گزارش مکتوب
فرش افشار تکاب از عرش تا فرش
فرش دستباف تکاب افشار از فرشهای اصیل آذربایجان است که روزگاری نه چندان دور آوازه آن در بازارهای جهانی طنین انداز شده بود اما در سالهای اخیر بروز برخی مشکلات دامن گیر قالیبافان شده و انگیزه تولید را از آنان سلب کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی،
فرش دستباف آذربایجان غربی میراثی کهن از گذشتکان این دیار است که ظرافت هنر اصیل فرشبافی به همت سرانگشت ظریف بافان، در تار و پود آن چشم نوازی می کند.
از میان طرح ها و شهرهای مطرح هنر فرش بافی استان، خوی با فرش ریز ماهی اش و تکاب با فرش افشارش قدمت دیرینه ای دارند و برای خود شهرت و آوازه ای جهانی کسب کرده اند.
در این میان فرش افشار تکاب یا همان آهنین فرش افشار تکاب به عنوان برند ملی ثبت شده و هم اکنون در انتظار ثبت جهانی است تا هر چه بیشتر زیبایی و اصالت خود را به نمایش بگذارد.
آذربایجان غربی از استانهای پیشتاز در صنعت فرش دستباف کشور است و فرش های تولیدی این استان به دلیل برخورداری از ظرافت و کیفیت، طرفداران زیادی را در داخل و خارج از کشور به خود جلب کرده است.
هم اکنون روند ثبت جهانی فرش افشار تکاب در سازمان جهانی «وایپو»، بعد از فرش ریزماهی خوی که گواهینامه ثبت جهانی دریافت کرده است در دستور کار مرکز ملی فرش قرار دارد.
فرش افشار تکاب با طرح ها و نقشه های متنوع از فرشهای شناخته شده و صادراتی استان است و با توجه به شیوه بافت خاص قالیبافان تکابی از استحکام و دوام کم نظیری برخوردار است.
فرماندار تکاب می گوید: با برگزاری نمایشگاه و جشنواره ها نمی توان فرش افشار تکاب را معرفی کرد، بلکه معرفی و احیای آن نیازمند برنامه ریزی کلان از سوی تمامی مسئولان و بافندگان این صنعت است.
مکرمی با اشاره به اهمیت فرش افشار تکاب برای ایجاد اشتغال و رونق کسب و کار می افزاید: احیای این هنر صنعت می تواند باعث اشتغال زایی صد ها نفر شود و بر معشیت مردم منطقه تاثیر بسزایی داشته باشد.
او، سرمایه گذاری کلان، اجرای سیاست های صحیح در کنار برگزاری نمایشگاه ها را موجب رونق فرش دستباف افشار و جذب گردشگر در منطقه عنوان می کند.
فرماندار تکاب با اشاره به مشکلات بافندگان فرش افشار تکاب تصریح می کند: ساماندهی بیمه قالیبافان و شناسایی قالیبافان واقعی باید با دقت بیشتری انجام شود و تسهیلات بانکی به فعالان و بافندگان فرش افشار تکاب پرداخت شود.
رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی می گوید: در حال حاضر 72 هزار نفر از جمعیت استان در زمینه قالیبافی فعال اند و شهرستان های خوی، تکاب، ارومیه، بوکان، میاندواب و شاهین دژ بیشترین بافندگان فرش دستبافت استان را دارند.
درویشی می افزاید: هر سال در مناطق مختلف استان بیش از 290 هزار متر مربع به ارزش 7 هزار میلیارد تومان فرش دست بافت تولید می شود و بر اساس برآوردها، 20 میلیون دلار فرش دستبافت از استان صادر می شود.
او بااشاره به این که اعمال تحریم بر کالاهای ایرانی از سایر عوامل تاثیرگذار بر صادرات فرش دستباف به بازار های جهانی است تصریح می کند: درحال حاضر با توجه به نوسانات بازار ارز و رکود حاکم بر بازار، صادرات فرش در وضعیت خوبی قرار ندارد.
رئیس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی درخصوص روند صادرات فرش می گوید: وضعیت صادرات فرش در سال 96 بهتر از سال های قبل بود اما اعلام نظر در مورد صادرات سال 97 زود است.
آنچه مسلم است ثبت جهانی فرش افشار تکاب می تواند زمینه را برای رونق دوباره تولید و صادرات این برند ملی فراهم کند و انتظار فعالان این هنر – صنعت، تلاش بیش از پیش متولیان و مسئولان برای استفاده از این ظرفیت جهانی است.
در نهایت مسئولان اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی می گویند در حال حاضر مشکلات بازار فرش دستباف از جمله فروش، تهیه مواد اولیه مرغوب، هزینه های بالای تولید و بی انگیزگی قالیبافان، با بازار تقاضا ارتباط مستقیم دارد به گونه ای که امید است با حذف تحریم ها و افزایش تقاضا و صادرات بخش قابل توجهی از مشکلات برطرف شود.
شهرستان تکاب یا تکاب افشار با 80 هزار نفر جمعیت که اغلب به ترکی آذری تکلم می کنند در جنوب آذربایجان غربی است.
نویسنده: سجاد فرجی
خبرنگار: ندا موسی زاده