مدیر عامل اتحادیه سراسری تعاونیهای مرغداران گوشتی ایران با اشاره به تثبیت قیمتها درسه سال گذشته و زیان انباشته شده در قیمت تمام شده محصول بسیاری از تولیدکنندگان را به ورطه ورشکستگی کشانده که تداوم همین سیاستهای سرکوب قیمت و قیمت دستوری این صنعت را به نابودی می کشاند.
وی با تاکید بر این که به غیر از مقاطع بسیار کوتاه هیچگاه قیمت مرغ در کشور گران نبوده و حتی به قیمت منطقه ای خود نیز نزدیک نشده است گفت: طبق قیمت کارشناسی در هفته پایانی ماه مبارک رمضان مقرر شد سازمان حمایت از مصرف کننده و تولید کننده قیمت 9250 تومان به ازاء هر کیلوگرم مرغ را ابلاغ کند که همچنان منتظر این ابلاغیه هستیم.
این مسئول تولیدی حوزه کشاورزی خاطرنشان کرد: این تاخیر در اعلام قیمت کارشناسی مرغ که همان کشف قیمت بر اساس اقلام تاثیرگذار در قیمت تمام شده است این پیام را به تولیدکنندگان می دهد که چون قرار نیست سود اقتصادیشان تضمین و تامین شود دیگر به تولید ادامه ندهند و در نهایت دود کاهش عرضه به چشم مصرف کنندگان خواهد رفت.
برومند با تاکید بر این که قیمت تمام شده تولید مرغ در کشور به دلیل مستقل و منفک بودن حلقه های مرتبط با صنعت طیور بالاست گفت: این انفکاک در حوزه های جوجه یکروزه، کارخانه دام، کشتارگاه و مرغداران گوشتی عملا هزینه تولید را بالا می برد.
وی همینطور با یادآوری صادرات 70 هزارتنی گوشت مرغ در سال 95 گفت: پس از آن به دلیل آن که تقاضای واردکنندگان یعنی عراق و افغانستان مرغ سایز 1200 تا 1400 گرمی بود، عملا صادرات ما به حداقل و حتی به صفر رسید.
مدیر عامل اتحادیه سراسری تعاونیهای مرغداران گوشتی عمده تولید مرغ کشور را سایز درشت با وزن 1700 و 1800 گرم دانست و گفت: این اندازه از موانع اصلی صادرات است که البته با همکاری تشکلها و منطبق با سیاست ها کلان وزارت جهاد کشاورزی در حال حرکت به سمت این شیوه تولید هستیم.
وی در عین حال تخصیص ندادن مشوقهای صادراتی را دلیلی بر نبود رغبت برای صادرات عنوان کرد و گفت: اگر دولت در ارائه این مشوقها با محدودیت مواجه است می تواند با ارائه تسهیلات کم بهره کمبودها را در این بخش جبران کند.
به گفته برومند در صورتی که دولت اقدام به اعطای تسهیلات کم بهره کند، امکان صادرات 200 تا 250 هزار تن مرغ با سایز1200 تا 1400 گرمی فراهم می شود.
11 میلیون تن نهاده طیور وارد می شود
مدیر عامل اتحادیه سراسری تعاونی های مرغداران گوشتی ایران با بیان این که تامین نیاز داخلی سویا و ذرت نه مقدور و نه به سبب کم آبی امکانپذیراست، گفت: هم اکنون حدود 11 میلیون تن نهاده مورد مصرف طیور وارد کشور می شود که این حجم را می توان واردات 12 میلیارد متر مکعبی آب مجازی دانست.
برومند چهار آئین در جمع خبرنگاران همچنین تاکید کرد: در 3 ماهه نخست امسال بیش از پارسال ارز تخصیص یافت و واردات نهاده دامی صورت گرفت تا خللی در تامین سبد غذایی مردم وارد نشود.
وی افزود: هم اکنون 90 درصد نهاده های مورد نیاز پرورش مرغ ، کنجاله ،سویا و ذرت همچنین 70 درصد واکسن ها از طریق واردات تامین می شود که با وجود این حجم از واردات نیز همچنان تولید مرغ در کشور ارزش افزوده بالا و صرفه اقتصادی دارد.
این مسئول حوزه دام با بیان این که تعداد واردکنندگان نهاده ها زیاد است و هر آنکه توان واردات دارد می تواند ثبت سفارش و واردات کند درباره علت گران دریافت کردن آن را در محل تولید ،حضور واسطه های مختلف اعلام کرد که با احتکار موجب کمبودهای مقطعی و در نهایت افزایش قیمت محصول نهایی می شوند.
برومند ضرورت اصلاح پخش مویرگی نهاده ها را یادآور شد و گفت: در مقطعی که به واسطه فعالیت همین واسطه ها، قیمت نهاده ها افزایش یافت، شرکت پشتیبانی امور دام اقدام به واردات 50 هزار تن کرد تا مرز قیمت ها کنترل شود و هم اکنون در تهران هر کیلوگرم سویا 2410 تومان و ذرت 1300 تومان به دست تولیدکننده می رسد.
مدیر عامل اتحادیه سراسری تعاونی های مرغداران گوشتی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صداوسیما درباره محدودیتهای حاصل از انحصاری شدن واردات حدود 75 درصدی نهاده های طیور از جانب یک واردکننده خاص گفت: بیش از 10 سال فعالیت این وارد کننده موجب شده توان وی به جایی برسد که این حجم از واردات را در اختیار خود بگیرد.
وی با تاکید بر این که حضور واسطه ها قیمت نهاده ها را سینوسی (بالا و پایین) دستخوش تغییرات می کند گفت: با وجود این واردات انحصاری نیز قطعا بر تولید تاثیرگذار است بنابراین تشکل ها در کنار شرکتهای دولتی برنامه ای برای حضور در واردات دارند تا مستقیم نهاده ها را در اختیار واحدهای تولیدی قرار دهند.
30 میلیون قطعه جوجه بیش از نیاز عرضه می شود
مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونی های مرغداران گوشتی ایران با بیان این که نیاز سالانه کشور 100 میلیون قطعه جوجه است گفت: با احتساب عملکرد واحدهای متفرقه و غیرمجاز 130 میلیون قطعه جوجه سالانه روانه بازار می شود.
برومند چهار آئین در جمع خبرنگاران، کمبود آب در جهان و کاسته شدن از مراتع در 25 سال آینده را عامل کاهش تولید گوشت قرمز دانست و گفت: از این رو بهترین جایگزین ما بنا به مختصات جغرافیایی و فرهنگی کشور تامین پروتئین از گوشت مرغ خواهد بود.
وی از فعالیت 24 هزار واحد تولید کننده مرغ گوشتی در سراسر کشور خبر داد و گفت: ساختار این صنعت 70 ساله در ایران، خرده مالکی و کاملا رقابتی است و از همین رو براحتی بازار آن تحت تاثیر قیمت قرار نمی گیرد و شوکهای قیمتی ایجاد نمی شود.
مدیر عامل اتحادیه سراسری تعاونی های مرغداران گوشتی قیمت تمام شده خرده فروشی مرغ در سطح جهانی را حدود 3 دلار اعلام کرد و گفت: اگر از واحدهای تولید داخل حمایت نشود و مجبور به واردات شویم هر کیلوگرم مرغ وارداتی 15 هزار تومان عرضه خواهد شد.
وی در عین حال آینده صنعت مرغداری را بسیار امیدوارکننده ارزیابی کرد و گفت: البته این موضوع مشروط به اتخاذ سیاستهای اصولی از جانب دولت است یعنی باید دخالت در قیمت گذاری کنارگذارده شود و عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت نهایی باشد.
برومند با تقاضا از رسانه ها برای فرهنگسازی در استفاده مردم از مرغ های با اندازه متوسط 1200 تا 1400 گرم به جای مرغ های درشت گفت: مرغ های با این سایز هم خوش خوراکتر است و هم 5 درصد بیشتر در جذب و هضم قابلیت دارد، ضمن آن که با این تغییر الگوی مصرف از 3 میلیارد تومان ضایعات مرغ های درشت که از سطل های زباله سر در میاورد جلوگیری می شود.
وی با تاکید بر این که از 2 سال قبل تولید مرغ با سایز استاندارد در کشور کلید خورد اما مردم از آن استقبال نکردند گفت: با تغییر شیوه نگرش مردم علاوه بر منفعت اقتصادی و بهداشتی آنها، سالانه یک میلیون تن از حجم نهاده های مورد نیاز واحدهای تولیدی، کاهش خواهد یافت.
این مقام مسئول همچنین ریسک های متعدد تولید مرغ را در کشور برشمرد و گفت: بیماری، نوسانات نرخ ارز، دخالتهای گاه و بیگاه دولت و شایعات بی اساس به تولیدکنندگان زیان می رساند.
وی به شایعه انتقال پذیر بودن آنفلوآنزا از طیور به انسان اشاره کرد و افزود: به هیچ وجه از طریق مصرف گوشت مرغ آنفلوآنزا منتقل نمی شود و تنها وقتی پرنده به آنفلوآنزای فوق حاد مبتلا شود و مستقیم با انسان در ارتباط باشد این انتقال بیماری امکانپذیر است.
این فعال تولیدی ادامه داد: یکی از شایعاتی که پیشتر طرح شد استفاده از هورمون رشد در تولید مرغ است در حالی که هر متخصص و کارشناسی به خوبی می داند این از بی اساس ترین ادعاهایی است که تاکنون مطرح شده و اگر ضریب تبدیل مرغ در کشور به یک و نه دهم درصد رسیده به واسطه اصلاح نژاد طیور است که موجب شده وزن جوجه در42 روز به 250 گرم برسد.
وی در عین حال ضریب تولید مرغ را در جهان یک و هفت دهم دانست و علت این اختلاف را استفاده پرورش دهندگان بزرگ از دان صنعتی به جای دان دستی عنوان کرد و گفت: در10 تا 12 سال آینده پیش بینی می شود این ضریب به یک و دو دهم کاهش یابد.