جان بولتون: تحریم های این کشور علیه ایران بیش از حد انتظار موثر بوده است.
عليرغم ادعاي مقامات آمريکايي، راهبرد ضد ايراني ترامپ موثر نيست.
مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد تحریم های این کشور علیه ایران بیش از حد انتظار موثر بوده است. با این حال وی تاکید کرد فعالیت های منطقه ای تهران که واشنگتن با آن مخالف است همچنان ادامه دارد.
بولتون افزود: "فکر می کنم تاثیرات اقتصادی از آنچه که ما انتظار داشتیم شدیدتر است. اما فعالیت های ایران در منطقه همچنان - به زعم او - خصمانه است. آنچه آنها در عراق انجام می دهند، آنچه آنها در سوریه انجام می دهند، آنچه آنها با حزب الله در لبنان انجام می دهند، آنچه آنها در یمن انجام می دهند و آنچه آنها تهدید کرده اند در تنگه هرمز انجام خواهند داد".
اظهارات بولتون در حالي است که پيش از اين ترامپ بارها تصريح کرده بود که رفتار تهران در اين ماه ها تغيير کرده است.
اين بخش از ادعاي جان بولتون همان دليلي است که به خاطر آن دولت باراک اوباما ناگزير از تمرکز بر روي برنامه هسته اي ايران، بدون توجه به ديگر مسائل خود با تهران، شد. وي حتي بعد از توافق بين تهران و پنج به علاوه يک تصريح کرده بود که تحريم هاي بر روند رو به توسعه برنامه هسته اي ايران تاثيري نداشته است.
جالب اينکه بر اساس سخنان جان بولتون نيز تحريم ها ممکن است تاثير بر اقتصاد ايران داشته باشد ولي هدف تحريم ها - يعني مهار سياست هاي منطقه اي و موشکي ايران - را در پي نداشته است.
روزنامه واشنگتن پست نيز امروز در گزارشی نوشت راهبرد دونالد ترامپ درباره ایران، توخالی است.
در این گزارش آمده است: ما با تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای خارج شدن از طرح جامع اقدام مشترک مخالفت کردیم زیرا بر این باوریم که گزینه جایگزین معتبری برای آن وجود ندارد و این که ایجاد اختلاف بین هم پیمانان گروه پنج بعلاوه یک بیشتر سبب ایجاد آسیب خواهد شد و این که ما می توانیم بدون خارج شدن از برجام و از طریق مقابله با قدرت غیر هسته ای ایران به اهداف خود دست پیدا کنیم.
اين روزنامه همچنين به نقل از یک کارشناس نظامی -که مورد احترام شمار زیادی از حامیان برجام است- گفت: بر خلاف شوروی، ایران قرار نیست سقوط کند یا این که به سبب ترس از فروپاشی به سبب فشارهای اقتصادی ناشی از غرب، از ایدئولوژی خود دست بردارد. دلایلی برای باور به این موضوع وجود دارد که آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم ایران اراده اش را از دست نخواهد داد.
فردریک دبلیو کاگان از موسسه امریکن اینترپرایز در مقاله ای می نویسد: با توجه به این موضع که اتحادیه اروپا، چین و روسیه موافق این موضوع نیستند. بدین ترتیب، ايا واقع گرایانه است اگر امیدوار باشیم که قدرت اقتصادی سبب خواهد شد تهران در میز مذاکره حاضر شود؟ (در مغایرت با شرایط قبل از دست یابی به برجام، ایران در حال حاضر میلیاردها دلار دارایی غیر مسدود شده دارد و همچنین سرمایه گذاری های خارجی در این کشور انجام شده است و کمک هایی از کشورهایی دریافت می کند که همچنان به برجام پایبند هستند.)
شايان ذکر است آلمان ديروز سه شنبه خواستار آن شد که اروپا اگر می خواهد توافق هسته ای ایران را حفظ کند، سامانه های پرداخت مستقل از آمریکا برای خود ایجاد کند.
بولتون در واکنش به مخالفت اتحاديه اروپا گفت: "انتظار داریم اروپایی ها همانند شرکت ها و کسب و کارهای سراسر اروپا درک کنند که انتخاب بین تجارت با ایران و تجارت با آمریکا برای آنها بسیار متفاوت است".
دولت ترامپ پس از آنکه از توافق هسته ای با ایران خارج شد، این ماه تحریم های ضد ایران را که بر اساس توافق هسته ای لغو شده بود، بار دیگر برقرار کرد؛ شايد - به زعم خود- بتواند سياست هاي منطقه اي و برنامه موشکي تهران را مهار کند.
در این تحریم ها تجارت طلا و سایر فلزات گرانبها، خرید دلار آمریکا و صنایع خودروسازی این کشور را هدف قرار داد. ترامپ گفته است آمریکا ماه نوامبر دور تازه ای از تحریم های سخت تر علیه ایران وضع می کند که فروش نفت و بخش بانکداری را هدف قرار خواهد داد.
بر اساس توافق هسته ای میان ایران و قدرت های جهان، تحریم های بین المللی بر ضد ايران لغو شد. ایران نیز در مقابل پذیرفت نظارت بين المللي و محدودیت هایی بر فعالیت هسته ای این کشور اعمال شود.
------------------------------------------------------
عبدالرضا خليلي