در حال حاضر تمامی شهرها و روستاهای استان کردستان از نعمت برق برخوردار هستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، روستا در شیب تند کوه آرام گرفته، شب رسیده است وصدای جیرجیرک ها هم لالایی طبیعت است وهم تنها آوایی که سکوت شب کوهستان را می شکند .
امشب مهمان آرامش خانه کاک هیوا هستم .بهارتازه از راه رسید وتعطیلات نوروز هم تمام شده است .
چنور، دختر کاک هیوا کلاس چهارم است وبرای کاردرس علومش یک لامپ کوچک رابا باتری روشن می کند . نورش از نور فانوس که کنار خانه است ضعیف تر است .
شاید این مدار ساده الکتریکی اولین نشانه های برق در روستای صالح دیلان است.
صالح دیلان ده خانوار جمعیت دارد وراهش به مرز نزدیک تر است تا بانه.
این آخرین روستای کم جمعیت وسخت گذر کردستان است که به همراه شش روستای دیگر با فناوری صفحات خورشیدی برقدار می شود
از نخستین موتور ژنراتور 125 کیلو واتی که فقط برق اعیان واشراف سنندجی راتامین می کرد 71 سال می گذرد .
واز سال 1326 حدود 60 سال طول کشید تا نیروگاه 960 مگاواتی سیکل ترکیبی برق قلیان ساخته ووارد مدار شود تااین دوران برق استان کردستان از شبکه سراسری واز طریق استانهای همجوار تامین می شد .
مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق استان کردستان می گوید از روزهایی که برق فقط خانه اعیان واشراف سنندج را روشن می کرد بیش از 70سال گذشته وحالا حدود 630 هزار مشترک در استان کردستان از نعمت برق برخوردار هستند .
آقای لهونیان می گوید 95 درصد مشترکام برق استان مصارف خاتنگی وتجاری دارند وکمتر از نیم درصد مشترکان ، برق صنعتی دریافت می کنند .
سهم برق کشاورزی اما اگرچه حدود5/1 درصد مشترکان است ولی کمی بیشتر از یک چهارم برق تولیدی استان را مصرف می کند
بیش از 10هزار کیلومتر شبکه فشار متوسط و5700 کیلومتر شبکه فشار ضعیف توزیع نیروی برق در استان کردستان رابرعهده دارد.
مجموع مشترکان برق استان کردستان حدود 450 مگاوات ساعت برق مصرف می کنند وبقیه تولید برق استان در شبکه سراسری برق سایر استانها را تامین می کند وبخشی از انرژی تولید شده هم به کشور عراق واقلیم کردستان صادر می شود
مدیر عامل توزیع نیروی برق استان از طرحهای آینده تولید انرژی در استان کردستان خبر می دهد ومی گوید : نیروگاه تلمبه ذخیره ای سد آزاد ونیروگاه سروآباد ظرفیت تولید برق در استان را 2 برابر می کند .
آقای لهونیان اضافه می کند این میزان تولید 4 برابر میزان مصرف کنونی برق استان است وباوارد مدارشدن ظرفیت جدید ، هم زیرساخت توسعه استان فراهم می شود وهم شرایط صادرات برق به کشورهای همسایه تسهیل می شود .
مدیر عامل توزیع نیروی برق از طرحهای جدید تامین انرژی برای روستاهای کم جمعیت وسخت گذر هم می گوید که یکی از آنها همان روستای صالح دیلان است.
وحالاهم به بهانه برقدار شدن این روستا به بانه ومرز سفر می کنم .
این بار وقتی مهمان خانه کاک هیوا شدم گرمای هوا مرداد رازیر خنکای نسیم کولر آبی گذراندم وچنور وهمکلاسی های اندکش که امسال به کلاس پنجم می روند از روی کتاب های پارسال بچه های آبادی سرود ای ایران ای مرز پر گهر را می خوانند .
من که سراسر وجودم عشق به سربلندی ایران است از تماشای این صحنه های غرور انگیز احساساتی می شوم وآرزو می کنم کاش بشود آرزوی همه بچه های ایران رابرآورده کند.
نویسنده: ژیلا امامی