روزنامه روسي؛
اردوغان قصد ندارد تسلیم آمریکا شود
روزنامه روسی گازتا؛ رئیس جمهور ترکیه قصد ندارد در برابر فشارهای آمریکا سر تعظیم فرود آورد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما، روزنامه روسي گازتا
با اشاره به مخالفت دادگاه ترکیه با آزادی اندرو برانسون کشیش آمریکایی با توجه به اتمام مهلت آمریکا به ترکیه برای آزادی اندرسون در پانزدهم آگوست پرداخت و نوشت: واشنگتن تهدید کرده است در صورت آزاد نشدن کشیش آمریکایی، تحریم های جدیدی را بر آنکارا اعمال خواهد کرد.
این روزنامه افزود: واشنگتن معتقد است بازداشت اندرسون اقدامی انتقام جویانه است که مقامات ترکیه در واکنش به مخالفت آمریکا با تحویل فتح الله گولن متهم به دست داشتن در کودتای نافرجام ترکیه در ژوئیه 2016، صورت گرفته است و مخالفت با آزادی این کشیش آمریکایی نشان می دهد اردوغان تمایلی ندارد تسلیم تحریم ها و تهدیدات اخیر آمریکا شود. در همین حال تئودور کاراسیک مشاور ارشد مرکز تجزیه و تحلیل واشنگتن نوشت: رجب طیب اردوغان با همه توان و برای حفظ آبرو با فشارهای آمریکا مقابله خواهد کرد ضمن آنکه تهدیدات و صدور بیانیه ها، باعث تشدید درگیری ها در آینده خواهدشد.
این روزنامه نوشت: آمریکا و ترکیه فشارهای خود را بر یکدیگر افزایش می دهند به طوری که واشنگتن به وضع مالیات اضافی بر آلومینیوم و فولاد ترکیه پرداخته و آنکارا نیز با در پیش گرفتن همین روند، مالیات های بیشتری بر صادارت آمریکا از جمله خودرو اعمال کرده است. اردوغان همچنین در واکنش به تحریم هایی که آمریکا در اوایل آگوست ضد برخی وزیران ترکیه اعمال کرد، دستور داد دارایی های وزیران کشور و دادگستری آمریکا در ترکیه مسدود شود. به نوشته این روزنامه: شورای کسب و کار ترکیه- آمریکا از دو طرف خواسته اند درباره مسائل پیچیده با یکدیگر مذاکره کنند.
اعضای این شورا گفتند: ما معتقدیم با تبعیت از رویکرد دیپلماسی بر اساس احترام متقابل به حقوق و منافع دو طرف و همچنین کمک های روسای جمهور دو کشور برای عبور از اوضاع موجود، می توان به حل و فصل مشکلات موجود پرداخت. از سوی دیگر یک تحلیلگر رادیو صدای آلمان معتقد است تنش میان آنکارا - واشنتگن باعث افزایش اختلافات دو کشور عضو پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) شده است که باید به حل و فصل اختلافات خود اقدام کنند. در صورتی که توافقی درباره مساله اندرسون صورت نگیرد، روابط دو طرف پیچیده تر و فضای سیاسی ترکیه متشنج تر خواهد شد در نتیجه این کشیش آمریکایی باید آزاد شود و هر چه سریعتر ترکیه چنین تصمیمی را اتخاذ کند به نفع دو طرف بویژه آنکارا خواهد بود.
در همین حال یوری مافاشف رئیس مرکز پژوهش های معاصر ترکیه، تعطیلی پایگاه نظامی اینجرلیک آمریکا در خاک ترکیه می تواند نقطه تحولی در روابط دو کشور به شمار آید اگر چه این پایگاه از زمان جنگ سرد اهمیت زیادی برای آمریکا داشته است و از مجموع 2500 افسر و شهروند آمریکایی در ترکیه، حدود 1500 نفر از آنها در داخل این پایگاه بودند. در اوایل آگوست، گروهی از وکلای ترکیه با طرح شکایاتی در دادگاه های این کشور خواستار بازداشت برخی نظامیان آمریکایی متهم به دست داشتن در تلاش برای کودتای نظامی ترکیه درسال 2016 شدند. مقامات ترکیه پیشتر در واکنش به اعمال محدودیت هایی آمریکا بر واردات سلاح ترکیه به علت مساله قبرس تلاش کرده بودند این پایگاه آمریکایی را در سال 1975 تعطیل نمایند.
این روزنامه تاکید کرد: در چارچوب مقابله با فشارهای آمریکا، رجب طیب اردوغان نشان داد تمایل زیادی به همکاری با شرکای اروپایی خود از جمله آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان دارد و احتمالا اردوغان در سپتامبر آینده برای نشان دادن این مساله که به عنوان یک مقام سیاسی قادر به تحمل فشارهای آمریکاست به آلمان سفر خواهد کرد.