در سالهای اخیر، فوت ناشی از سوء مصرف مواد مخدر در خانمها افزایش بیشتری داشته است.
رئیس کارگروه مطالعات اعتیاد مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: در چند سال اخیر، فوتی های ناشی از سوء مصرف مواد مخدر افزایش داشته است اما سال گذشته این آمار پنج درصد کاهش داشت.
قدیرزاده با اشاره به این که حدود 20 درصد فوت ها ناشی از سوء مصرف مواد روانگردان بوده است، افزود: آمار فوت ناشی از مصرف روانگردان ها نیز رو به افزایش بوده است.
مدیر کل حوزه ریاست سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: برخی از افرادی که به علت سوء مصرف مواد مخدر فوت می کنند، فوتشان به علل مزمن است؛ مثلا فردی مدت ها تزریق می کند که به ویروس ایدز یا هپاتیت مبتلا می شود و به این علت فوت می کند و یک سری افراد هستند که به علت تزریق های مکرر دچار عفونت می شوند و بر اثر عفونت فوت می کنند.
وی افزود: گروهی دیگر از این افراد هم کسانی هستند که دچار مسمومیت با مصرف مواد مخدر می شوند که عوام به اصطلاح می گویند اوردوز کرده است.
قدیرزاده گفت: برخی از این افراد هم کسانی هستند که اتفاقی فوت کرده اند به این ترتیب که بچه ای در خانه تکه ای از تریاک را که یکی از اعضای خانواده روی زمین انداخته است می خورد و بر اثر آن فوت می کند.
وی افزود: برخی والدین که تحت درمان با داروی متادون هستند برای این که کسی متوجه نشود آن ها شربت متادون مصرف می کنند این شربت را داخل شیشه یا ظرف های آب معدنی می ریزند و در یخچال می گذارند و ما مواردی داشتیم که فرزند خانواده این مایعات را نوشیده و فوت کرده است.
رئیس کارگروه مطالعات اعتیاد مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: مصرف 5 سی سی متادون برای کودک 7 تا 8 ساله و همچنین مصرف 8 سی سی متادون برای فرد بزرگسالی که معتاد به هیچ چیزی نیست، کشنده است و این را خیلی ها نمی دانند و باید مراقب بود.
هشدار در خصوص مصرف قرص های گیاهی ترک اعتیاد
رئیس کارگروه مطالعات اعتیاد مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی کشور درخصوص مصرف برخی قرص های گیاهی ترک اعتیاد که در برخی عطاری ها و یا تبلیغات ماهواره ای عرضه می شود، هشدار داد.
محمدرضا قدیرزاده در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: برخی مرگ و میرهای معتادان به سبب خوددرمانی است و برخی افراد معتاد به جای مراجعه به پزشکان حاذق و مراکز تحت نظارت وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی، برای درمان خود به اقدامات خودسرانه رو می آورند و از دوست، اینترنت و یا ماهواره درخصوص درمان اطلاعات غلط می گیرند.
وی گفت: مثلا فردی که معتاد به هروئین و یا تریاک است خودسرانه درمان متادون را برای خود آغاز می کند که همین باعث اوردوز (مصرف بیش از حد) می شود چراکه ماده مخدری در بدنش وجود داشته است و به سبب درمان غلط، ماده دیگری هم به آن اضافه می شود که در نهایت همین مصرف بیش از حد موجب فوت او خواهد شد.
قدیرزاده افزود: برخی نیز از داروهای عطاری ها تحت عنوان قرص های گیاهی ترک اعتیاد استفاده می کنند و یا تحت تاثیر تبلیغات ماهواره ای با عنوان درمان تضمینی اعتیاد فریب می خورند، در حالی که ما داروهای موجود در عطاری ها و یا داروهای تبلیغ شده در ماهواره را در آزمایشگاه بررسی کرده ایم و با اینکه ادعا می کنند 100 درصد گیاهی است و مجوز اداره مواد غذایی و دارویی ایالات متحده امریکا (اف دی ای) را دارد، در آزمایشگاه دیده ایم با وجود طعم و ظاهر گیاهی که دارند، اما دارای چندین داروی شیمیایی خطرناک مانند ترامادول، فلوکستین و دیکلوفناک هستند که اگر فرد معتاد شروع به مصرف این قرص ها کند و همزمان مواد مخدر هم مصرف کرده باشد ممکن است دچار اوردوز شده باشد.
وی گفت: شاید با مصرف این قرص ها مصرف تریاک و شیشه در این معتادان کمتر شود اما آنها بدون اینکه خودشان متوجه باشند به ماده جدیدی معتاد شده اند و اگرچه در تبلیغات ماهواره ای اعلام می کنند که یک ماهه ترک اعتیاد صورت می گیرد اما عملا این افراد خود را مشتری دائم این سودجویان کرده اند.
رئیس کارگروه مطالعات اعتیاد مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی کشور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بیشتر مرگ و میرها ناشی از سوء مصرف مواد مخدر سنتی است یا صنعتی، افزود: هنوز هم بیشترین علت فوت بر اثر مصرف تریاک است.
قدیرزاده گفت: نزدیک 50 درصد فوت این افراد در منزل صورت می گیرد در حالی که ما تصور می کنیم بیشتر فوتی ها در میان کارتن خواب ها و یا معتادان خیابانی باشد اما بیشترین فوتی ها در منزل و پس از آن در بیمارستان ها و بعد در مکان های دیگر است.