خنده کودک بازیگوش امروز در پیچ و خمهای بازیهای مجازی گم شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس؛ قدیم ندیمها تابستان که میشد بچهها بی توجه به گرما و آفتاب با ذوق وشوق به کوچهها میآمدند و بازی میکردند، اما حالا اگر گذرت به همان کوچهها بیفتد هیچ خبری از بچهها و هیاهوی آنها نیست.
با عباس آقا در کوچه قدیمیِ خانه پدری اش در قصردشت شیراز هم قدم میشوم. اُمید نوه ۷ ساله اش هم تبلت به دست با ما همراه میشود.
چه قاب تصویری شده دونسل دوشادوشِ هم، قدم میزنند یکی کودکِ بازیگوش دیروز و دیگری کودک ساکت و تنهای امروز.
کوچه خلوت و آرام است امید بی توجه به اطراف سرش را در تبلتش فرو برده و مرتب قهرمان بازی اش را به این طرف و آن طرف میبرد تنها صدای گه گاه اوست که خلوت کوچه را به هم میزند. عباس آقا با جابه جایی عینکش امید را برانداز میکند و آهی از عمق دل میکشد و میگوید افسوس که دیگر از آن حال و هوای گذشته خبری نیست در همین کوچه من با احمد، بهرام، سعید و بچههای محل بازی میکردیم. کارمان به گرما و آفتاب هم نبود این بازی تمام میشد بازی دیگر شروع میشد از هفت سنگ بگیر تا تیله بازی و عمو زنجیرباف، قایم باشک، کلاغ پر، لی لی و وسطی. خلاصه خستگی معنا نداشت اینقدر بازی میکردیم که دیگر نایی برایمان نمیماند و تازه یادمان میآمد ساعت هاست چیزی نخورده ایم.
کودکِ تنهای امروز
مواد مورد نیاز برای یک بازی مجازی یک جای ساکت با یک فرد تنها و چه کسی بهتر از کودکِ امروز! که غرق در فضای مجازی بدون درکِ دوران شیرین کودکی زود بزرگ میشود. او نه تحرکی دارد نه با همسالان خود بازی میکند. نه مانند بزرگترهای خود به بازیهای بومی محلی مشغول است. این درحالی است که به گفته خانم افشون نایب رییس هیات ورزشهای سنتی و بازیهای بومی- محلی فارس بیش از هزار بازی بومی محلی در این استان وجود دارد که با فعالیت، تحرک و شادی همراه هستند، اما کودک امروز بازیهای رایانهای را به این بازیهای سنتی ترجیح میدهد.
دکتر قاسمی روانشناس و متخصص رفتار درمانی علت این موضوع را تغییر سبک زندگی میداند. او میگوید والدین امروز به دلیل مشغلههایی که دارند مثل گذشته برای فرزندان وقت نمیگذارند با آنها بازی نمیکنند وبچهها را ساعتهای طولانی با رایانه و تبلت و تلفن همراه تنها رها میکنند و اگر هم والدین مشغله کمتر داشته باشند مدیریت و نظارت کافی ندارند و در نتیجه بچهها در دنیای بازیهای مجازی که گاه با خشونت و هیجان کاذب همراه است تنها رها میشوند که بازخورد منفی آن در بزرگ سالی به صورت استرس، اضطراب، ناامیدی و سرخوردگی بروز میکند.
بازی نیازِ امروزِ کودک
بازیهای دسته جمعی، مهمترین نیاز دوران کودکی است. کارشناسان معتقدند شخصیت کودکان و خردسالان از طریق همین بازیها شکل میگیرد.
دکتر البرزی استاد روانشناسی تربیتی دانشگاه شیراز در تعریف اوقات فراغت میگوید: این اوقات باید برای بچهها با بیشترین لذت همراه باشد و تا وقتی که برنامههای آموزشی و تفریحی ما شکل دستوری داشته باشد بچهها به سمت آنها جذب نخواهند شد و تنهایی و مشغول بودن در فضای مجازی را بر شرکت دراین برنامهها ترجیح میدهند.
اگرچه به گفته صادقی رییس اداره فرهنگی، اردوها و فضاهای پرورشی آموزش و پرورش فارس این اداره امسال برای فعالیتهای تابستانه و اوقات فراغت دانشآموزان طرح "فارس مهارت" با شعار «هر دانشآموز یک مهارت» را اجرا کرده که تا پایان تابستان حدود ۸ هزار دانش آموز در قالب این طرح در ۴۰۰ مرکز دایمی اوقات فراغت آموزش و پرورش مهارتهای مختلف را آموزش ببینند و اداره کل تبلیغات اسلامی فارس هم در ۲۰۰ کانون فرهنگی هنری مساجد فارس به راه اندازی کلاسهای مذهبی، ورزشی، هنری و آموزشی اقدام کرده، با توجه به چندین ماه پشت نیمکت نشینی دانش آموزان و مشغول بودن آنها به درس و مشق، روانشناسان معتقدند نیاز امروز بچهها به بازی و نشاط و سرگرمی بیش از همیشه ضروری به نظر میرسد.
دکتر قاسمی روانشناس تربیتی و متخصص رفتار درمانی نقش خانواده را مهمتر از همه نهادهای تربیتی میداند و میگوید ابتدا باید این اصل را بپذیریم که دنیای امروز را نمیتوان بدون فضای مجازی در نظر گرفت پس نمیتوان وسایل مربوط به این فضا را از زندگی بچههای امروزی حذف کرد باید در همین چارچوب به مدیریت فضای مجازی اقدام کنیم و با توجه به سن فرزندانمان با پایه ریزی یکسری قوانین و نظارت بر حسن اجرا آنها با فرزندانمان ارتباط برقرار کنیم و بیش از پیش آنها را تنها نگذاریم.
امروز خاطره شیرینِ فردا
انسانِ امروز لحظه به لحظه در نوآوریهای فضای مجازی غرق میشود و در این میان اگر کودکان را در این دنیای عجیب و شگفت انگیز و در عین حال پر اضطراب و ترسناک تنها رها کنیم و غریق نجاتی برایش در نظر نگیریم او را قربانی کرده ایم. به راستی کودک امروزی در آینده کدام خاطره شیرین دوران کودکی خود را برای فرزندانش تعریف میکند و کدام بازی کودکانه را به آنان یاد میدهد.
*سیده نصرت شجاعی