در حال و هوای گرانی
مرغ گران در سبد غذایی بزرگترین تولیدکننده غرب کشور
از حدود ده روز قبل، سیر صعودی گرانیش در بازار شروع شد و مرغ از سبد مصرف کننده پر کشید، حالا هر روز یک قیمت برایش اعلام میکنند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کُردستــــان، از کالاهای حساس محسوب میشود و تقاضای آن نیز در بازار مدام در حال تغییر است، تولیدکنندگان در برخی از شهرهای کشور با سود کمتر و در برخی شهرها با سود بیشتر محصولات خود را به فروش میرسانند.
زمانیکه تولید مرغ در کشور کاهش یابد قیمت نیز روند صعودی در پیش میگیرد و اگر در این شرایط هر تولیدکننده و یا مغازه دار با نرخ دلخواه مرغ را به فروش برساند نظم و تعادل بازار از بین میرود؛ و حالا کُردستان، بزرگترین تولیدکننده مرغ در غرب و شمال غرب کشور این روزها در حال تجربه جدیدی از گرانی مرغ است و قیمتها به صورت روزانه تغییر میکند.
در آخرین تغییرات، ظرف یک روز قیمت این کالا ۴۰۰ تومان بالا رفت و از ۹ هزار و ۱۹۰ تومان به ۹ هزار و ۵۹۰ تومان رسید.
همه اینها را با سر زدن به گذر مرغ و ماهی فروشهای دور میدان انقلاب میشود فهمید.
خانمی که آنجاست میگوید: مقصر خودمانیم؛ نخریم ارزانتر میشود، ۱۰ روز نخریم و نخوریم ارزان میشود.
مشتری دیگری میگوید: نمیدانم مرغ چه ارتباطی به طلا و دلار دارد که برای گران شدنش بهانه میآورند.
فروشنده بی توجه به مشتریها مشغول تکه کردن مرغ هاست، انگار او هم دل خوشی ندارد و از واسطههایی میگوید که برایشان مرغ کشتار روز میآورند.
سود اصلی را همین چند نفر میبرند همانهایی که مرغ زنده را از مرغداریها میخرند و به کشتارگاه میبرند و بعد در بازار توزیع میکنند.
البته افزایش قیمت مرغ کشوری است و این ناشی از کاهش تولید مرغ در برخی استانهاست، امّا در استانی مانند کُردستان که خود بزرگترین تولیدکننده مرغ در غرب و شمال غرب کشور است و تولیداتش به ۱۲ استان کشور صادر میشود، آیا نبای در قیمت این کالای حساس بازنگری شود؟
جواب این مساله را رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کُردستان میدهد.
سرنخ فاجعه مرغ در اتحادیه محمّد دره وزمی گوید: گرانی از گرانفروشی جداست و بازار باید کنترل شود.
وی حاشیههای بازار مرغ را ناشی از افزایش یک شبه آن از پنج هزار و ۴۰۰ تومان به ۶ هزار و خوردهای دانست که اتحادیه مرغداران استان آن را انجام داد. از آن به بعد بود که مرغ در صدر بازار نشست و هر روز بالاتر رفته تا جایی که دست بسیاری از مردم دیگر به پایش هم نمیرسد.
مرغ که گران شد، تنظیم بازار استان تشکیل جلسه داد و قرار شد پیگیری شود، مصوب شد جهاد کشاورزی قیمت تمام شده را به صورت روزانه اعلام کند از حقوق مصرف کننده حمایت و با گرانفروشان برخورد جدی شود.
امّا هیچکدام نشد، این را از قیمت روزانه مرغ میشود فهمید.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کُردستان مصوبه تنظیم بازار کشور را فصل الخطاب میداند و میگوید: براساس این مصوبه مرغ زنده در درب مرغداری پنج هزار و ۱۵۵ تومان و سقف قیمت در بازار برای مصرف کننده هشت هزار و ۱۷۰ تومان باید باشد و البته با توجه به شرایط استانها متغییر است و میتواند کمتر از این قیمت هم عرضه شود.
فاجعه بازار مرغ از روزی شروع شده که تعاونی مرغداران قیمت مرغ را ۲۰۰ تومان گرانتر از قیمت کشوری اعلام کردند، این را هم دره وزمی میگوید.
قیمت گذاری نمیکنیممصوبات جلسه اوّل را مرور میکنم: جهاد کشاورزی کُردستان موظف است قیمت روزانه مرغ زنده را به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اعلام کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی، امّا میگوید: اعلام نمیکنیم، چون مرغ تابع قیمتگذاری نیست.
خالد جعفری تأکید دارد که مسئولیتی در قبال اعلام قیمت نداریم و قیمتی که در کُردستان اعلام میشود از استانهای همجوار و نیز میانگین کشوری بالاتر نیست و حتی به دلیل دارا بودن مازاد بر مصرف در استان، کمتر هم هست.
جعفری قیمت مرغ زنده را پنج هزار و ۸۵۰ تومان اعلام کرد و افزود: جایی که مرغ مازاد دارد نمیتواند قیمت بالا اعلام کند، چون منجر به واردات از استانهای همجوار شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کُردستان بر این باور است که نباید جامعه را حساس کرد چرا که قیمت مرغ در کل سال ۹۷ به غیر از چند روز اخیر، کمتر از قیمت سال گذشته آن است.
وی وعده میدهد از شهریور به بعد که جوجهریزی بالا برود، قیمت مرغ افت میکند همانطور که یکی دو ماه قبل اینگونه بود.
جعفری صنعت مرغداری را تنها تولیدی اعلام کرد که در کُردستان نفس میکشد و نباید آن را از نفس انداخت.
وی میگوید: مرغ گران نیست و به فکر خرید مرغ ۷ هزار تومانی نباشید و برای اینکه تولید کننده ضرر نکند، مرغ در بازار باید به ۱۰ هزار تومان برسد.
این حساسیت بالا برای دفاع از تولیدکننده بدون در نظر گرفتن جیب مصرف کننده کمی عجیب است، ولی ما قضاوت نمیکنیم.
قیمت متعادل مرغ به سراغ کسی میرویم که رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کُردستان، مجموعه وی را عامل گرانی اخیر مرغ میداند.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران کُردستان، میگوید: یک ماهی است که قیمت مرغ برای مرغدار متعادل است.
موسی شفیعی عقیده دارد که برای به صرفهشدن تولید برای مرغدار، باید قیمت مرغ در بازار به ۱۰ هزار تومان برسد.
وی میگوید: مرغداران هم تسهیلات گرفتهاند و قیمت تمام شده مرغ برای آنان گران است.
هزینه تمام شده تولید برای مرغدار را پنج هزار و ۶۰۰ تومان اعلام میکند که هزینههای جانبی دیگری از جمله حمل و کشتار را هم دارد.
وی میگوید: قیمت اعلامی تنظیم بازار کشور را قبول نداریم.
منتظر قیمت برای فردادر این کشمکش بین حامیان تولیدکننده و مصرف کننده، سری به بازار میزنم، جنب و جوشی در کار نیست، انگار شبهای گرم تابستان را باید با نان و ماستی در گشت و گذار در پارک های شهر پشت سر گذاشت.
یادم نبود، لبنیات هم گران شده است...
گزارش از : کلثوم مومنی