به گزارش خبرگزاری فرانسه از یانگون، ناظران بین المللی اقدام دولت میانمار را مبنی بر تشکیل یک کمیسیون جدید برای بررسی موارد نقض حقوق بشر در ایالت راخین و نحوه رفتار با مسلمانان روهینگیا محکوم کردند و آن را یک حیله و نیرنگ سیاسی خواندند.
دولت میانمار عصر روز دوشنبه از تشکیل یک کمیسیون مستقل در این رابطه خبر داد ولی به جزییات بیشتری درباره قدرت و اختیارات آن یا چارچوب زمانی تعیین شده برای ارائه و تکمیل گزارش خود درباره نقض حقوق بشر در ایالت راخین اشاره ای نکرد.
با این همه؛ دیوید ماتیسن تحلیلگر سیاسی در یانگون ایده تشکیل کمیسیون جدید تحقیق را یک حیله و نیرنگ سیاسی از سوی دولت توصیف کرد.
وی افزود: با توجه به وزن شواهد و مدارک گردآوری شده از سوی عفو بین الملل ، سازمان ملل و رسانه ها ، تشکیل این کمیسیون تحقیق به مثابه اهانت و نوعی دهان کجی است و نه تحقیقات واقعی و تنها با هدف سرپوش گذاردن بر اقدامات ارتش میانمار در پاکسازی قومی در منطقه می تواند صورت گرفته باشد.
اعضای این کمیسیون متشکل از دو خارجی و دو میانماری ، شامل معاون وزیر خارجه سابق فیلیپین و نماینده ژاپن در سازمان ملل و نیز رئیس سابق دیوان قانون اساسی میانمار و رئیس هئیت ویژه انتصابی از سوی دولت میانمار برای بررسی بحران روهینگیا هستند.
رئیس هئیت ویژه انتصابی از سوی دولت میانمار پیشتر در ماه آوریل در مصاحبه با یک نشریه بنگلادشی وقوع هر گونه پاکسازی قومی روهینگیا را در ایالت راخین تکذیب کرده بود.
شون باین از مشاوران حقوقی کمیسیون بین المللی قضات تاکید کرد تحقیقات قبلی درباره اوضاع ایالت راخین منجر به دستیابی به نتایج ملموسی نشده است.
دو عضو برجسته کمیسیون های قبلی تحقیق - سفیر سابق تایلند و بیل ریچاردسون دیپلمات آمریکایی - پس از ابراز سرخوردگی از کارشکنی دولت میانمار از سمتهای خود کناره گیری کردند.
ریچ وایر پژوهشگر دیده بان حقوق بشر در میانمار نیز اعلام کرد از کمیته جدید نیز مانند کمیسیون های قبلی به منظور انحراف افکار عمومی و مقابله با انتقادات و اعمال فشار سوء استفاده خواهد شد.
سازمان پزشکان بدون مرز برآورد می کند که تنها در چند ماه نخست عملیات سرکوبگرانه ارتش میانمار در ایالت راخین، دست کم 6700 مسلمان روهینگیایی کشته شدند.