نگاهی عمیقتر به حادثه مرگ غیرمنتظره دختر نوجوان یزدی در بیمارستان افشار یزد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمامرکز یزد ،زهرا کریمی دختر 12 ساله یزدی، بامداد پنجشنبه، اول شهریور ماه به علت عارضه دل درد در بخش اورژانس بیمارستان افشار یزد بستری شد اما پس از چهار ساعت در کمال ناباوری در برابر چشم والدینش جان سپرد.
مرگ ناگهانی زهرای 12 ساله در بیمارستان افشار یزد نگاه ها را متوجه کیفیت خدمات درمانی در این استان کرده است. برای استانی که لقب قطب گردشگری سلامت و قطب درمانی منطقه را با خود به یدک می کشد این اتفاق ، حادثه تلخی محسوب می شود. خاصه آن که افکار و احساسات عمومی بر سر این مسئله جریحه دار شده است.
شرح حادثه
بامداد پنج شنبه اول شهریورماه بود که زهرا دختر 12 ساله یزدی دل درد شدیدی احساس کرد. پدر و مادر این دختر که ساکن روستای اسلام آباد رستاق یزد بودند ابتدا به درمانگاه مراجعه کردند اما با توصیه پزشک درمانگاه که نگران پاره شدن آپاندیس بود و به دنبال تشدید دل درد دخترشان تصمیم گرفتند تا راهی یزد شوند و در بیمارستان فوق تخصصی افشار یزد درمان دختر نوجوان خود را دنبال کنند.
حسین کریمی پدر زهرا کریمی که شغلش را کارگری معرفی می کند، می گوید نیمه شب بود که بعلت دل درد و تهوع دخترم، به بخش اورژانس بیمارستان افشار مراجعه کرديم، ابتدا پرستار به وي سرم وصل کرد ، اما بعد از اینکه من به او گفتم دخترم دچار دل درد شده ، پرستار سریع بدون اینکه پزشکی او را معاینه کند به وي آمپول مسکن زد. پدر زهرا ادامه می دهد چند دفعه ای به ایستگاه پرستاری رفتم و گفتم بدن دخترم سرد شده ، و از دل درد مي نالد، دوباره ، وي را با مسکن ساکت کردند ، هنگام عوض کردن شیفت حتی یک پرستار به دخترم سر نزد و حتی وقتی من برای انجام رادیولوژی میخواستم دخترم را ببرم ، من با کمک همسرم او را روی ویلچر گذاشتيم و هیچ کدام از پرسنل به من کمک نکردند.
او می گوید بعد از آن من را از اورژانس بیرون کردند ، بعد از مدتي همسرم پیامک داد حال زهرا خوب نیست و چشم باز نمیکند من سریع داخل اورژانس رفتم دیدم صورت دخترم مثل سکته مغزی ها شده و لب او شل شده ایندفعه همه دست بکار دخترم شدند و تازه یادشان آمد او هم در اورژانس است اما دیگر کار از کار گذشته بود.
مادر زهرا کریمی هم می گوید وقتی به بیمارستان مراجعه کردیم ابتدا از ما خواستند که پذیرش شویم به آن ها گفتیم که مریض ما بدحال است و ما هم که بیمه تامین اجتماعی هستیم و فرار نمی کنیم چرا این گونه با ما رفتار می کنید؟
واکنش ها به مرگ ناگهانی دختر نوجوان یزدی
ساعاتی پس از مرگ مشکوک زهرا کریمی پدر زهرا تصمیم می گیرد تا اعتراض خود در خصوص نحوه مرگ فرزندش را به فضای مجازی بکشاند. او نحوه برخورد کادر اورژانس بیمارستان افشار را در شبکه های اجتماعی منتشر می کند و بلافاصله واکنش های مخاطبان این شبکه ها شروع می شود. اعتراض ها به نحوه درمان این دختر نوجوان یزدی به گوش استاندار می رسد و آقای زمانی قمی در نامه ای خطاب به معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی خود خواستار پیگیری سریع این حادثه و تشکیل فوری کمیته ای به منظور تحقیق در خصوص علت حادثه و برخورد قانونی با متخلفان می شود.
دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد هم در پی این حادثه با صدور اطلاعیه ای با اظهار تاسف از این حادثه تلخ و همدردی با خانواده داغدار این دختر نوجوان یزدی اعلام می کند تحقیقات در خصوص این حادثه به سرعت انجام و اطلاعات تکمیلی بزودی در اختیار افکار عمومی قرار می گیرد. دکتر نوری شادکام معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما می گوید این موضوع را به عنوان مدعی العموم دنبال می کند .
وی می گوید در این موارد جنازه به پزشکی قانونی جهت تشخیص علت فوت ارسال می شود و نظر پزشکی قانونی مشخص کننده دلیل فوت است. جواب پزشکی قانونی حاکی از این بوده که یک درگیری قلبی بوده و قلب بزرگتراز حد معمول بوده واطراف قلب هم مایع بوده است.
نوری شادکام می افزاید : بعضی ازبیماریهای ویروسی هم می تواند این مشکل را ایجاد کند وباعث گرفتاری قلب ودربعضی از اوقات هم اگر به موقع اقدام نشود بیمار را به مرگ می کشاند.
دست به دست گشتن خبر ها و واکنش ها در مورد مرگ این دختر موجی از اضطراب در دل برخی از شهروندان ایجاد می کند تا آنجا که در صحبت با شهروندی که فرزندی دوساله داشت متوجه این شدم که وی خود درمانی و رفتن به سراغ پزشکانی که پیشینه قدیمی دارند را برای فرزندش بیشتر ترجیح می دهد تا مراجعه به پزشکانی با علم وتخصص روز . از اوکه زهرا نام دارد پرسیدم مصرف خودسرانه دارو برای فرزندت خطرناک نیست وی باابراز ناراحتی گفت چرا خیلی از این موضوع ناراحتم ولی از مراجعه به برخی مراکز درمانی بیم دارم که اتفاقی برای فرزندم بیفتد.
شهروند دیگری که مجید نام دارد می گوید من فقط فرزندم رابرای درمان به مطب پزشکان قدیمی می برم چه بیماری او به تخصص پزشک بخورد چه نخورد بالاخره پزشک قدیمیست و تجربه او راهگشا .
خانم دکتری یزدی که در سیستم بهداشت ودرمان یزد کار می کند می گوید در یزد بین متخصصان لابی وجود دارد واین مانع آن می شودکه نظام پزشکی بتواند برخورد قاطعی با متخلفان داشته باشد پس بهتر است موضوع از طریق قضایی پیگیری شود.
یک شهروند هم می گوید متاسفانه کیفیت خدمات درمانی در بیمارستان های دولتی نظیر افشار پایین است واین بیمارستان ها نیازمند نظارت ورسیدگی بیشتر است. اما یک شهروند اهل جنوب کشور که به بیمارستان دولتی شهید صدوقی یزد مراجعه کرده به رغم شلوغ بودن این مرکز درمانی از نحوه خدمات دهی اظهار رضایت می کند.
میر جلیلی یک وکیل دادگستری و چند مشاور دیگر دراین حوزه در یزد اعلام می کنند باتوجه به اینکه پدر متوفی کارگر است حاضرند حق وحقوق این خانواده را در حوزه های قضایی پیگیری کنند .
برکناری کادر درمانی اورژانس بیمارستان افشار
صبح روز شنبه کمیته مرگ و میر و درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد به صورت فوق العاده تشکیل نشست می دهد. همزمان والدین زهرا کریمی و بستگان وی با تجمع در مقابل بیمارستان افشار یزد خواستار رسیدگی و روشن شدن موضوع می شوند. کمیته فوق العاده درمان استان برای بررسی این موضوع با حضور متخصصان قلب، جراحی، صاحب نظران و پزشکی قانونی و همچنین افرادی که در روند بیماری مداخله داشته اند در بیمارستان افشار تشکیل و این موضوع مورد تجزیه و تحلیل دقیق قرار می گیرد. پس از برگزاری این نشست دکتر نوری شادکام معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی در خصوص نتایج این نشست با بیان اینکه 12 ساعت، دوربین های فیلمبرداری اورژانس افشار مورد بررسی قرار گرفت اظهار می دارد: اعضای کمیته به این نتیجه رسیدند که کادر درمانی اورژانس بیمارستان افشار می توانست بهتر و دقیق تر در مورد این بیمار هم در بحث تشخیص و هم درمان عمل کند. دکتر نوری شادکام تصریح می کند: همچنین پرونده برای تعیین میزان قصور و درصد آن به نظام پزشکی استان ارسال شد و والدین بیمار نیز می توانند از طریق دادسرا پیگیر پرونده باشند.
وی می افزاید: دانشگاه علوم پزشکی برای جلوگیری از تکرار موارد مشابه، تغییرات ساختاری در اورژانس افشار اعمال و جابجایی هایی در سطح سرپرست اورژانس، پزشکان و پرسنل انجام داد. معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد اظهار می دارد: به مردم اطمینان می دهم که با تدابیر اندیشیده شده، دیگر شاهد تکرار اینگونه اتفاقات تلخ، در هیچ یک از بیمارستانهای استان و اورژانس ها نخواهیم بود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد اضافه می کند: دستورالعملی هم به بیمارستانهای دولتی و خصوصی استان ابلاغ شد تا کمیته نظارت خود را فعال تر و در این زمینه ورود جدی تری داشته باشند. وی تصریح می کند: قرار نیست در سیستم درمانی، توجیه کنیم یا اشتباه خود را بپوشانیم، اگر ضعفی وجود دارد باید بپذیریم و برای رفع آن اقدام کنیم.
دکتر عباسی رئیس هیئت انتظامی بدوی نظام پزشکی و عضو هیئت علمی دانشگاه هم می گوید موضوع مرگ دختر نوجوان یزدی به دقت در حال پیگیری است، قلب دختر فوت شده به اصفهان فرستاده شده و ما منتظر نتیجه پاتولوژی و آسیب شناسی آن هستیم و در صورت بروز تخلف با متخلف برخورد خواهد شد.
یزد، قطب درمانی منطقه
برغم اتفاقات تلخ این چنینی نباید فراموش کرد که با تلاش مسئولان، شهر یزد در سال های اخیر به قطب پزشکی و سلامت مرکز و جنوب کشور تبدیل شده است. به طوری که روزانه صدها نفر از سایر استان های کشور برای دریافت خدمات درمانی به این شهر مراجعه می کنند.
به گفته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد سال گذشته 9 میلیون و 500 هزار نفر خدمت پزشکی دریافت کردند که این خدمات از یک مراجعه ساده به مطب تا بستری و عمل جراحی دراستان یزد را شامل می شود. از این میزان حدود 250 هزار نفر هم خدمات بستری را دریافت کردند.
نوری شادکام با اشاره به فعالیت 15 هزار نفر تیم پرستاری وپزشکی در استان یزد می گوید: در استان یزد 19 بیمارستان دولتی و غیردولتی به بیماران خدمات ارائه می کنند که بیشترین آمار بیماران بستری شده در این مراکز از استانهای جنوب و جنوب شرق کشور است.
دکتر نوری شادکام می افزاید: بیشترین علت مراجعه بیماران غیربومی به مراکز درمانی استان یزد برای بهره گیری از خدمات درمانی ناباروری، قلب و عروق، بیماری های داخلی و سرطان است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد رعایت تعرفه های درمانی در بخش های دولتی وخصوصی و رعایت حقوق بیماران غیربومی را از دلایل رونق گردشگری سلامت در استان یزد عنوان می کند و می گوید: در این زمینه شش بیمارستان مجوزهای مربوط به راه اندازی بخش گردشگری سلامت را دریافت کرده اند و در حال خدمات رسانی به بیمارانی از استانهای همجوار و همچنین مراجعه کنندگانی از کشورهای حوزه خلیج فارس،عراق و پاکستان هستند.
قصور پزشکی و درمانی در شان یزد جهانی نیست
برغم خدمات زیاد درمانی در یزد، اتفاقات تلخی نیز در سال های اخیر در حوزه درمانی رخ داده که لزوم نظارت و دقت بیشتر مسئولان بهداشت و درمان استان یزد را می طلبد.
دکتر عباسی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با اشاره به پرریسک بودن فعالیت های پزشکان بویژه جراحان می گوید نباید با ایجاد اضطراب در جامعه پزشکی و همچنین بیماران در روند درمان اختلال به وجود آوریم. با این حال نباید فراموش کرد که امروز با گسترش رسانه های مجازی نمی توان جلوی انتشار خبر را گرفت. راهکار صحیح رفع مشکلات و معایب نظام درمانی و در صورت لزوم برخورد با متخلفان است.
دکتر عباسی در این زمینه می گوید معتقد است برغم این که رئیس دانشگاه علوم پزشکی یزد مرد شریفی است اما در توزیع مدیریت ها و نظام تعلیم و تربیت در دانشگاه باید شایسته سالاری حاکم شود. وی می افزاید این شایسته سالاری باید همه رده ها از خدمه بیمارستان تا سطوح بالا را شامل شود.
محمدرضا شوق الشعرا از فعالان رسانه ای استان یزد معتقد است این قضیه نشان می دهد که زمان برای بازنگری در سیستم مدیریت بیمارستان ها وبخش های پزشکی فرارسیده است .
او می افزاید پزشکی علم و تخصص است وشاخه های مختلفی دارد مدیریت هم علم وتخصص باشاخه های مختلف است ونباید مدیریت بیمارستان ها به جای انکه به یک مدیر موفق سپرده شود به یک پزشک متخصص سپرده شود.
در هر حال مرگ دختر نوجوان یزدی فارغ از آن که مقصر که بوده و چه شده، نظام درمانی استان را به تکاپو واداشته تا نوعی بازنگری در نظام درمان و سلامت داشته باشد و دقت ها در خصوص جان بیماران را افزایش دهد. این موضوع می تواند زمینه ساز اصلاح و ارتقای نظام سلامت و درمان استان باشد. قطعا با وجود نخبگان و چهره های درخشان بهداشت و درمان یزد این چشم انداز دور از انتظار نیست.
نویسنده : طیبه رجبی