واکنش غير متعارف و غير منتظره رياض به توئيت سفارت کانادا ناشي از سرخوردگي ناشي از شکست هاي نظاميان سعودي در يمن است.
وزارت امور خارجه عربستان به طور غير منتظره اي اعلام کرد، سفیر خود را در کانادا برای انجام مشورت های بیشتر فراخواند و به سفیر کانادا در ریاض نيز فرصت داد تا ظرف 24 ساعت آینده این کشور را ترک کند. عربستان همچنین تمام مبادلات تجاری و سرمایه گذاری های جدید خود را با کانادا به حالت تعلیق در می آورده است.
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی با انتشار بیانیه ای این خبر را اعلام و تصریح کرد این تصمیم ریاض پس از آن اتخاذ شد که وزیر امور خارجه کانادا از عربستان سعودی خواست فعالان حقوق بشر را که در این کشور در بازداشت به سر می برند، آزاد کند.
روز شنبه، سفارت کانادا در عربستان سعودی در توییتی اعلام کرد اتاوا در ارتباط با شمار بیشتری از فعالان حقوق بشر در عربستان سعودی از جمله سمر بدوی نگران است.
سمر بدوی خواهر رئیف بدوی است که به سبب انتقاد از دولت عربستان از سال دو هزار و دوازده در عربستان سعودی زندانی است. همسر و فرزندان او از سال دو هزار و سیزده در کانادا زندگی می کنند و شهروند کانادا شده اند.
در واکنش به توئیت سفارت کانادا در رياض، وزارت امور خارجه عربستان سعودی در بیانیه اي اعلام کرد سفیر خود در کانادا را نیز فراخوانده و بیست و چهار ساعت به سفیر کانادا در ریاض مهلت داده است خاک عربستان را ترک کند. در بیانیه وزارت امور خارجه عربستان سعودی آمده است ریاض حق اتخاذ تدابیر جدید را در این زمینه برای خود محفوظ می دارد.
واکنش غير منتظره سعودي ها به توئیت سفارت کانادا در حالي است که ظاهرا این توئیت تنها مصرف داخلی برای دولت کانادا دارد و واکنشي است به انتقادات داخلي از حمايت نظامي اوتاوا از جنايات سعودي ها در يمن و نقض حقوق بشر در عربستان.
تنش در مناسبات کانادا و عربستان در حالی بالا گرفته است که اوتاوا در تدارک فروش خودروهای زرهی و دیگر تجهیزات نظامی به عربستان سعودی است و متقابلا عربستان سعودی نیز منبع درآمد برای شماری از دانشگاه های کانادایی محسوب می شود زیرا هزاران دانشجوی سعودی در کانادا تحصیل می کنند.
در شرایطی که اوتاوا یکی از مهمترین حامیان نظامی ریاض در مناقشه غیر انسانی و ضد حقوق بشری در یمن است، چگونه می توان توئیت سفارت کانادایی را جدی قلمداد کرد. شدت این حمایت در حدی است که دور از ذهن نيست اگر تصور کنيم هدف توئیت کانادایی تنها منحرف کردن توجه ها از این حمایت نظامی است.
اگر اوتاوا در انتقاد از عملکرد حقوق بشری ریاض صادق بود از نقض حقوق بشر سعودی ها در یمن انتقاد و فروش تسلیحات نظامی را به عربستان که در حال حاضر تنها در یمن کاربرد دارد متوقف می کرد.
البته واکنش غير متعارف و غير منتظره رياض به توئيت سفارت کانادا همچنين مي تواند ناشي از سرخوردگي ناشي از شکست هاي نظاميان سعودي در يمن نيز باشد. گزارش ها حاکي از اين است رياض علت شکست ها در يمن را حمايت نکردن آمريکا و متحدانش مي داند.
--------------------------------------
عبدالراض خليلي