ترکیب جمعیتی مهاجران در آمريکا و تحول در برداشت هاي سياسي، دو موضوع تعيين کننده در جامعه شناسي سياسي آن کشور محسوب مي شود.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا وسيما، تحول در برداشت هاي جمعي مردم يک کشور نسبت به مقوله هايي از جمله قدرت وگرايشات سياسي نسلي، يکي از نقاط عطف در تحليل هاي جامعه شناختي به شمار مي رود.
در این مقاله به مسائل مربوط به ترکیب جمعیتی، قدرت سیاسی و طرز تفکر و رفتار اجتماعی نسل های اول و دوم مهاجران در آمریکا پرداخته شده است. منظور از نسل اول مهاجران، کسانی هستند که در خارج از آمریکا به دنیا آمده، ولی متعاقباً به آمریکا مهاجرت کردهاند و اکنون در این کشور زندگی میکنند. منظور از نسل دوم مهاجران، کسانی هستند که در آمریکا به دنیا آمدهاند، ولی دست کم یکی از والدینِ آن ها مهاجری است که در خارج از آمریکا متولد شده است.
ترکیب جمعیتی مهاجران و روند تاریخی:
در حال حاضر، حدود 43/6 میلیون نفر که در خارج از آمریکا به دنیا آمدهاند، به عنوان مهاجر در این کشور زندگی میکنند، که شامل 20/9 میلیون مهاجر که تابعیت آمریکا را به دست آوردهاند و 22/7 میلیون مهاجر غیرتابع آمریکا هستند.
در میان غیرتابعها، حدود 12/1 میلیون نفر به صورت قانونی در آمریکا دارای اقامت دائمی (کارت سبز) هستند و 10/6 میلیون نفر از مهاجران غیرقانونیاند. 1/7 میلیون نفر نیز از اتباع خارجی هستند که روادید موقتی دارند و اصولاً مهاجر به حساب نمی آیند.
در عين حال نشریه امریکن پراگرس گزارش داد: در سال 2016 میلادی، نزدیک به یک چهارم جمعیت مهاجران را در آمریکا کسانی تشکیل می دادند که فاقد اسناد و مدارک قانونی برای زندگی در آمریکا بودند و در حقیقت از مهاجران غیرقانونی در این کشور محسوب میشدند. ديگر آنکه دست کم در یک دهه اخیر، هر ساله بیش از نیمی از مهاجران غیرقانونی را در آمریکا اتباع مکزیکی تشکیل می دهند.
از سال 1965 میلادی تاکنون، شمار مهاجرانی که در خارج از آمریکا به دنیا آمده اند (مهاجران نسل اولی)، در این کشور بیش از چهار برابر شده است. در سال 1965، جمعیت مهاجران آمریکا 9/6 میلیون نفر بود که در آن زمان 5 درصد از کل جمعیت آمریکا را تشکیل میدادند.
در سال 2015، جمعیت مهاجران 13/5 درصد کل جمعیت آمریکا بود. البته رکورد درصد جمعیت مهاجران در آمریکا در سال 1890 (حدود 128 سال پیش) برجا گذاشته شد، زیرا در آن سال، مهاجرانی که در خارج از آمریکا به دنیا آمده بودند، 14/8 درصد کل جمعیت آمریکا را تشکیل میدادند.
در سال های دور در تاریخ آمریکا، اکثر مهاجران از اروپا به این کشور میآمدند. این در حالی است که اکنون اغلب مهاجران در آمریکا- به ترتیبِ تعداد از کشورهای مکزیک، چین، هند، فیلیپین، السالوادور، ویتنام، کوبا، جمهوری دومینیکن و کره جنوبی هستند.
مؤسسه نظرسنجی معتبر «پیو» مطالعاتی درباره نسلهای اول و دوم مهاجران در آمریکا انجام داده است که براساس نتایجِ آن، پیشبینی شده است که نسبت مجموع جمعیت مهاجران نسل اولی و دومی در آمریکا در مقایسه با کل جمعیت این کشور، در سال 2065 میلادی به رکورد جدیدی دست خواهد یافت.
طبق اطلاعات منتشر شده از سوی این مؤسسه، رکورد قبلی در این زمینه نزدیک سال 1900 میلادی به جا گذشته شد، زیرا در آن زمان، نسبت جمعیت مهاجرانِ نسل اولی در مقایسه با کل جمعیت آمریکا 14 درصد و نسبت مهاجران نسل دومی، 21 درصد بود.
در نتیجه، مجموع جمعیت مهاجران نسل اولی و دومی در آمریکا در مقایسه با کل جمعیت آمریکا در سال 1900 میلادی، 35 درصد بود که بالاترین رکورد در این زمینه در تاریخ آمریکا بهحساب میآید. این در حالی است که از آن پس، جمعیت مهاجران در آمریکا در مقایسه با کل جمعیت این کشور تا سال 1960، روندی نزولی طی کرد و در آن سال، مهاجران نسل اولی، فقط 5 درصد جمعیت آمریکا و مهاجران نسل دومی 13 درصد از کل جمعیت این کشور را تشکیل می دادند. در نتیجه، در سال 1960 میزان مهاجرت در آمریکا به کمترین سطح خود رسید، زیرا مجموع مهاجران نسل اولی و دومی در آمریکا 18 درصد از کل جمعیت این کشور را تشکیل میدادند.
در حال حاضر، جمعیت نسل اول مهاجران در آمریکا حدود 14 درصد از کل جمعیت این کشور (حدود 44 میلیون نفر) است و نسل دومی ها 12 درصد از کل جمعیت این کشور (حدود 39 میلیون نفر) را تشکیل میدهند و در نتیجه، مجموع جمعیت مهاجران نسل اولی و دومی در آمریکا در حال حاضر حدود 26 درصد از کل جمعیت آمریکا (حدود 83 میلیون نفر) را تشکیل میدهد. کل جمعیت آمریکا در سال 2018 کمی بیش از 326 میلیون نفر تخمین زده می شود. در سال های اخیر، نرخ رشد جمعیت آمریکا حدود 0/71 درصد بوده است که بدین معنا است که هر ساله حدود 2/2 الی 2/4 میلیون نفر به جمعیت آمریکا اضافه می شود.
با توجه به روند فزایندهی مهاجرت به آمریکا و تعداد بیشتر فرزندانِ متولد شده در خانوادههای مهاجر در مقایسه با میانگین تعداد فرزندان در خانوادههای آمریکایی، مؤسسه پیو پیشبینی کرده است که در سال 2065 میلادی، جمعیت نسل اولی مهاجران در آمریکا 18 درصد کل جمعیت این کشور خواهد بود.
اين درحالي است که این رقم برای نسل دومی های مهاجران در آن سال نیز 18 درصد خواهد بود. در نتیجه، پیشبینی میشود که مجموع جمعیت مهاجران نسل اولی و دومی در سال 2065 میلادی در مقایسه با کل جمعیت آمریکا به رقم 36 درصد برسد که یک درصد بیشتر از همین رقم در سال 1900 خواهد بود که در این صورت، رکورد جدیدی در این زمینه رقم خواهد خورد.
ترکیب جنسیتی جمعیت مهاجران
در رابطه با ترکیب جنسیتی جمعیت مهاجران در آمریکا، آمار حاکی از آن است که در حال حاضر، تعداد زنانی که به آمریکا مهاجرت میکنند، بیش از شمار مردان است.
تا دهه شصت میلادی، تعداد مردان مهاجر در آمریکا بیش از زنان مهاجر بود.
این در حالی است که در خلال دهه هفتاد میلادی، شمار مهاجران مؤنث در آمریکا بیش از مهاجران مذکر شد و این روند تاکنون ادامه دارد. به عنوان مثال، در سال 2015 میلادی، 51/4 درصد از مهاجران در آمریکا مؤنث و 48/6 درصد از آنان مذکر بودند.
قدرت سیاسی و طرز تفکر اجتماعی مهاجران
یکی دیگر از مطالعات مؤسسه نظرسنجی پیو که به مسئله قدرت سیاسی و ارزشهای اجتماعی مهاجران در آمریکا پرداخته است، نشان میدهد که نه تنها نسل اول مهاجران در آمریکا، بلکه نسل دوم مهاجران در این کشور نیز با حزب دموکرات آمریکا بیشتر از حزب جمهوریخواه این کشور احساس همسانانگاری و همسویی میکنند.
در ضمن، درصد مهاجرانی که خود را لیبرال (نه محافظهکار) توصیف میکنند، بالاتر از میانگین درصد کسانی است که در کل جمعیت آمریکا خود را دارای تفکرات لیبرالی میدانند.
این مطالعات نشان داده است که تقریباً نیمی از جمعیت مهاجرانِ نسل دومی یا حتی شاید کمی بیش از نصف جمعیت آنان بر این عقیدهاند که سقط جنین باید در آمریکا قانونی باشد و يا آنکه بیش از دو سوم آنان معتقند که جامعه، باید همجنسبازی را بپذیرد. البته جوان بودن نسل دوم مهاجران تا حدی طرز تفکر لیبرالی آنان را توضیح میدهد، ولی این نمیتواند تنها عامل تمایلات لیبرالی آنان باشد.
نشریه «یو اس نیوز اند ورلد ریپورت» مقالهای را براساس گزارش «هِچینگر» درباره میزان تحصیلات عالیه مهاجران و فرزندانشان در آمریکا منتشر کرد که براساس آن، میزان تحصیلاتِ پس از دیپلم دبیرستان برای اکثر مهاجران و فرزندانشان در آمریکا بالاتر از میانگین تحصیلات عالیه در میان سایر مردم این کشور است. تنها گروه مهاجرانی که در این زمینه از میانگین تحصیلات عالیه جمعیت آمریکایی عقبترند، مهاجران هیسپانیک یا همان آمریکایلاتین تبارها هستند که در آمریکا به لاتینوها نیز شناخته میشوند.
در خلال دو انتخابات ریاست جمهوری گذشته در آمریکا، اکثریت قاطع مهاجرانِ لاتینوتبار و آسیاییتبار در آمریکا که حق رأی داشتند (دارای تابعیت آمریکایی بودند) از حزب دموکرات حمایت کردند و به نامزدهای این حزب رأی دادند. مثلاً در انتخابات سال 2012، که باراک اوباما برای دومین بار به ریاست جمهوری آمریکا رسید، 71 درصد از آمریکای لاتین تبارها و 73 درصد از آسیایی تبارها در آمریکا به وی رأی دادند. علاوه بر این، در انتخابات سال 2016، 79 درصد آمریکای لاتین تبارها به هیلاری کلینتون، نامزد حزب دموکرات و فقط 18 درصد آنان به دونالد ترامپ، نامزد وقت حزب جمهوری خواه و رئیس جمهور کنونی آمریکا، رأی دادند.
در انتخابات سال 2016، میزان حمایت مهاجران آسیایی تبار از حزب دموکرات بسیار نزدیک به میزان حمایت لاتینو تبارها از حزب دموکرات آمریکا بود، زیرا 79 درصد از آسیایی تبارها نیز در آن سال به هیلاری کلینتون و تنها 17 درصدشان به دونالد ترامپ رأی دادند.
جالب توجه است که حزب دموکرات آمریکا معمولاً برنامه هایی که برای مهاجران مفید باشد و باعث افزایش تعداد آنان در میان شهروندان آمریکایی شود (منجر به اعطای تابعیت آمریکایی به آنان شود)، ارائه میکنند. به عنوان مثال، باراک اوباما در سال 2010 برنامهای رفاهی-آموزشی برای کودکان خانوادههای مهاجر به نام Development, Relief, and Education for Alien Minors, or DREAM, Act of 2010 قانون «دریم» (رؤیا) ارائه کرد، که باعث شد بسیاری از رأی دهندگان مهاجر لاتینو و آسیایی تبار به حزب دموکرات آمریکا متمایل شوند.
همچنین دولت دموکرات وقت آمریکا در سال 2016- در آخرین سال ریاست جمهوری باراک اوباما- هزینه 680 دلاری ثبت نام برای اخذ تابعیت آمریکا را که مهاجرانِ دارای کارت سبز باید میپرداختند، برای خانوادههای مهاجری که درآمدشان از حد متوسط پایینتر بود، به 320 دلار کاهش داد، که به صورت بالقوه، به یک میلیون مهاجر مقیم آمریکا اجازه میداد، با پرداخت هزینهای کمتر از نصف هزینهی مقرر، تابعیت آمریکا را کسب و در انتخابات این کشور حق رأی پیدا کنند.
در سال 2014، هشت و نیم میلیون مهاجر قانونی در آمریکا که کارت سبز (اجازه اقامت دائمی) داشتند، میتوانستند برای کسب تابعیت آمریکا اقدام کنند، اما همان هزینهی گزاف 680 دلاری مانع بزرگی بر سر راه تابعیت بسیاری از آنان بود. از اینرو، در سال 2015، فقط 730 هزار تن از مهاجران، تابعیت آمریکا را کسب کردند، که آنان را واجد شرایط لازم برای شرکت در انتخابات این کشور کرد.
چند پیش بینی
در حالی که هم اکنون جمعیت نسل های اول و دوم مهاجران حدود 26 درصد از کل جمعیت این کشور را تشکیل می دهند، پیش بینی میشود تا سال 2065، جمعیت نسل های اول و دوم مهاجران به حدود 36 درصد از جمعیت آمریکا برسد.
پیشبینی های مؤسسه پیو در رابطه با روند رشد جمعیت آمریکا حاکی از آن است که 93 درصد از سهم رشد جمعیت آمریکا تا سال 2050، مربوط به مهاجران و فرزندانشان که در آمریکا به دنیا می آیند، خواهد بود و فقط 7 درصد از سهم کلی رشد جمعیت آمریکا مربوط به آمریکاییهای غیرمهاجر خواهد بود.
این نشان دهنده تأثیر ترکیبی روند فزاینده مهاجرت به آمریکا و همچنین تعداد زیاد فرزندان خانواده های مهاجر است که در آمریکا به دنیا میآیند، زیرا بطور میانگین، تعداد فرزندان خانواده های مهاجر در آمریکا بسیار بیشتر از فرزندان خانواده های آمریکایی است.
مطالعات همچنین نشان می دهد که در میان آمریکایی های غیرمهاجر تا سال 2045، درصد سفیدپوستان آمریکایی که واجد شرایط رأی دادن هستند (در مقایسه با سیاهپوستان یا سایر اقلیت های قومی) آنچنان کاهش خواهد یافت که سفیدپوستان اکثریت جامعه آمریکا را از دست خواهند داد و از اینرو، بر تعداد مهاجران نسل اول و دوم و همچنین سیاهپوستان و سایر رنگینپوستان آمریکایی در مقایسه با سفیدپوستانی که واجد شرایط شرکت در انتخابات این کشور خواهند بود، به میزان قابل توجهی افزوده خواهد شد.
کاهش شمار سفیدپوستان !
روند رو به کاهش شمار سفیدپوستان در جامعه آمریکا، که جمعیتشان در این کشور رو به پیری نیز گذاشته است:
مؤسسه بروکینگز بر اساس تخمین های اداره آمار و سرشماری نفوس آمریکا گزارش داد: پیش بینی میشود تا سال 2045 میلادی، شمار سفیدپوستان آمریکایی- که هم اکنون اکثریت جامعه آمریکا را تشکیل می دهند- در مقایسه با مجموع جمعیت رنگین پوستان و سایر اقوام مختلف در این کشور، به اقلیت (زیر پنجاه درصد جمعیت) تبدیل شود. بنا بر این گزارش، موتور محرکِ رشد آیندهی اقتصاد آمریکا را جوانان غیر سفیدپوست این کشور تشکیل میدهند.
با توجه به عمر طولانی و همچنین کاهش فرزندآوری در میان سفیدپوستان، جمعیت این گروه از آمریکاییها در آیندهی نزدیک، به سرعت رو به پیری خواهد گذاشت. از اینرو، پیشبینیهای آماری براساس ردههای سنی نیز نشان میدهد که جمعیت جوانان سفیدپوست، به مراتب سریعتر از سایر رده های سنیِ آنان در کل جامعه آمریکا به اقلیت تبدیل خواهند شد.
مؤسسه بروکینگز در این خصوص گزارش داد: پیشبینی میشود جمعیت زیر 18 ساله های سفیدپوست آمریکایی تا سال 2020 میلادی، در مقایسه با سایر اقشار قومیِ زیر 18 ساله، به اقلیت تبدیل شود.
ارقام پیشبینی شده برای سایر اقشار سنی سفیدپوستان در مقایسه با مجموع تعداد همسالان خود در اقلیت های قومی غیر سفیدپوست در جامعه آمریکا بدین شرح است: جمعیت 18 تا 29 سالههای سفیدپوست در آمریکا در سال 2027 به اقلیت تبدیل خواهند شد.
جمعیت 30 تا 39 سالههای سفیدپوست در آمریکا در سال 2033 به اقلیت تبدیل خواهند شد. جمعیت 40 تا 49 سالههای سفیدپوست در سال 2041 به اقلیت تبدیل خواهند شد. لازم به یادآوری است، چنانکه قبلاً نیز اشاره شد، براساس پیش بینی ها، کل جمعیت سفیدپوستان آمریکایی در سال 2045 به اقلیت در این کشور تبدیل خواهند شد.
جمعیت 50 تا 59 سالههای سفیدپوست در سال 2050 به اقلیت تبدیل خواهند شد. و در نهایت، جمعیت بالاتر از 60 سالههای آمریکایی در سال 2060 در این کشور به اقلیت تبدیل خواهند شد. براساس دادههای آماری، پیشبینی شده است که در سال 2060 میلادی، جمعیت زیر 18 سالههای سفیدپوست، فقط 36 درصد کل جمعیت زیر 18 سالهها را در کل آمریکا تشکیل خواهند داد.
این در حالی است که جمعیت زیر 18 ساله های هیسپانیک (آمریکای لاتین تبار) در سال 2060 در آمریکا به 32 درصد از کل جمعیت زیر 18 سالههای این کشور خواهد رسید.
به هر حال، در مقایسه با نسل رو به پیری گذاشتهی سفیدپوستان در آمریکا، امید این کشور برای ادامه شکوفایی و رشد اقتصادی، به جوانان متعلق به اقلیت های قومی و نژادی مختلف در آمریکا گره خورده است و این در حالی است که انتظار میرود جوانان در اقلیت های قومی و نژادیِ مختلف، بیش از همسالانشان در میان سفیدپوستان آمریکایی، دارای طرز تفکر لیبرالی در مسائل سیاسی و اجتماعی- در مقایسه با طرز تفکر محافظهکارانه-باشند./
========================================
نويسنده: شهاب قاسم زاده، کارشناس مسائل آمریکا.
.