به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، صادق عالیشوندی کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان فراشبند افزود: زهر این جانوران، علاوه بر اینکه موجب درد و آزردگی شدید به ویژه در کودکان میشود، جان افراد را نیز تهدید میکند و در صورت درمان نشدن، منجر به فوت میشود.
او با اشاره به اهمیت فراگیری کمکهای اولیه در زمان عقرب گزیدگی، تاکید کرد: در زمان عقرب گزیدگی، نخست باید به فرد آرامش داد، چرا که آرامش فرد، باعث کند شدن سرعت جذب زهر میشود و در صورت امکان، عضو آسیب دیده را باید پایینتر از سطح بدن مانند آویزان کردن دست و پا قرار داد و آن را با آتل بیحرکت کرد.
عالیشوندی با توصیه به کمپرس با آب خنک یا یخ در زمان عقربگزیدگی برای تسکین درد، گفت: این امر علاوه بر تخفیف درد، باعث کند شدن سرعت جذب سم نیز میشود، پس عضو آسیب دیده نباید در معرض آفتاب قرار گیرد.
این کارشناس سلامت، افزود: سه تا پنج سانتیمتر بالاتر از محل گزش در دست و پا را باید با یک پارچه پهن بست؛ به طوری که یک انگشت به راحتی از زیر آن عبور کند و فشار دادن سریع اطراف موضع عقرب گزیده نیز برای خروج زهر پس از گزش تا حدودی موثر است.
او با توصیه به دادن مایعات فراوان به فرد عقرب گزیده، هشدار داد: از دادن فرآوردههای مرفین مانند تریاک به فرد عقرب گزیده خودداری شود، زیرا اثر زهر را تشدید میکند.
عالیشوندی ادامه داد: پس از این اقدامات، باید در سریعترین زمان ممکن فرد را به نزدیکترین مرکز درمانی انتقال داد و از دستکاری محل گزش خودداری کرد؛ در مورد بریدن، مکیدن یا سوزاندن محل گزش توافق نظر وجود ندارد، مگر اینکه تا مرکز درمانی دو ساعت فاصله باشد.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان فراشبند، مرغ، خارپشت، جوجه تیغی، مارمولک، سوسمار را شکارچیان توانایی برشمرد که از حشرات و عنکبوتها تغذیه میکنند.
این کارشناس در ادامه با اشاره به اینکه مارها مناطق تاریک را ترجیح میدهند و به بوها نیز بسیار حساس هستند، گفت: هرچه مناطق مسکونی روشنتر باشد، احتمال دور شدن مارها بیشتر است و بر افروختن آتش کاه، پِهِن و کاشت پونه و نعناع در اطراف مناطق مسکونی و همچنین پاشیدن گرد توتون و تنباکو اطراف منازل، چادرها، مزارع در دور کردن مار موثر است.
او درباره کمکهای اولیه در مارگزیدگی نیز، توضیح داد: در مارگزیدگی باید خونسردی خود را حفظ کرد، بیمار را به پشت خواباند و محل زخم را با آب و صابون بشوییم و اشیایی از جمله ساعت و النگو را بیرون آوریم؛ عضو آسیب دیده را با آتل بی حرکت و از دستکاری محل گزش پرهیز کرد.
عالیشوندی هشدار داد: در مارگزیدگی استفاده از سرما درمانی یا کمپرس آب سرد به دلیل ایجاد اختلال در سیستم انعقادی خون و تخریب بافت و عضو، ممنوع است.