در پژوهش های علمی متخصصان اصفهانی اثبات شد عامل اصلی سنگ کلیه اصفهانی ها، مصرف زیاد چای و نوشابه است.
مژگان مرتضوی مصرف زیاد چای ونوشابه را در بروز بیماری های کلیوی به ویژه سنگ کلیه موثر دانست و افزود: به شهروندان پیشنهاد می شود حداقل چای کم رنگ مصرف کنند.
این متخصص کلیه عوامل متعددی را در نارسایی کلیوی موثر دانست و پیشنهاد کرد مردم آب سالم را جایگزین چای همچنین نمک و گوشت قرمز کمتر مصرف کنند.
رییس مرکز تحقیقات بیماری های کلیوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان همچنین مصرف داروهایی ازجمله بروفن، ژلوفن و دیکنوفناک را در طولانی مدت عامل نارسایی کلیه بیان کرد و گفت: تمام سنین در معرض ابتلا به بیماری های کلیوی هستند البته افزایش سن، احتمال بروز نارسایی مزمن کلیوی را افزایش می دهد.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، علائمی همچون رنگ پریدگی، کم خونی، ورم دور چشم، بی حالی و ضعف از نشانههای نارسایی کلیوی دانست و افزود: با علایم کم خونی مشابه است و باید حتما طبق آزمایش، نارسایی کلیه مشخص شود، شهروندان با یک آزمایش ساده ادرار و چکاب سالانه می توانند از نارسایی کلیه جلوگیری کنند.
مژگان مرتضوی به راهکارهایی برای محافظت از کلیه اشاره کرد و گفت: بیماری کلیه به عنوان قاتل خاموش عمل می کند و تاثیر عمیقی روی کیفیت زندگی فرد دارد بنابراین رسیدن به وزن مناسب و پرهیز از چاقی به کاهش فشار خون و کاهش خطر بیماری مزمن کلیه کمک می کند.