برای خرید ماهی به ساحل اروند رفته بودم که ناخودآگاه میون حلقه شهروندان گلایه مند از قیمت بالای ماهی قرار گرفتم.
آب در کوزه و ما ....
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان، برای خرید ماهی به ساحل اروند رفته بودم که ناخودآگاه میون حلقه شهروندان گلایه مند از قیمت بالای ماهی قرار گرفتم.
هر کیلو ماهی شوریده 80 هزار تومان، صُبور 120 هزار تومان و زبیدی 95 هزار تومان.
متوجه شدم تو این دو سه هفته اخیر ماهی هم کم شده و هم حسابی گرون، اونم یه چیزی حدود 65 تا 70 درصد.
مادری که دست دختر 10 سالش تو دستش بود می گفت از صبح راهرو به راهرو دنبال یه ماهی ارزون که نه، دنبال یه قیمت مناسبم اما دست از پا درازتر باید برگردم خونه.
مردی که حسابی خونش به جوش اومده بود وسط بازار فریاد می زد من راننده تاکسی ام با پنج سر عائله. ماهیِ 15 هزار تومانی رو ناگهان چرا باید 50 هزار تومن بخرم.
گردشگرای عراقی اما بی تفاوت به اوضاع در حال خرید ماهی بودند اونم 40 کیلو به بالا.
خلاصه منم اون روز مثل خیلیای دیگه دست خالی برگشتم اما این قصه نباید اینجا تموم میشد....
چرایی ماجرا باید مشخص شود
با هماهنگی قبلی به اداره شیلات آبادان می روم تا پیگیر چرایی ماجرا شوم.
کاکایی مدیر شیلات آبادان می گوید: کم شدن ماهی چند علت دارد، مهمترینش خشکسالی و کمبود بارشهاست، هر چند که تشدید گرد و خاک هم بی تاثیر نیست؛ همه اینها هم سطح آب رو پایین آورده هم کیفیت رو کاهش داده، بنابراین از سیل مهاجرت و تخم ریزی آبزیان هم در منطقه چنان خبری نیست.
تا یادم نرفته بگم خوزستان 4 صیدگاه بزرگ داره که 12000 هزار صیاد ازش نون می خورن، میانگین صید هم 50 هزار تن ماهی و میگو در ساله که حالا با کاهشی که داشته به 45 تا 46 هزار تن رسیده؛ نکته اینجاست این میزان کاهش نمی تونه انقدر تاثیر منفی داشته باشه.
پای صحبت صیادان و لنجداران
بسنده نکردم و راهی اسکله شدم، ناخدا اسحاق معتقده این روزا دریا ناخوشه، صید کمه و تورای ماهیگیری سبک بالا میان. این مرد 40 ساله دریا لب کج می کنه و میگه صیادا باید کم کم تو لنجاشون یا کافی شاپ بزنن یا فست فود.
یه در گوشی هم گفت: بین خودمون بمونه از وقتی دلار رفته بالا، یه تعداد از صیادا دست خالی برمیگردن ساحل، صیدشون رو جمله توی دریا با دلار دلالهای عراقی عوض می کنن، در واقع بدون زحمت 12 تا 13 برابر سود می برن.
حمزه همکار ناخدا هم سری تکون داد و ادامه داد: صیاد خودش هزار بدبختی داره معلومه که فروش ماهی به عراقیا صرفه بیشتری براش داره.
تمایل بازاریان برای معامله با عراقیها
خب این یک روی سکه است، روی دوم سکه کم فروشی بازاریان به مردم خودمونه.
به قول یکی از همشهریا انقدر قیمت ماهی رو بالا بردن که حکم طلا پیدا کرده. در واقع فقط با دلار میشه ماهی خرید.
-بیش از یکساله که قانون ورود اتباع خارجی به منطقه آزاد اروند تصویب شده و روزانه 7000 نفر وارد منطقه می شوند؛ حالا عراقیهایی را که بیشتر از بصره می آیند همه جا میتوان دید، از رستورانها گرفته تا مراکز تجاری و حتی بازار مرغ و ماهی؛ گردشرانی که با دینار و دلارشان بی دغدغه کالا می خرند.
این موضوع بازاریان را در آبادان و خرمشهر تا حدودی خرسند کرده اما مردم را حسابی گلایه مند. -
به سراغ توانایی رییس اتاق اصناف آبادان می روم و می پرسم چرا بازاریان باید مابقی صید رو به دلار قیمت بزنن؟ و چرا باید قدرت خرید مردم پایین بیاد.
امین توانایی با تایید موضوع می گوید: تمایل عراقیها برای سفر به منطقه آنهم با وجود این اقتصاد بیمار غنیمت است اما اگر مردم گرانفروشی را گزارش کنند برخورد می کنیم.
او که راه حلی اساسی برای کنترل قیمتها ندارد می گوید: انشالله صید زیاد می شود و در پی آن مشکل هم حل خواهد شد.
پای قانون به میان می آید
اگر چه پیگیری ما از اتاق اصناف راه به جایی نبرد اما اصرار ما بر حل مشکل، دیگر مسئولان را بر آن داشت تا راهی بگشایند.
پس از دو - سه دیدار با موسوی معاون سرمایه گذاری منطقه آزاد اروند و بررسی موضوع راهکار ارائه می شود.
موسوی در روز یکشنبه 7 مرداد 97 با ابلاغ بخشنامه ای به رسانه ها، گمرک و مرز زمینی شلمچه اعلام می کند: خروج ماهی ، میگو، مرغ و گوشت قرمز در بار همراه مسافر ممنوع است، گردشگران عراقی حق خرید این اقلام را ندارند.
در مرز شلمچه چه می گذرد؟
به مرز شلمچه می روم جایی که بخشنامه منطقه آزاد مبنی بر ممنوعیت خروج ماهی، گوشت سفید و قرمز مقابل چشم مسافران نصب شده.
در مرز با چند گردشگر عراقی که بار ماهی و میگو همراه داشتند هم صحبت شدم، ابو عمار می گفت خرید از بازارهای آبادان و خرمشهر حسابی هزینه های ما رو پایین آورده، هم آب و هوا عوض می کنیم و هم مایحتاجمون رو تامین می کنیم.
از ام نصره دیگر مسافر عراقی پرسیدم خروج ماهی و میگو ممنوع شده خریدتون رو چطور به عراق می برید؟ ام نصره می گفت موقع رد شدن از مرز ماهیا رو از بوچ خارج می کنیم و توی ساک قرار میدیم مشکلی هم پیش نمیاد.
این در حالیست که آقای عطرفه مدیر ترانزیت پایانه مرزی شلمچه تاکید می کند بار همراه مسافر چک می شود قطعا اقلام ممنوعه از مرز رد نخواهد شد.
آب در کوزه و ما...
و باز هم به بازار ماهی فروشان آبادان می روم، همچنان آب در کوزه و ما تشنه لبان خیره به ماهی شده ایم...
عاطفه مرادی - نوید سالم زاده