در این گزارش نیم نگاهی به واکنش سیاستمداران و مقامات عالی رتبه به پیشنهاد غیرمنتظره دونالد ترامپ برای مذاکره بدون پیش شرط خواهیم داشت.
به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری صداوسیما؛ دونالد ترامپ دوشنبه شب در نشست مشترک خبری با «جوزپه کونته» نخست وزیر ایتالیا در کاخ سفید گفت: حاضرم بدون هیچ پیش شرطی با هر کدام از مسئولان ایرانی ملاقات کنم.
رئیس جمهوری آمریکا روز سه شنبه ۹ مرداد گفته است، احتمالا مقامهای جمهوری اسلامی ایران به زودی با دولت آمریکا وارد مذاکره خواهند شد.
پمپئو: شروط سه گانه دیدار ترامپ با مقامات ایران
وزیر خارجه آمریکا پس از کنفرانس مطبوعاتی دونالد ترامپ در مصاحبهای با سی ان بی سی، تغییر رفتار دولت ایران با مردم این کشور، تغییر رفتار در سیاستهای منطقهای و اعلام موافقت برای خودداری از اشاعه تسلیحات اتمی را شروط سه گانه دیدار ترامپ با مقامات ارشد دولت ایران برشمرد.
مارکوئیس: تغییر رفتار حکومت ایران؛ شرط برداشتن تحریمها
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت: اگر حکومت ایران رفتارش را به نحوی که مشخص کردهایم عوض کند، ایالات متحده آماده است برای برداشتن تحریمها، برقراری روابط کامل دیپلماتیک و تجاری، دادن مجوز فناوریهای پیشرفته به ایران و حمایت از پیوستن ایران به نظام اقتصاد بینالملل اقدام کند.
مقامات تلآویو: سیاست آمریکا علیه نظام ایران بدون تغییر خواهد ماند
ساعتی پیش نیز مقامات تلآویو عنوان کردند که مقامات آمریکاییها به اسرائیلیها اطمینان دوباره دادهاند که علیرغم درخواست علنی ترامپ برای مذاکرات مستقیم و بدون پیششرط با ایران، در سیاست ایالات متحده ضد نظام ایران هیچ تغییری رخ نداده است.
البرادعی: نمیتوانی یک دستاورد بزرگ را از بین ببری و بعد خواستار گفتگو شوی
مدیر کل پیشین آژانس بینالمللی انرژی اتمی در صفحه توئیتر خود خطاب به دونالد ترامپ نوشت: نمیتوانی توافقی را که از نظر همه یک دستاورد بزرگ است از بین ببری، کشوری را تهدید کنی، رهبرانش را تحقیر کنی و سپس ناگهان خواستار گفتگو شوی. پیمانها بر اساس اعتماد، همکاری متقابل و احترام شکل میگیرند و نه تهدید و ارعاب. رویکرد کره شمالی مدلی برای ایران نیست.
این در حالی است که رئیس جمهوری کشورمان روز سه شنبه در دیدار با سفیر بریتانیا گفت: خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران «غیرقانونی» است.
پیشنهاد غیرمنتظره دونالد ترامپ برای مذاکره بدون پیش شرط با حسن روحانی رئیس جمهور ایران از سوی تعدادی از مقامات عالی رتبه در تهران رد شد.
ظریف: آمریکا باید خودش را به خاطر ترک میز مذاکره ملامت کند
وزیر خارجه کشورمان در صفحه توئیتر خود نوشته است: ایران و ایالات متحده دو سال با هم مذاکره کردند. همراه با سه کشور اروپایی، روسیه و چین؛ ما به یک توافق چند جانبه منحصر به فرد دست یافتیم. برنامه جامع اقدام مشترک. مذاکرات جواب داد.
وی افزوده است: ایالات متحده تنها باید خودش را به خاطر خروج و ترک میز مذاکره ملامت کند. تهدیدها، تحریمها و ترفندهای تبلیغاتی کارساز نخواهند بود. احترام بگذارید به ایرانیها و تعهدات بینالمللی.
رحمانی فضلی: آمریکا قابل اعتماد نیست
وزیر کشور گفت: وقتی این کشور با قلدری و به صورت یک طرفه از برجام خارج میشود چه طور میتوان به آن اعتماد کرد. از طرفی میگویند به ایران فشار آورده شود تا ایران تعهدات جدیدی را بپذیرد و از طرف دیگر این صحبت از مذاکره بدون پیش شرط میکنند.
وی همچنین افزود: دشمن در سه سطح با جمهوری اسلامی ایران در حال مقابله است؛ سطح اول تهدیدات نظامی، سطح دوم تحریمهای اقتصادی و سطح سوم ایجاد تنشها و نارضایتی اجتماعی است که از نظر ما سطح سوم یعنی ایجاد تنشهای اجتماعی هدف اول دشمن است.
جعفری: در توهم ملاقات با مقامات ایرانی بمانید
فرمانده سپاه پاسداران، روز سه شنبه در واکنش به پیشنهاد دونالد ترامپ گفته است، او و روسای جمهور بعدی آمریکا هرگز چنین روزی را نخواهند دید و مردم ایران اجازه ملاقات با شیطان بزرگ را نمیدهند.
فرمانده سپاه پاسداران گفته است که ایران کره شمالی نیست که به درخواست ملاقات شما پاسخ مثبت بدهد و مسئولین جمهوری اسلامی هم سناریوهای عوامفریبانه شما را به خوبی میشناسند و آن را بارها تجربه کردهاند.
ابوطالبی: احترام به ملت بزرگ ایران؛ پیش شرط هر گونه مذاکره تازه با آمریکا
در واکنش به این پیشنهاد، حمید ابوطالبی، مشاور رئیس جمهوری ایران گفت: پیش شرط هر گونه مذاکره تازه با آمریکا «احترام به ملت بزرگ ایران» است. او همچنین "کاهش خصومتها و بازگشت به توافق اتمی" را از دیگر شروط لازم گفتگو میان رهبران دو کشور خواند.
حمید ابوطالبی با اشاره به گفتگوی تلفنی حسن روحانی با باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، گفته است که جمهوری اسلامی ایران در گذشته پایبندی اش را به گفتگو نشان داده که بر اصول اعتماد متقابل مبتنی است؛ اصولی که به گفته او، به تولد برجام منجر شد.
مطهری: در شرایط فعلی مذاکره با آمریکا همراه با خواری و تحقیر است
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی روز سهشنبه در حاشیه نشست مجلس گفت: اصل مذاکره را قبول دارم، زیرا اصل مذاکره در شرایط مناسب و عادلانه میتواند مفید باشد. اکنون زمان مناسبی برای مذاکره نیست. بهتر بود که در دوره ریاست جمهوری اوباما بسیاری از این مسائل را حل میکردیم.
او افزود: اگر ترامپ از برجام خارج نشده بود و تحریمها را علیه ایران برقرار نکرده بود، به نظر من وارد مذاکره شدن با آمریکا اشکالی نداشت.
قاسمی: تاکنون نشانهای از شرایط مذاکره در رفتار ترامپ دیده نشده است
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت: منطق جمهوری اسلامی ایران، منطق گفتوگو و تعامل است که نیازمند احترام متقابل و پایبندی به تعهدات بینالمللی است. مذاکره شرایط و الزاماتی دارد که تاکنون در گفتار و رفتار آقای ترامپ و همکارانش نشانهای از آن دیده نشده است. ایشان چگونه میتواند به مردم ایران ثابت کند که سخنان شب گذشتهاش از سر یک اراده واقعی بوده و برای عوامفریبی بیان نشده است در حالی که وزارت خزانهداری آمریکا کشور به کشور حرکت میکند و به آنها برای ممانعت از همکاریهای اقتصادی و بازرگانی با ایران فشار میآورد؟
آصفی: دونالد ترامپ سه مشکل را حل کند
سخنگوی پیشین وزارت خارجه ایران اعلام کرد: دونالد ترامپ قبل از هر اقدامی باید به سه موضوع توجه کند؛ رسیدگی به وضعیت تندروهای کاخ سفید همچون جان بولتون و مارک پمپئو، خودداری از تغییر موضعهای پی در پی و در آخر تعهد به پایبندی به توافقات آینده با ایران.
آصفی گفت: بولتون و پمپئو دنبال ماجراجویی هستند، این در حالی است که آقای ترامپ صحبت از مذاکره با ایران میکند. ما درواقع در درون کاخ سفید یک سردرگمی مشاهده میکنیم و بهترین راهنمایی برای آقای ترامپ اگر واقعا به دنبال مذاکره با ایران است، این است که افراد تندرو را از خود دور کند، چرا که اولین مانع برای این موضوع افرادی، چون پمپئو و جان بولتون هستند. از دیگر سو باید ترامپ تکلیفش را با خودش مشخص کند. او استاد تخریب توافقات است. درواقع مساله این است که ترامپ باید تکلیف خود را با مواضع متفاوتی که اتخاذ میکند مشخص کند. آقای ترامپ باید بتواند تعهد دهد که اگر با ایران توافقی کرد به آن توافق متعهد باشد.
صدر: رئیس جمهوری آمریکا برای مذاکره قابل اعتماد نیست
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و مشاور وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: در حال حاضر، رئیس جمهوری آمریکا برای مذاکره قابل اعتماد نیست. او شرط مذاکره با رئیس جمهوری آمریکا را تعهد دوباره این کشور به برجام اعلام کرد.
خرازی: ترامپ عاشق ملاقات برای ملاقات است
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران اعلام کرد: به نظر میرسد آقای ترامپ عاشق ملاقات برای ملاقات است و چندان به نتایج ملاقاتهای خود و سخنان متناقض خویش نمیاندیشد. ما با توجه به تجربه تلخی که از مذاکره با آمریکا و نقض مکرر تعهدات دولتمردان آن کشور داشتهایم طبیعی است که ارزشی برای پیشنهاد وی قائل نباشیم. ترامپ باید قبل از هر چیز، خروج آمریکا از برجام را جبران کند و نشان دهد که برای تعهدات اسلاف خود و قوانین بینالمللی احترام قائل است.
ناطق نوری: نباید ابتدا به ساکن پیشنهاد مذاکره رئیس جمهوری آمریکا را رد کرد
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اصل قصه و چنین چیزی منفی نیست و پیش بینی هم میشد و میشود، نوع خلقیات آقای ترامپ هم همین است. ترامپ اول توپهای محکمی را میزند و با توپ پر میآید، اگر مقابلش مرعوب شود و جا بزند، ادامه میدهد، ولی اگر ببیند آن طور نیست خیلی سریع نظرش عوض میشود و سناریوی بعدی را پیدا میکند. ابتدا به ساکن ما نباید مذاکره را رد کنیم و بگوییم بیخود کرده است؛ باید تامل داشته باشیم و دستپاچه نشویم، ذوق زده هم نشویم که ترامپ از همین ذوق زدگی ممکن است سوء استفاده کند، ممکن است ما را تست کند. نباید همین طوری این پیشنهاد را رد کنیم که بگویند ایران به دنبال خشونت و جنگ است و متهم نشویم از این طرف هم ذوق زده نشویم. باید به عنوان یک موضوع از طریق مسئولان ذیربط مورد بررسی و تحلیل قرار بگیرد و بعد تصمیم گیری شود.
فلاحت پیشه: مذاکره با آمریکا نباید تابو باشد
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران گفت: نباید مذاکره به تابویی در مناسبات ایران و آمریکا تبدیل شود.
فلاحت پیشه گفت: ترامپ به خوبی میداند که توان مدیریت جنگ با ایران را ندارد، اما در عین حال حتی از درک توان و جذابیتهای اقتصادی و تجاری ایران نیز عاجز است.