رئیس بانک مرکزی: شرایط اقتصادی کشور خیلی خوب و تراز ارزی کشور مثبت است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، عبدالناصر همتی در برنامه «گفتگوی ویژه خبری» شبکه دو سیما افزود: هیچ مشکلی برای اقتصاد کشور پیش نیامده است و ما فکر کردیم الآن که تراز ارزی مان خوب است چه اشکالی دارد که بازار را باز کنیم و این اجازه را بدهیم که فعالان اقتصادی باهم کار کنند و این بازار ارز را شفاف تر کنند.
وی گفت: این هدف اصلی ما در ارائه بسته ارزی جدید است.
همتی افزود: گزارش کارشناسی بنده نتیجه ساعتها بررسی تیم کارشناسی ما بود که در جلسه اقتصادی سران سه قوه مطرح کردیم.
رئیس کل بانک مرکزی اضافه کرد: سران قوا خیلی خوب گوش کردند و تحلیل و ارزیابی کردند و این جواب را دادند که این طرح را اجرا کنیم.
همتی گفت: خوشبختانه این طرح امروز دیدیم اثر خوبی در بازار ارز و سکه داشته است.
همتی ضمن امیدواری درباره پیامدهای مثبت راه اندازی بازار ثانویه ارز گفت: بر اساس نرخ ترجیحی سابق بر این که 4 هزار و 200 تومان بود و با توجه که خرید و فروش ارز برای مردم ممنوع گشته بود بازاری در حاشیه بازار ارز بوجود آمده بود که باعث افزایش نرخ ارز می شد.
وی افزود: ادامه این روند هم با توجه به اینکه به افزایش قیمت ارز دامن می زد امکان پذیر نبود به همین دلیل با برنامه ای که به رئیس جمهور ارائه کردیم قرار شد با ایجاد بازار ثانویه جدید که ما آن را دیگر بازار اصلی می دانیم این مشکلات برطرف شود.
همتی گفت: البته شرایط اقتصادی کشور در حال حاضر کاملا مثبت است و ما بر اساس شرایط بازار به این نتیجه رسیدیم که راه اندازی این بازار ثانویه به این شکل نه تنها مشکلی ندارد بلکه می تواند مشکلات بازار سابق را نیز بر طرف سازد.
رئیس بانک مرکزی افزود: در حال حاضر فعالان اقتصادی می توانند ارز مورد نیاز خود را که قیمت آن هم از طریق ساز و کار عرضه و تقاضا در این بازار تعیین می شود تهیه کنند.
وی گفت: در حال حاضر با توجه به اینکه تهیه کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم جز دغدغه های اصلی مقام معظم رهبری و مسئولان نظام می باشد قرار بر این شد تا کالاهای اساسی مثل دارو، از طریق بازاری که در این مصاحبه آن را بازار اولیه می نامیم تهیه شود.
همتی افزود: بر این اساس در جلساتی که با ریاست جمهوری و وزرای محترم برگزار شد قرار بر این شد که در بازار اولیه تنها کالاهای اساسی که لیست آنها را وزارت صمت، جهاد و بهداشت و درمان ارائه می کنند تامین شود که نرخ ارز در آن همان تعرفه ترجیحی یعنی 4هزار و 200 تومان می باشد و تا انتهای سال 97 هم قرار است که قیمت این کالاها حتی یک ریال تغییر نکند.
قیمت ارز در بازار ثانویه بر اساس عرضه و تقاضا تعیین خواهد شد
رئیس بانک مرکزی افزود:کالاهای اساسی که لیست آنها را سه وزارت خانه صمت، جهاد و بهداشت و درمان تعیین می کنند تنها از طریق بازار اولیه ارز امکان واردات را به دست می آورد.
عبدالناصر همتی ضمن تاکید بر نظارت مضاعفی که در بازارهای اولیه و ثانویه وجود خواهد داشت گفت: البته باید تاکید کنم که از نظر ما دیگر دو بازار وجود ندارد چرا که در بازار اولیه تنها کالاهای اساسی ثبت سفارش و وارد می شود که ساز و کارش را خود بانک مرکزی انجام خواهد داد و بقیه کالاها همگی به بازار ثانویه منتقل می شود که این به این معنا است که فعالان اقتصادی در واقع بعد از این تنها با یک بازار سروکار دارند که آن همان بازار ثانویه و در واقع بازار اصلی است.
وی افزود: به مسئولان سه وزارت خانه اصلی این طرح یعنی وزارت صنعت، جهاد و بهداشت تاکید مضاعف شده است که از لحظه ورود تا زمان عرضه کالاها نظارت خود را دو چندان کنند تا دیگر شاهد به راه افتادن بازار سیاه نه برای کالاهای اساسی و نه برای کالاهای تجاری نباشیم.
رئیس بانک مرکزی گفت: در بازار قبلی به دلیل وجود تمامی کالاهایی که قابلیت واردات و صادرات داشتند امکان ایجاد بازار سیاه و نظارت بر این بازار بسیار زیاد بود اما در بازار جدید با محدود شدن کالاهای اساسی در یک بازار و منتقل شدن بقیه کالاها به بازار دیگر حداقل می توان مطمئن بود که برای کالاهای اساسی بازار سیاهی ایجاد نمی شود.
همتی تاکید کرد: البته باید من از همین جا اعلام کنم که با تمام کسانی که در بازارهای قبلی از رانت ها استفاده کردند حتما برخورد قضائی خواهد شد و از صادرکنندگانی که ارز خود را با خیال فروش در بازار آزاد و رسیدن به سودهای کلان در این بازارها عرضه نکرده اند مابه تفاوت قیمت ارزشان توسط بانک مرکزی گرفته خواهد شد.
وی درباره بازار دوم یا همان بازار اصلی که بعد از این برای تهیه ارز توسط فعالین اقتصادی ایجاد شده است گفت: بازار ثانویه فعلی از نظر نوع کالاها عمق بسیاری دارد و برعکس بازار قبلی که در دوره قبل تنها 20 درصد صادرکنندگان کوچک بازار امکان استفاده از آن را پیدا کردند در این بازار همه فعالان اقتصادی اجازه فعالیت را به دست خواهند آورد.
همتی درباره ساز و کار فعالیت در بازار ثانویه افزود: این بازار دو بخش دارد که یک طرف آن واردکننده ها هستند که تنها می توانند با داشتن ثبت سفارش های مجاز که از طرف وزارت صمت تعیین می شود اقدام به واردات کالا کند و در طرف دیگر عرضه کنندگان این بازار هستند که از جمله می توان به شرکت هایی مثل فولاد، گاز، فرآورده های نفتی و غیره اشاره کرد که قیمت ارزشان در این بازار بر اساس عرضه و تقاضا تعیین خواهد شد.
رئیس بانک مرکزی گفت: البته قیمت ارز در این بازار رهاسازی هم نمی شود و بانک مرکزی به دقت آن را رصد می کند و هر کجا که احساس شود نیاز به ورود بانک مرکزی است این بانک با استفاده از ذخیره ارزی خود قیمت ارز در این بازار را کنترل خواهد کرد.
بانک مرکزی در تعیین قیمت ارز دخالت نمی کند
رئیس بانک مرکزی افزود:با توجه به اینکه تنها کسانی که ثبت سفارش مجاز از وزارت صنعت دارند امکان استفاده از این بازار را هم پیدا می کنند امید می رود که قیمت ارز و ساز و کار ارائه آن در این بازار تاثیر چشمگیری بر بازار ارز و سکه کشور داشته باشد.
همتی گفت: نحوه تعیین قیمت ارز در بازار ثانویه یا همان بازار اصلی به این صورت است که برای مثال یک شرکت پتروشیمی ارز خود را به مبلغ 5 هزار و 500 تومان عرضه می کند و فعالان اقتصادی در صورتی که این مبلغ بعد از واردات کالا برای شان سود داشته باشد ارز را به این مبلغ خریداری می کنند که کاملا مشخص است در صورتی که خریداری برای ارز این شرکت پیدا نشود مجبور می شود قیمت ارز خود را برای فروش کاهش دهد.
وی افزود:بانک مرکزی سعی می کند که به هیچ وجه در تعیین قیمت ارز دخالتی نداشته باشد و ارزش ارز توسط سیستم عرضه و تقاضا تعیین شود البته نظارت های بانک مرکزی از افسارگسیختگی و ایجاد بازارهای سیاه جلوگیری خواهد کرد.
رئیس بانک مرکزی گفت: سیاست بانک مرکزی با راه اندازی این بازار افزایش ذخایر خود است به همین دلیل سعی این بانک ایجاد ثبات در این بازار است که مجبور نشود با عرضه ارز ذخیره خود آن را کنترل کند بلکه این بازار باعث افزایش ذخیره ارزی بانک مرکزی بشود.
همتی افزود: با توجه به اینکه فقط کسانی که ثبت سفارش مجاز از وزارت صنعت دارند امکان استفاده از این بازار را هم پیدا می کنند امید می رود که قیمت ارز و ساز و کار ارائه آن در این بازار تاثیر چشم گیری بر بازار ارز و سکه کشور داشته باشد.
لغو قاچاق بودن خرید و فروش ارز
رئیس کل بانک مرکزی گفت: به این نتیجه رسیدیم که بحث قاچاق اعلام کردن خرید و فروش ارز مشکلات جدی را برای ما به وجود آورده است و تصمیم دولت و رئیس جمهور این بود این موضوع لغو شود بنابراین خرید و فروش ارز در صرافی ها مجاز است و همه صرافی ها می توانند خرید و فروش ارز را برای مقاصد خرد مانند خدمات و سفر خارجی داشته باشند.
عبدالناصر همتی در ادامه سخنان خود در برنامه «گفتگوی ویژه خبری» شبکه دو سیما افزود: امیدواریم صرافی ها به سیستم بانکی، بانک مرکزی و دولت و مردم کمک کنند تا بتوانیم این بازار را شفاف و نیازهای واقعی مردم را با نرخ ارزی که در بازار ثانویه شکل می گیرد تأمین کنیم.
وی ادامه داد: صرافی ها حتماً باید خود را با بازار ثانویه مرتبط کنند و بازار آنها این گونه تسویه می شود.
همتی اضافه کرد: در 4 ماه اول امسال، 15 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشتیم و اگر این روند پیش برود حداقل 40 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی را خواهیم داشت.
رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به این پرسش که آثار تورمی بسته جدید ارزی چقدر است؟ گفت: در شرایط جنگ اقتصادی هستیم و دولت امریکا تحریم ها را برقرار کرده و تلاش می کند آنها را زیاد کند اما دولت ما به قدری اقتدار دارد که در روز اجرای تحریم ها، بازار ارز را باز می کند و مشکل و نگرانی نداریم.
همتی با بیان اینکه انتظارات برای مردم مهم است و همه باید کمک کنیم انتظارات مردم، مثبت شود، افزود: زمانی که خرید و فروش ارز را محدود کردیم فشار مبادلات بر روی سکه افزایش پیدا کرد و با آزادسازی خرید و فروش ارز، قیمت سکه کاهش خواهد یافت زیرا حباب دارد.
وی اضافه کرد: جو روانی، بخشی از تورم را شکل داده و اثر تورمی را گذاشته است بنابراین نرخ بازار کمک می کند تورم را کنترل کنیم.
از این پس ورود ارز و طلا به کشور آزاد است
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه با سیاست های جدید ارزی، وضعیت خیلی بهتر خواهد شد، گفت: بر اساس مصوبه جدید، ورود ارز به کشور توسط صرافی ها و اشخاص حقیقی و حقوقی، آزاد است.
عبدالناصر همتی در ادامه سخنان خود در برنامه گفتگوی ویژه خبری در پاسخ به این پرسش که آیا با سیاست های جدید ارزی امکان خروج سرمایه از کشور وجود دارد؟ افزود: خیر، این اتفاق با کنترلی که خواهیم داشت نخواهد افتاد.
وی ادامه داد: بر اساس مصوبه جدید، ورود ارز به کشور را توسط صرافی ها و اشخاص حقیقی و حقوقی آزاد کردیم و می توانند هم طلا و هم اسکناس وارد کنند.
همتی اضافه کرد: در جلسه سران قوا تصویب شد هر کس توانایی واردات طلای خام را دارد می تواند وارد کند و از مالیات بر ارزش افزوده و تعرفه معاف است.
وی گفت: درباره بازار بورس مالی به طور جدی برنامه دارم و با رئیس سازمان بورس و کارشناسان بازار سرمایه در این باره گفتگو کردیم و بسیار مهم است که کنترل بازار ثانویه را از طریق بازار باز و بازارهای مالی انجام می دهیم.
همتی افزود: اقدامات را آغاز کردیم و در دو هفته آینده تصمیمات خوبی برای استفاده از بازارهای مالی برای کنترل و هدایت بازار ثانویه خواهیم داشت.
وی اضافه کرد: سیاست های جدید ارزی از سه شنبه عملیاتی می شود.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به خدشه دار شدن اعتماد مردم نسبت به سپرده گذاری ارزی و جفای برخی بانکها در حق آنها گفت: این بار تصمیم گرفتیم بانک مرکزی سپرده های مردم را جذب و تضمین کند. بانکهای عامل از طرف بانک مرکزی مجاز هستند سپرده های ارزی مردم را جذب کنند و به آنها سود ارزی می دهیم.
همتی ادامه داد: بانک مرکزی به زودی آئین نامه اجرای این موضوع را تعیین و ابلاغ خواهد کرد و بانک مرکزی سپرده های ارزی مردم را تضمین می کند و این مصوبه سران قواست. مردم هر وقت خواستند می توانند ارز خود و سودش را دریافت کنند.
وی افزود: همه تلاش دولت برای رفاه مردم است و مردم هم باید به دولت کمک کنند و ملت، دولت و نظام حتماً سربلند خواهند شد.
همتی با اشاره به اینکه در همه جای جهان معمولاً رئیس کل بانک مرکزی زیاد مصاحبه نمی کند و بیانیه صادر می کند، گفت: من هم امیدوارم زیاد صحبت نکنم اما در مواردی که ضروری باشد حتماً به مردم توضیح خواهم داد.
وی افزود: در این شرایط سخت، این مسئولیت را قبول کردم و همه تلاش های علمی و تجربی خود را به کار خواهم گرفت تا بتوانم به مردم خدمت کنم و می خواهم اعتماد مردم به بانک مرکزی را برگردانم.
همتی اضافه کرد: بانک مرکزی باید محور و قلب اقتصاد کشور باشد و امیدواریم بتوانیم در خدمت مردم باشیم.
ارز مسافرتی با نرخ آزاد تامین می شود
رئیس کل بانک مرکزی گفت: از این به بعد ارز مسافرتی آزاد است اما کسانی که حواله آن را گرفته اند مطمئن باشند که با همان نرخ قبلی، ارز آنها را پرداخت می کنیم.
عبدالناصر همتی در ادامه سخنانش در برنامه «گفتگوی ویژه خبری» شبکه دو سیما افزود: بازارهای مالی باید به هم نزدیک شوند و بانک مرکزی به عنوان متولی بازار پول، سازمان بورس به عنوان متولی بازار سرمایه و بیمه مرکزی به عنوان متولی بازار بیمه، باید باهم هماهنگ باشند.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه اکنون بازار پول، بازار غالب است، اضافه کرد: بیشتر از 85 درصد بازار مالی کشورمان بازار پول است و باید کمک کنیم بازار پول در خدمت تأمین مالی کوتاه مدت و بازارهای مالی مانند بورس و بیمه به سمت تأمین مالی های بلندمدت بروند و این اتفاق باید در کشور بیفتد و اکنون فرصت خوبی است و در این زمینه ایده و علاقه دارم.
همتی درباره نرخ سود سپرده هم گفت: فعلاً همه وقت را صرف بسته ارزی کردیم زیرا این موضوع برای بانک مرکزی و اقتصاد کشور در اولویت بود اما حتماً درباره نرخ سود سپرده هم برنامه داریم و با جلسه با مدیران بانکها این موضوع را بررسی می کنیم.
وی با اشاره به اینکه حجم زیاد نقدینگی از مشکلات مهم اقتصادی کشور است، افزود: وظیفه بانک مرکزی کنترل تورم و حفظ ارزش پول است و بانکها باید ضوابط و مقررات را رعایت و از خلق پول و افزایش اضافه برداشت جلوگیری کنند.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: پس از سر و سامان دادن بازار ارز به بازار پول و معوقات بانکی و بنگاه داری بانکها هم خواهیم پرداخت.
همتی از مجلس شورای اسلامی و کمیته اقتصادی در شکل دهی بسته جدید ارزی تشکر و ابراز امیدواری کرد آن ها در اجرای این بسته هم همراهی کنند.
وی با اشاره به اینکه قوای سه گانه باید از ظرفیت های هم استفاده و باهم همکاری کنند، گفت: نباید استقلال و اختیارات بانک مرکزی را کاهش داد و امیدواریم با مجلس در این زمینه به تفاهم برسیم.
همتی درباره تنظیم بازار هم گفت: همه مسئولان نظام از مقام معظم رهبری تا مسئولان دیگر تلاش می کنند تا معیشت مردم دچار مشکل نشود اما دشمن هم با همه قوا به میدان آمده است و ما باید انتظارات منفی را که از بیرون کشور هدایت می شود به انتظارات مثبت تبدیل کنیم.