در نشست نمایندگان بخش خصوصی در کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران، که با حضور مدیران گمرک ایران برگزار شد، فعالان بخش خصوصی حوزه دارو و تجهیزات پزشکی با انتقاد از برخی رویههای موجود در نظام گمرکی کشور، معتقد بودند که طولانی بودن زمان ترخیص کالاهای وارداتی در مبادی ورودی، مشکلات عدیدهای را برای این بخش ایجاد کرده است.
رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران یکی از نگرانیهای فعلی کارخانههای تولیدی بخش داروی کشور را قرار گرفتن برخی از لوازم کمکی و جانبی تولید دارو در گروه کالایی دو و سه عنوان کرد و افزود: در حالی که بخش عمدهای از مواد اولیه تولید دارو در گروه کالایی یک قرار گرفته و ارز 4200 تومانی به این بخش تعلق میگیرد، اما لوازم جانبی این بخش در گروههای کالایی بعدی قرار گرفته که این اتفاق مشکلاتی را در تامین ارز برای مواد جانبی تولید دارو به وجود آورده است.
محمود نجفیعرب افزود: متاسفانه تحریمهای داخلی که از محل تصمیمگیریهای نادرست و شتابزده دولت علیه بخش خصوصی و حوزه کسب وکار کشور ایجاد شده، به مراتب دردآورتر از تحریمهای آمریکاست.
وی افزود: اگر دولت به طور جدی مسائل و نگرانیهای مطرح شده از سوی بخش خصوصی در حوزه دارو و درمان را مورد توجه و رسیدگی قرار ندهد، طی ماههای آتی در حوزه تامین دارو کشور با چالش سختی مواجه خواهیم شد.
پیشنهاد تشکیل یک کمیته مشترک برای حل مشکل واردات دارو
رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی نیز اخلال در چابکی زنجیره تامین در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی را یکی از مشکلات این عرصه عنوان کرد و افزود: در زنجیره تامین دارو، عمده گرفتاریها ناشی از مدیریت غلط دستگاههای اجرایی است.
عباس کبریاییزاده با بیان اینکه گمرکات کشور در کرختی و کندی مفرط به سر میبرند، گفت: بخشی از مواد اولیه صنایع دارویی کشور به دلیل ناآگاهی کارکنان گمرکات، از بین رفته و خسارات جبرانناپذیری را بر واحدهای تولیدی وارد کرده است.
وی سپس پیشنهاد تشکیل کمیتهای متشکل از نماینده سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی، سازمان غذا و دارو و سازمان گمرک برای رسیدگی به مشکلات این بخش و دستیابی به راه حلهای فوری را مطرح کرد.
امیر فرشچی، مدیرعامل شرکت دانشبنیان آریوژن فارمد نیز با انتقاد از برخی رویههای گمرک، گفت: سال گذشته در حدود 20 محموله مواد اولیه شرکت آریوژن به ارزش حداقل 500 هزار دلار به دلیل اهمال و غفلت در فرآیند ورود به کشور از بین رفت. وزارت بهداشت باید در خصوص رعایت دستورالعملهای مربوط به نگهداری مواد اولیه دارویی، تذکرات جدی به گمرک بدهد.
نحوه ارزیابی کالاهای دارویی باید مورد توافق قرار گیرد
رئیس گروه واردات تجاری مرکز واردات گمرک ایران نیز در طی توضیحاتی، این نگرانی فعالان اقتصادی در خصوص شرایط انبار کالاهای وارداتی و نگهداری آن را به جا دانست و گفت: در خصوص شرایط نگهداری کالاهای سریعالفساد میتوان دستورالعملهایی در جهت تسریع در حمل و خروج آن از گمرکات برقرار کرد.
ناهید بهرامی با بیان اینکه مهمترین عامل دپوی کالاهای در انبارهای گمرکات کشور، کد تخصیص ارز به کالاها است، افزود: ارزیابی در محل کالاهای بخش دارویی موضوعی است که باید مورد توافق قرار گیرد. وزارت بهداشت میتواند فهرست کالاهای دارویی را که نباید از بستهبندیها جدا شده و مورد ارزیابی در گمرکات قرار گیرد، در اختیار گمرک ایران قرار دهد.
همچنین در این نشست، موضوع دریافت ضمانتنامههای بانکی از سوی گمرک برای حقوق ورودی کالاها از سوی فعالان اقتصادی مطرح شد. همچنین این پیشنهاد مطرح شد که اوراق دولتی که در اختیار فعالان اقتصادی قرار دارد و از سوی دولت به عنوان پرداخت بدهیها به این بخش واگذار شده، به عنوان ضمانت از سوی گمرک پذیرفته شود.
در پایان این جلسه، رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران از آمادگی این کمیسیون برای تشکیل کارگروهی مشترک میان سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی، سازمان غذا و دارو و گمرک ایران به منظور رسیدگی به مشکلات این بخش خبر داد. محمود نجفیعرب همچنین افزود: طی نامهای از سوی اتاق بازرگانی تهران به وزیر اقتصاد و نیز رییسکل گمرک ایران، موضوع استفاده از اوراق دولتی برای جایگزینی ضمانتنامههای گمرک مطرح و پیشنهاد خواهد شد.