آن روز، جبرئیل، ابراهیم خلیلالرحمن را چنین ندا داد: کهای ابراهیم به گناهت اعتراف کن و عبادتهایت را بشناس.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، عرفه را عرفانیست به بلندای تاریخ، به شکوه حج ابراهیمی و به عظمت خضوع در پیشگاه پرودگار آن روز که چون خورشید در قوس نزول افتاد، جبرئیل، خلیلالرحمن را چنین ندا داد: که ای ابراهیم به گناهت اعتراف کن و عبادتهایت را بشناس. به سبب لبیک او آن جایگاه را عرفات نامیدند تا سرآغازی باشد برای هدایت ابدی بشر، هدایتی که به سالک بصیرت میدهد و او را از تاریکیها میرهاند.
عضو هیات علمی دانشکده الهیات دانشگاه یزد گفت: از سرزمین عرفات، نور معرفت طلوع میکند و از ریشه بصیرت فراست میروید و عارف بصیر با نور معرفت و فراست تا افق اعلی در عالم غیب نفوذ میکند.
حجت الاسلام مهدی سعادتمند افزود: قله این وادی شور و عشق در تصرف حسین بن علی (علیهالسلام) است، همان نفس مطمئنهای که روایت کردهاند، در یکی از سالهای حضورش در عرفات به همراه کسان خویش از خیمه خارج شد، بر جانب جبلالرحمه رو به کعبه ایستاد، دست به دعا برداشت و در حالی که مروارید غلطان اشک از دیدگانش سرازیر بود، چنین به نیایش پرداخت که: «الحمد لله الذی لیس لقضائه دافع و لا لعطائه مانع و لا کصنعه صنع صانع و هو الجواد الواسع... حمد و سپاس خدایی را که چیزی جلودار قضای او نیست و هیچ کس نمیتواند راه بخشش او را ببندد و بسان آفرینش او آفرینشی نیست، همو که بخشنده و وسعت دهنده است ...»
حجتالاسلام سعادتمند همچنین با اشاره به (۳۱مرداد برابر با ۲۱ آگوست) روز جهانی مسجد اظهار کرد: عرفات امت آخرالزمان نه یک سرزمین بلکه هر جایی است که به پاس حرمت الهی در آن سر به سجده میساییم. از مسجدالحرام تا مسجدالاقصی، همان قبله نخستینی که قریب نیم قرن از سوختنش در آتش کینه صهیونیزم میگذرد.
وی تصریح کرد: سالروز این فاجعه غمبار را روز جهانی مسجد نامیدهاند تا جهان بداند که هر جا مسجد است صدای اذان همواره بلند است، آنجا نماز است و نمازگزار و حکایت این دلدادگی همچنان باقیست.