افزايش قيمت گوشت مرغ باعث شده که اين محصول پروتئینی ارزان قیمت در سفره خانوارهای کم درآمدکمتر ديده شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی،گوشت مرغ به عنوان یک محصول پروتئینی ارزان قیمت در سفره خانوارهای کم درآمد، سهم به سزایی دارد. افزایش قیمت مرغ باعث شده است این قشر دچار فقر غذایی بیشتری شوند.
قیمت گوشت مرغ گرم در دو ماه گذشته در مشهد افزایش زیادی داشته است
در سایر فروشگاه های عرضه محصولات پروتئینی در نقاط مختلف شهر، این قیمت از 10 هزار تا 11 هزار تومان متغیر است.
با این قیمت گوشت مرغ، بعضی از شهروندان به ویژه شهروندان با درآمد کم و چند سر عائله، نگران این شده اند که پس از گرانی گوشت مرغ مسئولان برای قیمت مرغ چه می اندیشند تا گوشت مرغ بر سر سفره آنها باقی بماند؟
از سوی دیگر با افزایش ورود زائران و مسافران به مشهد و خراسان رضوی در شهریور و نزدیکی به اعیاد غدیر و قرار گرفتن در ماه ذی الحجه و افزایش مهمانی های حجاج و گرانی گوشت قرمز، باعث شده است تقاضا برای مرغ افزایش یابد.
با توجه به این مسائل، کاهش قیمت گوشت مرغ ضروری است، تا آن دسته از زائران و مسافران کم درآمدی که به خراسان رضوی و مشهد سفر می کنند و گوشت مرغ در تغذیه سفر آنها نقش اساسی دارد نیز بتوانند به این محصول پروتئینی با قیمت مناسب دست پیدا کنند .
لذا،خانواده های حجاجی که قادر نیستند از گوشت قرمز در منوی غذای مهمانی خود استفاده کنند نیز باید بتوانند به گوشت مرغ با قیمت پایین تری دسترسی داشته باشند تا مهمانی مناسب و آبرومندی داشته باشند.
مسئولان استان برای اینکه بتوانند مرغ را در سفره مردم وارد کنند و دسترسی مردم را به مرغ با قیمت ارزان تر فراهم کنند چند وقتی است توزیع مرغ منجمد را در استان آغاز کرده اند.
توزیع مرغ منجمد در استان با استقبال مواجه بوده است.
مدیر روابط عمومی بازار میادین و ساماندهی مشاغل شهری شهرداری مشهد گفت: روزانه یک تن مرغ منجمد در بازارهای استان توزیع می شود و مرغ توزیع شده در نخستین ساعت توزیع تمام می شود.
جاویدیار افزود: مرغ منجمد در بازارهای شهرداری با قیمت مصوب 6 هزار و 750 تومان به فروش می رسد.
وی گفت: افزایش عرضه مرغ منجمد در بازارهای تحت نظارت شهرداری، منوط به این است که سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی به عنوان نهادی مسئول در این زمینه گوشت مرغ منجمد بیشتری را وارد بازار کند.
معاون بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت ،معدن و تجارت خراسان رضوی در این باره گفت: سازمان صنعت و معدن از زمانی که قیمت مرغ گرم در بازارهای استان افزایش یافته ناچار شده است عرضه مرغ منجمد را افزایش دهد.
غفوری مقدم افزود: در ابتدای عرضه مرغ منجمد در بازارهای استان، روزانه 20 تن مرغ منجمد در خراسان رضوی توزیع می شد.
وی گفت: اما به علت روند افزایش قیمت گوشت مرغ گرم و کاهش توانایی مردم برای خرید آن، تویع مرغ منجمددر بازارهای استان به 80 تن در روز رسیده است.
معاون سازمان صنعت ،معدن و تجارت استان افزود: اکنون روزانه 50 تن مرغ منجمد در بازاراهای مشهد و 30 تن مرغ منجمد در بازارهای شهرستان های خراسان رضوی توزیع می شود.
غفوری مقدم گفت: در ابتدای توزیع مرغ منجمد، این محصول در واحدهای محدودی توزیع می شد اما به علت نیاز بازار، اکنون توزیع گوشت مرغ منجمد در واحدهای پروتئینی سطح شهر افزایش یافته است.
وی افزود: برای دسترسی مردم کم درآمد به محصول مرغ، اکنون 3 واحد سیار توزیع مرغ منجمد در مناطق حاشیه شهر مشهد فعال است.
اکنون این سوال مطرح می شود آیا، مسئولان نظارتی بر توزیع مرغ منجمد دارند تا از تخلفات و سوء استفاده در این زمینه جلوگیری شود؟
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت ، معدن و تجارت خراسان رضوی در پاسخ به این سوال به خبرنگار ما گفت: از زمانی که عرضه مرغ منجمد در بازارهای استان افزایش یافته است، با تشدید بازرسی ها توانسته ایم جلوی تخلفات را بگیریم.
باخرد افزود: در شهریور که حضور زائران در مشهد افزایش می یابد نیز نظارت بر واحدهای پروتئینی شهر به ویژه بافت مرکزی و منطقه ثامن بیشتر می شود تا جلوی تخلفات گرفته شود.
اگرچه که اکنون مرغ منجمد به قیمتهایی پایینتر از گوشت مرغ گرم تازه کشتار شده در بازار عرضه میشوند؛ اما عده ای از مردم به دلایلی،چندان اقبالی به مصرف این محصول ندارند و ترجیح میدهند گوشت مرغ تازه کشتار شده در بازار مصرف را با اختلاف قیمت بیشتری خریداری کنند.
از سوی دیگر خانوارهایی کم جمعیت تر نیز تمایلی به مصرف مرغ منجمد ندارند.
خانم ذوقی، کارمنداست و خانواده ای سه نفره دارد. او در پاسخ به سوال ما گفت: تمایلی به مصرف مرغ منجمد ندارم چون پس از خرید مرغ منجمد باید بگذارم تا یخ مرغ باز شود و سپس مرغ را تکه کرده و در فریزر نگه داری کنم.
وی معتقد است که این فرآیند؛ برایش پرزحمت است و با توجه به مشغله ای که دارد ترجیح می دهد با قیمت بالاتری مرغ گرم را خریداری کند.
خانم کاشانی خانه دار و همسرش کارگر است.
او ترجیح می دهد مرغ گرم را با قیمت گران تری تهیه کند. این خانم خانه دار معتقد است چون خانواده اش یک خانواده چهار نفره است یک مرغ منجمد در یک بار مصرف استفاده نمی شود و باید در دو یا سه بار مصرف کند.
او می گوید بازشدن یک مرغ یخ زده ،بسته بندی کردن و دوباره در فریزر قراردادن آن باعث می شود ارزش غذایی گوشت مرغ پایین بیاید.
آقای منصوری بازنشسته نیز دراین باره به خبرنگار ما گفت:
با اینکه خانواده ام جمعیت بیشتری دارد اما ترجیح می دهم که گوشت مرغ منجمد خریداری نکنم چون شنیده ام،گوشت های بی کیفیت و تاریخ گذشته را منجمد و به بازار عرضه می کنند.
وجود این شائبه ها و مشکلات درباره استفاده از گوشت مرغ منجمد، می طلبد که مسئولان به فکر پایین آوردن قیمت گوشت مرغ گرم نیز باشند.
پایین آمدن گوشت مرغ گرم به این بستگی دارد که تولید گوشت مرغ و کشتار گوشت مرغ افزایش یابد اما مدتی است که جوجه ریزی در استان و به تبع آن، تولید و کشتار مرغ نیز کاهش یافته است.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران مرغ گوشتی خراسان رضوی در این باره گفت: اکنون ظرفیت جوجه ریزی استان به پنج میلیون قطعه رسیده است در حالیکه پیش از این، 10 میلیون قطعه بوده است
صادقی افزود: علت اجتناب مرغداران از جوجه ریزی اینست که قیمت جوجه یک روزه و خوراک طیور در بازار افزایش یافته و برای مرغدار، جوجه ریزی فرآیندی پرهزینه است.
صادقی گفت: از سوی دیگر بی ثباتی در بازار باعث می شود که مرغدار تمایلی به جوجه ریزی نداشته باشد.
وی گفت: گرمای هوا و نوسانات برق نیز در تلفات و کاهش جوجه ریزی تاثیر داشته است.
مدیر توسعه بازرگانی جهادکشاورزی خراسان رضوی در این باره گفت: برای پایین آوردن قیمت گوشت مرغ گرم باید قیمت خوراک طیور برای مرغدار مقرون به صرفه باشد.
حمید رضا جوادی افزود: هم اکنون خوراک طیور با ارز دولتی وارد می شود و مسئولان برای جلوگیری از تخلفات بر کالاهای ترخیصی از گمرک نظارت دقیقی می کنند تا خوراک طیور با قیمت مناسب به دست مرغدار برسد و از فعالیت دلالان در این زمینه جلوگیری شود.
وی گفت:از سوی دیگر برای پایین آوردن قیمت مرغ گرم در بازار مشهد، واردات گوشت مرغ از استان های مجاور به ویژه گلستان افزایش یافته است و صادرات داخلی مرغ نیز کاهش یافته است.
کارشناسان می گویند گرانی مرغ موقتی است و با عبور از فصل گرما و تابستان قیمت مرغ کاهش می یابد.
کارشناس نظارت دامپزشکی خراسان رضوی در این باره گفت: با توجه به نزدیکی فصل سرما، مرغداران تمایل بیشتری به جوجه ریزی دارند.
افزود: در فصل سرد سال،مرغداران برای جوجه ریزی نیاز به مصرف انرژی کمتری دارند و از طرف دیگر به علت کاهش نوسات برق و کنترل بیماری ها در این فصل، تولید مرغ بالا است و احتمال می رود که قیمت مرغ از آبان ماه کاهش یابد.
گرچه به نظر می رسد قیمت مرغ حبابی است و قیمت آن با گذشت زمان و کاهش نوسانات بازار، کنترل می شود و کاهش می یابد اما باید توجه داشت این کالای اساسی یکی از مهمترین اقلام در سبد خانوارهای دهک های پایین جامعه است.
نوسینده:مریم مزروعی