به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ تیم بسکتبال جوانان ایران که دو سال قبل در تهران، تاج قهرمانی آسیا را بر سر گذاشته بود، امروز در مسابقات مشابه به میزبانی تایلند، ششم شد. جالب اینجاست که ژاپن رقیب ایران در فینال دو سال قبل هم در همین مسابقه رده بندی با ایران مشارکت داشت و این بار پنجم شد.
تیمهای اقیانوسیه در اولین تجربه مسابقات زیر ۱۸ سال آسیا، رقیبان آسیایی را به راحتی کنار زدند و تا فینال رسیدند. جوانان استرالیا و نیوزیلند نشان دادند که از حالا برترینهای آسیا-اقیانوسیه چه کسانی هستند.
همین اتفاق در مسابقات زیر ۱۶ سال آسیا هم چند ماه قبل تکرار شده بود. تیمهای اقیانوسیه سهمیه جام جهانی را به دست آوردند و استرالیا بی دردسر قهرمان نوجوانان آسیا شد. حتی تابستان قبل، بزرگسالان استرالیا اولین طعم باخت را به آسیاییها چشانده بودند و با شکست ایران در مسابقات کاپ آسیا، قهرمانی را برای اولین بار جشن گرفتند.
تیمهای قاره اقیانوسیه به قاره آسیا آمدند تا قدرتهای این قاره را به خود بیاورند. رامین طباطبایی رئیس فدراسیون بسکتبال هم در صحبتهای خود به این موضوع اشاره کرد و گفت: "باید در بخش پایه بسکتبال، تغییرات اساسی انجام دهیم. منظورم تغییر در بحث نیروی انسانی نیست، بلکه باید ساختار تغییر پیدا کند. آن وقت است که وقتی با تیمهای قویتر از خودمان روبرو میشویم، به مشکل نمیخوریم."
با این وجود رئیس فدراسیون بسکتبال، حقایق سادهای را هم نادیده گرفت. فدراسیون بسکتبال روی این تیم سرمایه گذاری خاصی هم نکرده بود که نتیجهای از آن حاصل شود. ضعفی که تیم بسکتبال جوانان ایران در مسابقات آسیایی از خود نشان داد، ارتباطی به قدرت نیوزیلند یا بازیکنان ضعیفتر ایران نداشت. اتفاقا تیم اعزامی ایران به مسابقات قهرمانی آسیا چند بازیکن آینده دار در ترکیب خود داشت و تیم نیوزیلند در این دوره به گواه فدراسیون جهانی بسکتبال (فیبا) جزء ترکیبهای قدرتمند این کشور در رده جوانان نبود. نیوزیلند در مسابقه مقدماتی مقابل استرالیا هم ۱۱۱ بر ۶۲ شکست خورده بود.
تمرکز روی یک بخش، بدشانسی و مصدومیت
فدراسیون بسکتبال از زمان ورود رامین طباطبایی هنوز موفق به جذب اسپانسر قدرتمند نشده است. بودجه فدراسیونهای ورزشی هم به زحمت اجازه پیش بردن امور جاری را میدهد و اسپانسرهای کوچک، دردی از رشتهای به بزرگی بسکتبال دوا نمیکنند. به تمام اینها باید شرایط کلی اقتصادی و اوضاع ارز را اضافه کرد که گذران امور را چند برابر نسبت به فدراسیون قبل سختتر میکند.
به این ترتیب فدراسیون بسکتبال در امور خود به نوعی اولویت بندی مشخصی با محوریت تیم ملی بزرگسالان انجام داد. تیمی که با عنوان آبی (امید) شناخته میشد، در رده دوم اولویت بندی فدراسیون بود و تیمهای ردههای پایه در این دوره به طور مشخص در ردیف اولویتهای فدراسیون بسکتبال قرار نداشتند.
تیم بسکتبال جوانان که یکی از بازماندههای دوران ریاست محمود مشحون بود، تحت فشار زیادی دوران آماده سازی خود را سپری کرد. جلال آقامیری سنتر ۲۰۵ سانتیمتری، اولین مصدوم تیم بود که چند ماه قبل از ترکیب خارج شد. تور اروپایی با سفر به سه کشور، مورد تایید شورای برون مرزی وزارت ورزش و جوانان قرار نگرفت و مسابقات اطلس چین جایگزین شد. تورنمنت اطلس با سیل در شهر میزبان لغو شد و اردوهای تیم با کیفیت پایین در داخل کشور برگزار شد. در هفتههای آخر هم گزارشهایی از وضعیت بد تغذیه بازیکنان و شرایط بد اردویی منتشر شد که پرس و جو از برخی اعضا تیم، این شرایط را تایید کرد.
کادرفنی تیم جوانان با همه این شرایط در تلاش بود تا تیم را برای مسابقات قهرمانی آسیا آماده نگه دارد. روحیه داخل اردوی بازیکنان هم خوب به نظر میرسید تا هفته آخر قبل از اعزام که امیرحسین رحیم زاد و صفا نکویی دو بازیکن از ترکیب اصلی مصدوم شدند و به این ترتیب حداقل ۴۰ درصد از نیروی تیم هم با کنار رفتن دو نفر از پنج نفر ترکیب اصلی گرفته شد.
در نهایت شاگردان محسن شاه علی راهی تایلند محل برگزاری مسابقات شدند. سه مسابقه مقدماتی را با پیروزی تمام کردند و صدرنشین گروه خود شدند. جوانان ایران در مرحله یک چهارم نهایی، نیوزیلند را در پیش داشتند که مانند نوجوانان از این تیم شکست خوردند و سهمیه جهانی را از دست دادند. پس از آن یک پیروزی در مسابقه رده بندی مقابل کره جنوبی و یک شکست مقابل ژاپن، پرونده این نسل از جوانان بسکتبال را با ششمی آسیا بست.
انکار رئیس فدراسیون
شرایط آماده سازی تیم جوانان در ماههای اخیر به قولی "اظهر من الشمس" بود. حالا صحبتهای رئیس فدراسیون بسکتبال که تاکید دارد همه تدارکات لازم برای تیم جوانان فراهم شده است، انکار وضع موجود به نظر میرسد. هر چند واقعیت هم اینجاست که اگر دو تیم اقیانوسیه به منطقه آسیا اضافه نشده بودند، باز هم احتمال گرفتن سهمیه جهانی برای جوانان ایران وجود داشت. با این وجود بعد از تغییرات سیستم رقابتی فیبا و اضافه شدن تیمهای اقیانوسیه حالا نیاز به تغییرات وسیعتری در فدراسیونهای آسیایی به خصوص ایران دیده میشود.
فدراسیون رامین طباطبایی تا به حال با تغییرات کوچکی نسبت به دوران محمود مشحون پیش رفته و هنوز نشانهای از تحول ساختاری بروز نداده است. رئیس فدراسیون بسکتبال در صحبتهای خود از نیاز به تغییرات ساختاری صحبت کرد و بسکتبال ایران همچنان منتظر نشانههای پررنگ تری از اين "تغییر" است.