کره شمالی همه پیشنهادات مطرح شده از سوی آمریکا در مورد پرونده خلع سلاح خود را رد کرد.
بعد از یک دوره چند ماهه جنجال آفرینی ترامپ درباره موفقت دیپلماتیکش در زمینه برنامه هسته ای کره شمالی، ظاهرا همه چیز به نقطه صفر و احتمالا بی بازگشت رسیده است.
شبکه سی ان ان امروز با استناد به منابع دیپلماتیک ادعا کرد: آمریکا پیشنهادات عینی در مورد خلع سلاح هسته ای به کره شمالی داد که این کشور همه آنها را رد کرد. این شبکه افزود: دولت آمریکا همچنان به ارائه پیشنهادات عینی برای به نتیجه رسیدن خلع سلاح قابل کنترل به ویژه در خصوص زمان بندی این اقدام ادامه می دهد. اما کره شمالی با گانگستری دانستن این پیشنهادات آنها را رد کرده است.
البته بسیاری از صاحب نظران پیش بینی کرده بودند که توافق بین ترامپ و رهبر کره شمالی به سرانجام نمی رسد. بخصوص پس از بد عهدی وی در زمینه توافق هسته ای بین ایران و پنج به علاوه یک و دیگر معاهدات بین المللی. چطور می شود انتظار داشت پیونگ یانگ به وعده های کسی اعتماد کند که به همه معاهدات بین المللی به صورت بی سابقه ای پشت پا زده است.
سی ان ان در ادامه افزود: آمریکا احتمالا از کره شمالی خواسته است از بخشی از سلاح های هسته ای خود در آینده ای قابل پیش بینی صرف نظر کند. اما تاکنون به فرصت و میزان سلاح هسته ای که کره شمالی باید از آن صرف نظر کند اشاره ای نشده است.
با این حال دیروز وزیر امور خارجه کره شمالی در تهران گفت کشورش دانش و تخصص هسته ای خود را حفظ خواهد کرد چرا که آمریکایی ها دشمنی شان را کنار نمی گذارند. وی افزود: تعامل با آمریکایی ها دشوار است و از آنجایی که هدف ما خلع سلاح کامل شبه جزیره کره است، لازم است که آمریکایی ها نیز به تعهدات خود در این زمینه عمل کنند اما این کار را نمی کنند.
وزیر خارجه کره شمالی درست همان روزی وارد تهران شد که آمریکا تحریم ها علیه ایران را در پی خروج از توافق هسته ای سال 2015 ایران با قدرت های بزرگ دوباره اعمال کرد. بنابراین این سفر پیامی برای آمریکا دارد.
سایر طرفین توافق هسته ای همراه با بازرسان سازمان ملل توافق دارند که ایران به تعهدات خود پایبند بوده است با این حال ترامپ در ماه مه از توافق هسته ای خارج شد.
کره شمالی روز جمعه نیز آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل را پس از آنکه وی خواستار خلع سلاح هسته ای قابل راستی آزمایی و غیرقابل بازگشت پیونگ یانگ شد به اظهارات بی پروا و هم راستایی با آمریکا متهم کرد.
اظهارات گوترش روز چهارشنبه و پس از دیدار وی با شینزو آبه نخست وزیر ژاپن و گفتگو در مورد تلاش ها به سرکردگی آمریکا برای از میان بردن برنامه های موشکی بالستیک و هسته ای کره شمالی صورت گرفت.
بر اساس بیانیه ای که هیئت نمایندگی کره شمالی در سازمان ملل منتشر کرد «دبیرکل سازمان ملل باید آنچه را که به نفع شرایط موجود در شبه جزیره کره و همچنین به نفع صلح و ثبات در این منطقه است انجام دهد و صرفا برای خوشایند یک کشور خاص به تحریم ها اشاره نکند.»
پیشتر سازمان ملل با انتشار گزارشی، اعلام کرد کره شمالی برنامه های هسته ای و موشکی خود را متوقف نکرده است.
شایان ذکر است کره شمالی در ارتباط با آزمایش های هسته ای و موشکی خود، با چندین دور تحریم ها مواجه شده است. به رغم کاهش تنش ها در شبه جزیره کره، نه تنها این محدودیت ها هنوز لغو نشده بلکه
آمریکا در روز های اخیر در کمیته شورای امنیت سازمان ملل در امور کره شمالی درخواست کرده است موسسات جدید از جمله بانک روس آگروسویوز در فهرست تحریم ها قرار گیرند.
وزارت امور خارجه آمریکا نیز روز جمعه در بیانیه ای اعلام کرد مایک پمپئو وزیر امور خارجه این کشور در جریان دیدار با وانگ یی وزیر امور خارجه چین در سنگاپور، بر لزوم اجرای قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل علیه کره شمالی تاکید کرده است.
در واکنش به این اقدامات وزارت امور خارجه کره شمالی از موانع موجود بر سر راه اجرای توافقنامه 12 ژوئن ترامپ و کیم جونگ اون خبر داد و از تلاش های آمریکا برای ایجاد "فشار بین المللی" انتقاد کرد.
در این بیانیه آمده است کره شمالی آزمایش های هسته ای و موشکی خود را متوقف کرده، یک پایگاه آزمایش هسته ای این کشور را برچیده و اجساد سربازان آمریکایی کشته شده در جنگ کره را به آمریکا بازگردانده است اما اگر آمریکا سیاست های قدیمی خود را همچنان ادامه دهد، اجرای بیانیه مشترک کره شمالی و آمریکا غیر ممکن خواهد بود.
---------------------------------
عبدالرضا خلیلی