مرکز " ترقی آمریکایی " در این نشست با اشاره به وخامت روابط آمریکا و ترکیه گفت :«باید بگویم که منافع دو طرف دچار واگرایی شده اند و دو دلیل اصلی برای این مسئله وجود دارد؛ همانطور که پیشتر اشاره کردم خویشتن داری و مماشاتی که به طور سنتی از سوی دولت آمریکا در برابر اردوغان صورت می گرفته است دیگر وجود ندارد - هم به لحاظ نظامی و هم در سیاست خارجه. بنابراین اردوغان می تواند بر اساس دیدگاه های شخصی خود عمل کند. دیدگاه های شخصی او کدامند؟ من فکر می کنم اردوغان بیشتر این دیدگاه ها را به طور علنی اعلام کرده است؛
او در همه این زمینه ها دیدگاه های خاص خودش را دارد، اما آنچه که او را به اقدام واداشته این است که او به خود می گوید: خب، ترکیه در این دنیای چند قطبی باید یک قدرت باشد و این بدان معناست که ترکیه باید روابط مستقل تر و نزدیک تری با کشورهایی چون روسیه، چین و ایران و دیگر قدرت ها برقرار کند و به روابط امنیتی سنتی با غرب کمتر اهمیت دهد. اما
بحث دیگر، داخلی است. اردوغان نوعی جنبش ملی گرایی در ترکیه به راه انداخته است. او با رأی طبقه کارگر و رأی دهندگان سنتی طرفدار حزب عدالت و توسعه آغاز کرد و توانست نظر بسیاری از محافظه کاران بازاری را جلب کند؛ وی در اوایل حتی در صدد جلب حمایت لیبرال ها بود تا بتواند از این طریق کُردها را با خود همراه کند اما در نهایت در سال های 2014-2015 رأی کُردها را از دست داد و لیبرال ها را هم که پیشتر از دست داده بود، بنابراین وی تمرکز خود را به سمت راست گراهای ملی گرا معطوف کرد؛ او توانست طیف متنوعی از رأی دهندگان را در کنار یکدیگر جمع کند، زیرا مسائل زیادی وجود دارد که ترک های ملی گرا و طبقه کارگر حامی حزب عدالت و توسعه در مورد آن اختلاف نظر دارند، از بحث آموزش گرفته تا مسائل اجتماعی. اما یکی از حوزه هایی که آنها در مورد آن همنظر هستند وجود دولتی است که بتواند در مقابل غرب بایستد، بنابراین اردوغان از این حیث توانست پیوند میان این دو گروه را تقویت کند. در نتیجه هم جهانبینی شخصی اردوغان و هم دیدگاه های سیاسی داخلی او، رئیس جمهور ترکیه را به سمت رویارویی با غرب هدایت می کند و نه به سمت آشتی با غرب. »
استیون کوک : اردوغان بحران کشورش را به شکل زیبا و موثری مدیریت کرده است
استیون کوک : اگر ترکیه از ناتو خارج شود می تواند اقدامات زیادی انجام دهد که زندگی را بر ما دشوارتر می کند
عضو ارشد بخش مطالعات خاورمیانه و آفریقا در« شورای روابط خارجی » در این نشست در پاسخ به اظهارات دیگر کارشناسان این نشست گفت:«حال به دو نکته که دو همکار من در این نشست اشاره کردند پاسخ می دهم. بدون تردید، ترک ها به خاطر کمک شان در افغانستان شایسته تقدیر هستند، آنها از همان ابتدا در افغانستان حضور یافتند، آنها پس از عملیات افغانستان جزو نخستین کشورهایی بودند که در این کشور نیرو مستقر کردند، هرچند که نخستین کشور از این حیث نبودند - آنها به خاطر نحوه برخوردشان با آوارگان و پذیرفتن آوارگان در کشورشان مستحق قدردانی هستند؛ این بار برخورد آنها با آوارگان با گذشته کاملاً تفاوت داشت و از این بابت آنها شایسته قدردانی هستند. البته،
به یکی دو نکته دیگر اشاره می کنم. شما اشاره کردید که 50 درصد از کشورهای اروپایی از اردوغان حمایت نمی کنند. ما نباید مرتکب این خطای تحلیلی شویم که چون 50 درصد از کشورهای اروپایی از اردوغان حمایت نمی کنند پس از آمریکا و رابطه میان آمریکا و ترکیه حمایت می کنند. باز هم باید بگوییم که درصد مقبولیت آمریکا در ترکیه حول و حوش یک عدد تک رقمی یا دورقمی پایین است. حدود 80 درصد از مردم ترکیه معتقدند که آمریکا در جریان کودتا در این کشور نقش داشته است.
من معتقدم که رهبران ترکیه یا بخش زیادی از مردم ترکیه به ائتلاف ناتو آنگونه که ما می خواهیم پایبند نیستند. من شنیدم که آماندا در مورد این مسئله صحبت کرد که اگر ترکیه از ائتلاف ناتو خارج شود چه می شود. من معتقدم اگر ترکیه از ائتلاف ناتو خارج شود آسمان به زمین نمی آید. اول از همه، هیچ سازوکاری برای اخراج ترکیه از ناتو وجود ندارد. من اصلاً نمی فهمم برنارد هنری لوی (روزنامه نگار صهیونیست فرانسوی) در مقاله خود که در روزنامه وال استریت ژورنال منتشر شد چه می گوید! (وی در مقاله ای در این روزنامه خواستار اخراج ترکیه از ناتو شده بود). من مقاله او را در این روزنامه دو بار خواندم و هنوز نمی فهمم که اخراج ترکیه از ناتو به چه معناست. تنها راهی که برای اخراج ترکیه از ناتو وجود دارد این است که خود ترکیه بگوید از ناتو خارج می شود. اما اگر شما به فهرست بلندبالای اقداماتی که ترکیه انجام داده است نگاه کنید خواهید دید که اگر آنها از ناتو خارج شوند می توانند اقدامات بیشماری انجام دهند که زندگی را بر ما دشوارتر خواهد کرد.
یکی دو نکته دیگر عرض می کنم و سپس به حرف هایم پایان می دهم. (خطاب به آماندا) شما نکته ای را که من می خواستم بگویم در انتهای صحبت هایتان گفتید و این کار را بهتر از من انجام دادید و از این بابت به شما تبریک می گویم! دنیا بزرگتر از پنج کشور است (اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل) و غرب "ریاکاری" می کند (این دو نکته ای بود که شما به آن اشاره کردید و من هم با آن موافقم). عجیب است که آمریکا و غرب ترکیه را مجبور می کنند که دست به انتخاب بزند؛ من فکر می کنم ما باید به این راضی باشیم که ترک ها به این نتیجه برسند که منافعشان با ایجاد رابطه با سایر کشورها بهتر تأمین می شود؛ من فکر نمی کنم که همواره اینگونه باشد. منفکر می کنم تغییرات ساختاری در سیاست بین المللی ما را به این جا رسانده است (که از ترکیه می خواهیم دست به انتخاب بزند). ما منافع و اولویت های متفاوتی داریم، آمریکا به لحاظ سیاسی تغییر کرده است، ترکیه به لحاظ سیاسی تغییر کرده است، آنها اولویت ها و منافع متفاوتی دارند؛ من فکر می کنم ما باید این را بپذیریم و به جای اینکه از نجات رابطه با ترکیه صحبت کنیم، باید از این دیدگاه ها استفاده کنیم تا در مورد رابطه آتی با این کشور بهتر فکر کنیم. بدون تردید من از قطع رابطه با ترکیه حمایت نمی کنم. ترکیه یک کشور بسیار مهم است، امامن فکر می کنم زمانی که ما شاهد این هستیم که ترکیه اقدامات زیادی برای تضعیف سیاست خارجی آمریکا انجام داده است خیلی سخت است که در مورد این کشور به عنوان یک متحد صحبت کنیم.»
آماندا اسلوت : در یک دوره طولانی، احساسات ضدآمریکایی زیادی در ترکیه وجود دارد
استیون کوک با قطع اظهارات آماندا گفت: «ما می دانیم که طی یک دوره طولانی، احساسات ضدآمریکایی زیادی در ترکیه وجود دارد.»
آماندا اسلوت در ادامه گفت:« خیر، نکته من صرفاً این است که بدون تردید اظهارنظرهای سیاسی و رسانه های در شکل دهی به افکار عمومی نقش مهم دارند، ما هم در آمریکا و هم در ترکیه شاهد این بوده ایم. سوال من این است آیا ما در آینده شاهد رهبران متفاوت و در نتیجه ادبیات متفاوت سیاسی در ترکیه و آمریکا باشیم، آیا افکار عمومی دچار تغییر می شود یا خیر؟»
روابط تجاری ترکیه با اروپا بسیار بیشتر از آمریکاست
مجری این میزگرد سئوال کرد :« موضوع سوال بعدی من علاقه اردوغان به از سرگیری روابط ترکیه با اروپاست. یکی دو نفر از شما به این موضوع اشاره کردید. این از سرگیری روابط و استقبال اردوغان از برقراری رابطه با اروپا کمی تعجب برانگیز است. من می خواهم بپرسم این از سرگیری روابط چه کارکردی خواهد داشت؟ آیا اصلا جواب می دهد؟»
آماندا اسلوت در پاسخ گفت:« از نظر من از سرگیری رابطه با اروپا تعجب برانگیز نیست. اگر به آنچه که بر اقتصاد ترکیه می رود نگاه کنیم می بینیم که این کشور به دوستانی نیاز دارد که بتواند تجارت خود را با آنها ادامه دهد و در این راستا روابط تجاری ترکیه با اروپا بسیار بیشتر از آمریکاست. از منظر اقتصادی و سرمایه گذاری، بویژه اگر شما به کشور آلمان و کشور هلند نگاه کنید، این دو کشور سرمایه گذاری های کلانی در ترکیه انجام داده اند. بهبود این روابط امری معنادار و معقول است. من حتی فکر می کنم به لحاظ دیپلماتیک، به نفع ترکیه نیست که در انزوا قرار گیرد و با همسایگان خود رابطه نداشته باشد. بنابراین از نظر من اصلاً تعجب برانگیز نیست در حالی که ترکیه در بحرانی عمیق با آمریکا قرار دارد، نخواهد روابط خود با اروپا را بهبود بخشد. نکته دیگری که من فکر می کنم جالب است پیام هایی است که کشورهای اروپایی به ترکیه می دهند. بسیاری از وزرای خارجه کشورهای اروپایی، از جمله وزیر اقتصاد آلمان اوایل هفته جاری از اعمال تحریم های آمریکا علیه ترکیه انتقاد کردند. ما همچنین شاهد این هستیم که اردوغان با هوشمندی توجهات از ترکیه به عنوان کنشگر بد به خاطر زندانیان سیاسی را به سمت آمریکا به عنوان کشنگر بد به خاطر اعمال تحریم های ناعادلانه علیه ترکیه سوق می دهد و می گوید آمریکا این تحریم ها را به بهانه های امنیت ملی علیه آنکارا وضع می کند. به لحاظ، اینکه آیا این از سرگیری روابط با اروپا جواب می دهد یا خیر باید بگویم من شخصاً فکر می کنم این اقدام خوبی است زیرا اتحادیه اروپا فرایند عضویت ترکیه در این اتحادیه را به طور کامل متوقف نکرده است. من کاملاً می پذیرم که فرایند به عضویت درآمدن ترکیه در اتحادیه اروپا در آینده نزدیک به سرانجام نمی رسد، بویژه به خاطر وضعیت حقوقی داخل ترکیه؛ اما من فکر می کنم حفظ این گزینه به عنوان یک چهارچوب اقدامی سودمند است. نکته دوم اینکه من از دیرباز از اقدام اتحادیه اروپا مبنی بر پذیرفتن ترکیه در اتحادیه گمرکی حمایت کرده ام، این چیزی است که برای ترکیه مزایای اقتصادی دارد، اما نکته مهم تر این است که این کار ترکیه را وارد یک چهارچوب مبتنی بر قواعد و مقررات می کند و ادعاهای اردوغان مبنی بر اینکه آیا آماده است برخی اصلاحات لازم را انجام دهد یا خیر به بوته آزمون می گذارد. »