تابستان که میرسد عطر میوههای خوشطعمی چون هلو و زردآلو در باغهای چهارمحال و بختیاری می پیچد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری؛ این استان 38 هزار هکتار باغ دارد که سالیانه بیش از 182هزار تن محصول
برداشت این محصولات از اوایل تیرماه آغاز می شود؛ اما وجود محصولات سرگردان، امکان جولان دلالان را فراهم و باغداران را نگران میکند.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری می گوید: بخش کشاورزی این استان سالانه با بیش از 30 هزار میلیارد ریال درآمد، تنها سه درصد ارزش افزوده کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
ابراهیم شیرانی افزود: با توجه به آب و هوای چهار فصل، چهارمحال و بختیاری در بخش کشاورزی، مناسب ترین و بهترین گزینه برای ایجاد اشتغال پایدار و رسیدن به توسعه همه جانبه، استفاده صحیح از این ظرفیت است.
وی می افزاید: اما در بیشتر مواقع باغداران به علت نگرانی از کاهش قیمت، محصول خود را به صورت عمده به فروش میرسانند و یا سه ماه قبل از به بار نشستن، پیش فروش میکنند و در واقع سود باغداران به نفع دلالان تمام میشود.
آقای شیرانی می گوید: نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی و نداشتن اتحادیه منسجم از جمله مشکلات باغداران است.
یکی از کشاورزان شهرستان سامان می گوید: هیچ چیز برای کشاورز نارحت کننده تر از این نیست که محصول خود را در حال نابودی ببیند.
رئیس خانه کشاورز استان چهار محال و بختیاری هم با اشاره به اینکه تولیدات باغی و خشکبار در شهرستان سامان بیش از شهرستان های دیگر است؛ می افزاید: به دلیل اشباع بازار در زمان به دست آمدن محصول کشاورزی و عدم تعادل بین عرضه و تقاضا در محصولاتی همچون محصولات تره باری مثل هلو، حاصل دسترنج کشاورز با نازل ترین قیمت در بازار به فروش می رسد.
سیّدطاهر نوربخش می گوید: نبود صنایع تبدیلی، وجود دلالان در زنجیره تولید تا مصرف و نبود کانتینرهای سردخانه دار برای انتقال محصول به استان های دور از دیگر مشکلات از بین رفتن دسترنج کشاورزان است.
در حالی که رئیس خانه کشاورز استان و مدیر امور باغبانی استان نبود صنایع تکمیلی را از دلایل نگرانی کشاورزان می دانند؛ مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری می گوید: مشکل اصلی محصولات سرگردان است که بهره بردار غیر واقعی به بازار عرضه می کند.
آقای فتاحی با بیان اینکه تغییر کاربری و ویلاسازی افراد غیر کشاورز از جمله عوامل نابودی دسترنج باغداران است؛ می افزاید: سرمایه
وی می گوید: هم اکنون 200 واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان راه اندازی شده است که از این تعداد 15 واحد تعطیل است.
ایجاد میادین عرضه مستقیم میوه راهکار رفع مشکل کشاورزان
آقای فتاحی، مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری ایجاد میادین عرضه مستقیم میوه در شهرستان های بن، سامان و شهرهای اقماری اطراف آنها را از راهکارهای حل مشکل کشاورزان می داند تا محصولات خاص در این میادین به فروش برسد که این طرح، منفعت کشاورز و خریدار را به دنبال خواهد داشت.
مدیر امور باغبانی چهارمحال و بختیاری هم از موافقت با تقاضای دو تولید کننده عمده هلوی استان با شهرداری تهران برای ایجاد غرفه عرضه مستقیم میوه در میدان میوه و تره بار پایتخت خبر می دهد و می افزاید: صنایع تبدیلی کوچک استان به دلیل تک محصولی بودن برای سرمایه گذاران مقرون به صرفه نیست.
کمال اکبریان، فرماندار شهرستان سامان هم از ایجاد میدان عرضه مستقیم میوه در روستای شوراب صغیر در دو سال اخیر خبر می دهد و می گوید: در حال مکان یابی برای ایجاد میدان عرضه مستقیم بادام هم هستیم.
چهارمحال و بختیاری با تولید سالانه بیش از 24 هزار تن انواع مختلف بادام، قطب بادام آبی کشور هم هست که بخش عمده ای از رقم "مامایی" آن، به کشور هند صادر می شود.
علی مرادی یکی از باغداران چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه برای تولید بادام، باغداران زحمات بسیار زیادی می کشند و هزینه های بسیاری زیادی می پردازند؛ می گوید: باغدار شش ماه از سال به پرورش و نگهداری از درختان می پردازد و کلیه مراحل آبیاری، کود دهی، هرس، مراقب از درخت برای جلوگیری از سرمازدگی، برداشت محصول، پوست کنی و… را انجام می دهد؛ این در حالی است که سود حاصل از تولید عاید دلالان و تاجران می شود.
حمیدرضا دانش معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری می گوید: بخش کشاورزی در این استان با مشکلاتی مانند نبود بازاریابی مناسب، کاهش قیمت محصولات کشاورزی و پایین بودن درآمد بخش کشاورزی روبرو است و نزدیکی به بازارهای مصرف از جمله اصفهان و خوزستان، وجود نیروهای متخصص و غیرمتخصص، می تواند ضمن حل مشکلات بخش کشاورزی، راه رسیدن به توسعه را هموار کند.
رشد دو برابری صنایع تبدیلی و تکمیلی
مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری می گوید: از یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن محصول کشاورزی در استان حدود ۸۰۰ هزار تن فرآوری میشود.
طهمورث فتاحی به رشد دو برابری صنایع تبدیلی در این استان از سال ۹۲ اشاره می کند؛ و می گوید: ضایعات بخش کشاورزی در کل
صدور مجوز تاسیس 10 فقره صنایع تبدیلی و تکمیلی
ذبیح الله غریب، رئیس سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال بختیاری هم می گوید: از ابتدای امسال 10 فقره جواز تأسیس صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی با 36 میلیارد تومان سرمایه گذاری و جذب سالانه 80 هزار تن مواد خام کشاورزی صادر شده است؛ که پیش بینی می شود با بهره برداری از این واحدها، زمینه اشتغال مستقیم 250 نفر فراهم شود.
سالانه در چهارمحال و بختیاری بیش از یک و نیم میلیون تن محصولات باغی، زراعی، دامی و شیلات با سطح زیر کشت 270 هزار هکتار و 66 هزار بهره بردار تولید می شود.