مشاور امور اجرایی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: سودجویی و زیاده خواهی برخی ناشران و دلالان علت اصلی قاچاق کتاب است.
همایون امیرزاده در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با اعلام این خبر افزود: این افراد می خواهند با کمترین هزینه بیشترین سود را داشته باشند.
وی گفت: فرایند ترجمه و تألیف، نیازمند سرمایه گذاری های خاص است، اما یک سری افراد بدون سرمایه گذاری و بی توجه به مالکیت معنوی و فکری افراد، بانگاهی بسیار مغرضانه و ناخوشایند به این عرصه ورود پیدا می کنند و در تلاش هستند با کمترین هزینه، بیشترین سود را ببرند.
مشاور امور اجرایی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد افزود: برخی از این سودجویان هم، در صدد کتاب سازی هستند و به خیال خودشان می خواهند با این کتاب سازی ها از امکانات و یارانه های مرتبط با نشر و حضور در نمایشگاه ها استفاده کنند.
امیرزاده در پاسخ به این سؤال که چرا تا کنون وزارت ارشاد نتوانسته است جلوی این اقدامات را بگیرد گفت: انتظار از وزارت ارشاد، انتظار درستی است اما ضوابط حاکم بر نشر محتوایی است و بررسی کنندگان و کارشناسان کتاب دستور العملی برای جلوگیری از موازی کاری ها ندارند.
وی افزود: به طور طبیعی با بررسی این آیین نامه ها و بازنگری در شیوه کارشناسی کتاب ، مانند لحاظ کردن حقوق معنوی یا مالکیت فکری افراد، آموزش کارشناسان در این زمینه و استفاده از تجهیزاتی که امروز در دانشگاه ها برای تشخیص صحت و سقم پایان نامه ها استفاده می کنند می توان با این سودجویی ها مقابله کرد.
مشاور اجرایی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد گفت: بحث کتاب سازی در قوانین نشر لحاظ نشده است اما می توان بر اساس شرایط موجود از عالی ترین مرجع تصمیم گیری در حوزه فرهنگ، یعنی شورای عالی انقلاب فرهنگی این خواسته را محقق کرد.
موضوع قاچاق کتاب، ده سالی است که گریبان ناشران را گرفته است.
امروز برخی کتاب ها به صورتی تکثیر می شود که با تغییراتی جزیی در محتوا، با نام نویسنده یا مترجم و ناشری دیگر به چاپ می رسد.
این کتاب ها بیشتر، در حوزه آثار پرفروش ناشران است.