گزارش مکتوب؛
دریاچه سد ارس تنها منبع پرورش شاه میگوی دراز
دریاچه پشت سد ارس از مهمترین ذخایر تولید شاه میگو در کشور است و سالیانه بیش از 60 هزار تن شاه میگوی دراز آب شیرین از آن برداشت و به کشورهای دیگر صادر می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما دمرکز آذربایجان غربی، آذربایجان غربی جزو 17 استان برتر غیر ساحلی کشور در زمینه تولید آبزیان است به طوریکه سالانه نزدیک به 17 هزارتن انواع آبزیان در منابع آبی آن تولید می شود.
دریاچه پشت سد ارس پلدشت که در شمال آذربایجان غربی و هم مرز با جمهوری خود مختار نخجوان تنها منبع آب شیرین پرورش شاه میگوی دراز کشور است.
صید شاه میگو در طول سال در دوره زمانی شش ماهه انجام می شود و سالیانه 60 تن شاه میگوی دراز آب شیرین در آب های سد ارس تولید و به سایر کشورها صادر می شود و در صورت تامین شرایط لازم و تامین منابع مالی می توان تولید شاه میگو را افزایش داد.
آذربایجان غربی رتبه نخست در تولید شاه میگوی دراز آب شیرین را داراست و در صورت فراهم شدن بسترهای لازم تولید این ماده غذایی ارزشمند تا 270 تن در سال نیز افزایش پیدا می کند.
مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی می گوید، پیش بینی می شود امسال بیش از 60 تن شاه میگو از دریاچه پشت سد ارس صید شود.
فصیح با اشاره به ظرفیت بالای این دریاچه در پرورش شاه میگو افزود: دریاچه پشت سد ارس از مهمترین ذخایر تولید شاه میگو در کشور است و در حال حاضر 70 نفر در قالب شش شرکت بهره بردار در استان در این زمینه فعال اند.
او تصریح می کند، این شرکت های بومی و غیربومی در پلدشت، البرز و گیلان مستقر هستند ولی بخش عمده فرآوری توسط افراد بومی و در پلدشت صورت می گیرد.
مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی با اشاره به اینکه برند جهانی شاه میگوی دراز آب شیرین هم اکنون به نام این استان ثبت شده است، می گوید: برای حضور مستمر در بازارهای جهانی و حفظ جایگاه کشور در این بازارها باید تولید مستمر در دستور کار قرار گیرد.
فصیح در خصوص حمایت از صیادان و ایجاد اشتغال می افزاید، طرح پایلوت پرورش شاه میگو در مزارع و استخر های خاکی پیش بینی شده است و عملیات اجرایی آن توسط بخش خصوصی عملی خواهد شد.
شاه میگوی تولیدی پشت سد ارس با میزان ارز آوری هر کیلو شاه میگو بین 15 تا 20 دلار به کشور های ارمنستان، روسیه، آلمان، ایتالیا و فرانسه که بزرگترین خریداران شاه میگو تولید شده در سد ارس هستند صادر می شود.
در حال حاضر صید و تردد غیر مجاز در اطراف دریاچه پشت سد ارس مهمترین تهدیدات کاهش تولید این آبزی با ارزش و اقتصادی است.
کارشناسان، یکی از دلایل کاهش تولید را تاثیر صیدهای غیر مجاز شاه میگوهای زیر 50 گرم عنوان می کنند چرا که شاه میگوهای زیر 50 گرم بهترین لارو تولید مثل برای سال بعد هستند و صید آنها موجب کاهش زاد و ولد می شود.
به عقیده این کارشناسان، شاه میگوهای صید شده برای صادرات باید دارای وزن 50 گرم باشند، چرا که صید قبل از فصل مقرر موجب می شود تا آبزی به وزن لازم برای صادرات نرسد و باید به زیستگاه عودت داده شوند.
شاه میگوهای صید شده پس از عمل آوری و بسته بندی به صورت زنده به کشورهای اروپایی از جمله ارمنستان، فرانسه، آلمان و ایتالیا صادر می شود.
رئیس اداره تکثیر و پرورش شیلات آذربایجان غربی می گوید، شاه میگوی تولیدی استان دارای استانداردهای جهانی است و چنان چه شرکت هایی که دارای کد ec یا استاندارد جهانی هستند، مایل به سرمایه گذاری در زمینه بسته بندی و فرآوری شاه میگو در داخل استان باشند، دولت از آنها حمایت می کند.
سلیمی می افزاید، شاه میگو های صید شده در مرکز تخصصی، بسته بندی شاه میگو در شمالغرب کشور در شهرستان پلدشت زیر نظر کارشناسان شیلات و اداره دامپزشکی بسته بندی شده و به کشورهای اروپایی صادر می شود.
او تصریح می کند، این بسته بندی ها بر اساس معیار های جهانی انجام می شود و به قیمت روز بازار صادر می شود.
رئیس اداره تکثیر و پرورش شیلات استان با اشاره به میزان اشتغال زایی بیان کرد، همزمان با صید شاه میگو در دریاچه پشت سد ارس برای 70 نفر به صورت مستقیم و برای 70 نفر دیگر به صورت غیر مستقیم شغل ایجاد می شود.
دریاچه پشت سد ارس پلدشت که در شمال آذربایجان غربی و هم مرز با جمهوری خودمختار نخجوان است بزرگترین منبع آبی پرورش شاه میگوی دراز آب شیرین کشور است.