در انگلستان حمايت دولت از مردم فقير روند نزولي داشته است.
مردم انگليس سالهاست که با مسايل و مشکلات مختلف دست به گريان هستند. آنچه در ميان اين مسايل و مشکلات بيشتر جلب توجه مي کند، فقر است. فقر در اين کشور به حدي است که چند وقت پيش "ايندپندنت"در گزارشي کم سابقه نوشت که والدين فقير در انگليس بچههاي خود را رها ميکنند و اين کودکان گاهي هفتهها گرسنه ميمانند.؟!
اخيراً نيز اين روزنامه انگليسي با انتشار تصاويري تکان دهنده از فقر در جامعه انگليس، گفته صف نيازمندان به کمک هاي غذايي در لندن روز به روز طولاني تر مي شود. در ميان کساني که در اين صف ها ايستاده اند، مي توان از همه سنين و همه نژادها کساني را ديد که در انتظار دريافت غذا هستند. با اين حال چيزي که شايد براي لندن نشين ها عجيب و بهت آور باشد اين است که بخشي از اين افراد را کساني تشکيل مي دهند که با وجود داشتن کار، نمي توانند حتي از پس تامين هزينه هاي غذاي خود برآيند.
به هرحال نتيجه اين دست گزارش ها از بيداد فقر در انگليس حکايت دارد. بنابر گزارش ها و نظرسنجي ها، حداقل يک پنجم مردم انگليس يعني حدود 14 ميليون نفر در اين کشور در فقر مطلق به سر مي برند. بررسي درآمد افراد فقير که به افراد داراي درآمد کمتر از ۶۰ درصد متوسط درآمد در انگليس اطلاق مي شود، نشان مي دهد فقر در انگليس به وضعيتي رسيده که از سال ۱۹۸۸ تاکنون بي سابقه بوده است.
ناگفته روشن است که فقر، اساس و زيربناي مشکلات عديده ديگري است که در جامعه انگليس به وفور ديده مي شود. از اينرو ميان فقر با گرسنگي و بيکاري رابطه اي معنادار وجود دارد. اين سخن بدان معناست که گرسنگي و بيکاري از تبعات فقر به حساب مي آيند که جامعه انگليس بدان مبتلا شده است.
يا فقر به نابرابري و شکاف طبقاتي در انگليس دامن زده است. بر اساس گزارش مؤسسه تحقيقاتي "رزولوشن"، شکاف طبقاتي در اين کشور در زمينه توزيع ثروت طي ۱۰ سال گذشته افزايش يافته است. اين مؤسسه تخمين زده که حدود ۴۴۸ هزار نفر از مردم (يک درصد جمعيت بزرگسالان) حدود ۱۱ هزار ميليارد پوند ثروت در اختيار دارند.
اما نکته عجيب و قابل تأمل اين است که در انگليس دولت به مردم فقير توجهي ندارد. به طوري که در چند سال اخير حمايت دولت از شهروندان فقير روند نزولي داشته است. بر اين اساس، افزايش اختلاف طبقاتي عمدتاً ناشي از اقدامات و عملکرد دولت در زمينه تعديل بودجه تامين اجتماعي و بخشودگي مالياتي است. لذا اقشاري که در زيرخط فقر زندگي مي کنند اقدام چنداني از جانب دولت براي مقابله با فقر يا همان فقرزدايي نمي بينند. همين امر موجب کاهش مدام و بي سابقه سطح زندگي و درآمد اقشار پايين در انگليس که در زير خط فقر زندگي مي کنند، شده است.
.......................................................
مصطفي عبدلي