استانداران خوزستان و بصره عراق در منطقه آزاد اروند پای میز مذاکره نشستند و راهکارهای تبادلات فرهنگی و تجاری را بررسی کردند.
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان:
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان، در این نشست استاندار خوزستان گفت: بین دو استان بصره و خوزستان، روابط برادرانه و خویشاوندی برقرار است, بدون شک اینگونه دیدارها سبب بهبود و تحکیم روابط مشترک خواهد شد.
غلامرضا شریعتی افزود: در حوزه های زیرساختی تفاهماتی بین دو کشور وجود دارد که امیدواریم پس از این دیدار عملیاتی شود.
او به بدهی یک میلیارد دلاری عراق به جمهوری اسلامی ایران در بخش برق اشاره و ابراز امیدواری کرد : با پرداخت بدهی برق از سوی کشور عراق هزینه های نگهداری نیروگاه ها و خطوط انتقال تامین شود و صادرات برق دوباره از سرگرفته شود.
استاندار گفت : هم اکنون در حال احداث یک نیروگاه سیکل ترکیبی ۱۰۰۰ مگاواتی در منطقه آزاد اروند هستیم، همچنین ساخت چندین نیروگاه در سایر شهرهای استان مراحل عملیاتی شدن را طی می کنند، بهره برداری از این طرح ها هم سبب پایدار شدن برق خوزستان می شود و هم صادرات به عراق را هموارتر می کند.
شریعتی پیشنهاد کرد: با توجه به بحث خشکسالی و شوری آب دو استان بصره و خوزستان, یک سد مشترک بر روی اروندرود احداث و از ورود آب شور خلیج فارس به این رودخانه مشترک جلوگیری شود.
استاندار تاکید کرد: زهآب های نیشیکر کارخانه های ما در غرب و شرق کارون به رودخانه های مشترک با عراق روانه نمی شود که سبب شوری و آلودگی آب های سرزمینی این کشور بشود.
استاندار بصره عراق نیز از رفع موانع صادرات ایران در شلمچه خبر داد و گفت: موانع پیش روی تجار ایرانی برای صادرات کالاهای خود به عراق بهصورت ویژه در استانداری بصره مورد بررسی قرار میگیرد.
اسعد عبدالامیر عیدانی افزود: بدون شک تبادل تجاری بین 2 کشور ایران و عراق و به خصوص استانهای خوزستان و بصره نقش مهی در گسترش روابط دوجانبه خواهد داشت.
عیدانی گفت:متأسفانه برخی ناهماهنگیها موجب کاهش صادرات کالای ایرانی به استان بصره شده و این امر برای استانداری بصره پذیرفتنی نیست.
محسن معماری مدیر گمرک شلمچه:
همچنین بنا به گفته مدیر گمرک شلمچه در 2 ماه گذشته صادرات از مرز شلمچه از لحاظ ارزشی 42 درصد و از لحاظ وزنی 65 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است.
محسن معماری وضع قوانین ممنوعیت ورود برخی از کالاها به کشور عراق را از دلایل کاهش صادرات مرز شلمچه عنوان کرد و گفت: در 27 اردیبهشت عراق پنج قلم اصلی صادرات شامل هندوانه، گل کلم، فلفل و سیب زمینی را از مرز شلمچه ممنوع کرد درحالی که در روز قبل از ممنوعیت 450 کامیون کالا صادر شد و پس از ایجاد ممنوعیت صادرات کالا به 30 کامیون رسید.