در شش سال گذشته با اجرای طرح های توانمندسازی ، بیش از 15 هزار نفر از چرخه حمایت کمیته امداد خارج شده و به خودکفایی رسیده اند.
برای مریم خانم زندگی در این سه سال رنگ و بوی امید گرفته است. کارگاه خانگی او به نمایشگاهی از انواع لباس های سنتی زیبا تبدیل شده است که در آن با دو شریک دیگرش هر روز ساعت ها کنار هم کار می کنند. این سه همکار اما روزگاری نه چندان دور هر سه مستمری بگیر کمیته امداد بودند. اکنون اما کارگاه کوچک آنها رونق گرفته و به قولی دستشان به جیب خودشان دراز است. مریم خانم می گوید: شوهرم هفت سال پیش از دنیا رفته بود و به همراه دو فرزندم تحت پوشش کمیته امداد بودیم. اگر چه کمیته و برخی آشنایان در حد توان به ما کمک می کردند اما هشتمان گروی نهمان بود و همیشه کم می آوردم. خلاصه زندگی سختی داشتیم. او ادامه می دهد: در نوجوانی کلاس خیاطی رفته بودم اما اعتماد به نفس لازم را نداشتم تا اینکه یک روز از طرف کمیته برای ما جلسه گذاشتند و گفتند هر کدام از خانم ها که دوست دارد می تواند با هزینه کمیته امداد در دوره های فنی و حرفه ای ثبت نام کند. در همان کلاسها با دو نفر از خانم ها که آنها هم تحت پوشش کمیته بودند آشنا شدم. بعد از پایان دوره با حمایت کمیته وامی گرفتیم و از آنجا که سرمایه چندانی برای اجاره کارگاه نداشتیم ، یکی از اتاق های منزل ما را تبدیل به کارگاه کردیم. اوایل پیدا کردن مشتری سخت بود و هر سه داسترس داشتیم اما کم کم مشتریان خود را پیدا کردیم و حالا دو سالی می شود که رسما از پوشش کمیته امداد خارج شده ایم. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، در سالهای اخیر پیگیری راهبرد توانمندسازی مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و ایجاد اشتغال برای آنها نتایج ملموسی در کاهش تعداد مددجویان این نهاد حمایتی در سطح استان داشته است.
برابر آمار منتشره ، تعداد مددجویان کمیته امداد امام استان اردبیل در سال 1390 حدود 69 هزار نفر در قالب 31 هزار خانوار بود که این میزان در سال جاری به 54 هزار نفر در قالب 26 هزار خانوار کاهش یافته است. به عبارت دیگر در شش سال گذشته حدود 15 هزار نفر از چرخه حمایتی کمیته امداد استان خارج شده اند که به جز موارد فوتی ، علت عمده آن به خاطر توانمندسازی و بهبود وضعیت معیشتی بوده است. این کاهش قابل ملاحظه در آمار مددجویان در حالی به دست آمده است که در این مدت افراد جدیدی در سطح استان به دلایلی مانند از کارافتادگی یا فوت سرپرست خانوار به جمع افراد تحت پوشش کمیته امداد اضافه شده اند. داور نظری کارشناس اقتصادی و مدرس کارآفرینی با بیان اینکه شناسایی مددجویان توانمند کمیته امداد برای اجرای طرحهای خودکفایی و آموزش آنها برای ورود به چرخه کار و تولید ، منطقی ترین برنامه این نهاد برای کمک به افراد تحت پوشش بوده است می گوید: این موضوع مصداق عملی شدن ضرب المثل معروف «یاد دادن ماهیگری به جای ماهی دادن است.» وی می افزاید: برای موفقیت پایدار چنین طرح هایی لازم است که مددجویان در مراحل اولیه به شکل جدی حمایت شوند و کمیته امداد تلاش کند در کنار ایجاد اشتغال مناسب ، با همکاری دستگاه های ذی ربط بازار فروش مطلوبی را آنها مهیا کند تا بتوانند تولیدات خود را در سریعترین زمان ممکن به دست متقاضیان برسانند و به تدریج کاری را که شروع کرده اند تا مرز خودکفایی توسعه دهند. موفقیت در اجرای طرح توانمندسازی مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) اردبیل می گوید پارسال بیش از 180 میلیارد ریال وام خودکفایی به مددجویان این کمیته پرداخت شده است و علاوه بر این 250 میلیارد ریال تسهیلات مختلف بانکی نیز با سود چهار درصد در اختیار مددجویان قرار گرفته که ماحصل آن ورود دو هزار و 300 نفر از مددجويان تحت حمايت به چرخه کار و خودکفایی بوده است. حسین دشتی می افزاید: این وام ها برای ایجاد کارگاه خانگی به مددجویان پرداخت شده و پرداخت تسهیلات به متقاضیان واجد شرایط امسال نیز ادامه می یابد. وي با بيان اينكه قبل از پرداخت هرگونه تسهیلات ، آموزش فنی و حرفه ای به مددجویان داوطلب ، پیش شرط شروع توانمندسازی اقتصادی آنها بوده است ادامه می دهد: اولین سیاست ما در بحث اشتغال و خودکفایی مددجویان ، شناسایی توان و استعداد خانواده های تحت حمایت و در ادامه ارائه آموزش به آنها با همکاری سازمان فنی و حرفه ای است. وی با یادآوری حرفهآموزی 225 نفر از مددجویان و فرزندان خانوارهای تحت حمایت کمیته امداد استان اردبیل در سال گذشته افزود: گلدوزی، خیاطی، دامپروری، کشاورزی و قالیبافی از جمله دورههای آموزشی برگزار شده است و علاوه بر آن به مددجویان نحوه بازاریابی و فروش تولیدات نیز آموزش داده میشود.
ادامه سیاست خودکفایی معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد استان اردبیل می گوید از آغاز سال جاری تاکنون بیش از ۴۴ میلیارد و ۱۳۰ میلیون ریال تسهیلات اشتغال و خودکفایی به مددجویان تحت حمایت در استان پرداخت شده است. منصور سیفی می افزاید: 14 میلیارد و 180 میلیون ریال از این تسهیلات توسط صندوق امداد ولایت در اختیار مددجویان قرار گرفته است و مابقی نیز توسط سایر بانک های عامل پرداخت شده است. این مسئول تصریح می کند: تمامی تسهیلات پرداختی به مددجویان تحت حمایت به صورت کاملا قرضالحسنه پرداخت میشود و در طول اجرای طرحهای خودکفایی نیز ناظران فنی و تخصصی با نظارتهای خود به مجریان مشاوره و راهنماییهای لازم را ارائه میکنند تا اشتغالی پایدار برای آنها ایجاد شود. وی نقش آفرینی مددجویان این نهاد در خوشه صنعت فرشبافي استان را نیز یادآوری می کند و می گوید: در حال حاضر دو هزار و 500 بافنده فرش تحت حمايت كميته امداد استان اردبيل قرار دارند و مددجويان تحت حمايت این نهاد قادر به بافت فرشهاي 30 تا 70 رج هستند که ظرفیت مناسبی برای توسعه صادرات فرش استان به شمار می رود. حسین اصلانی جوشکاری بود که نه سال پیش از داربست ساختمان سقوط کرد و برای همیشه از هر دو پا معلول شد. او به دلیل از کارافتادگی و از آنجایی که هیچ اندوخته ای نداشت ، با خانواده پنج نفری اش تحت پوشش کمیته امداد درآمد. فرشبافی ، شغل پدری همسر آقای اصلانی بود و همسرش برای کمک به خرج خانواده در منزل دار قالی برپا کرد. حالا حسین آقا هم قالیبافی یاد گرفته و می گوید: دخترم آسیه نیز بزرگ شده و در قالی بافی به من و مادرش کمک می کند. او می گوید خریداران پول قالی هایی را که می بافیم و تحویل می دهیم به موقع پرداخت نمی کنند و ما برای خرید دوباره نخ و دیگر ابزارها مشکل داریم. وی می افزاید: اگر خریدار ثابت و خوش حسابی داشته باشیم ، در کنار مستمری کمیته امداد مشکلات مالی مان تقریبا حل می شود. تفاهمنامه ایجاد ۱۶۰۰ شغل در صنعت فرشبافی استاندار اردبیل از انعقاد تفاهم نامه همکاری بین بزرگترین تولید کننده قالی دستباف و تابلو فرش کشور با کمیته امداد امام (ره) استان برای ایجاد ۱۶۰۰شغل خبر می دهد و می گوید: سرمایه گذار این پروژه شرکت تعاونی تابلو فرش سردرود استان آذربایجان شرقی است که شرکت وابسته ای هم برای صادرات فرش دارد. اکبر بهنام جو با بیان اینکه توانمندسازی شغلی برای افراد کم درآمد از اهداف این طرح است می گوید: بر اساس این قرار داد حتی افرادی که هیچ آشنایی با بافت فرش و تابلو فرش ندارند و علاقمند به یادگیری بافت هستند در کمترین زمان ممکن آموزش داده می شود و سرمایه گذاری و تامین تجهیزات ماشین آلات و ملزومات مورد نیاز کارگاه های تابلو فرش در اختیار مددجویان قرار می گیرد. به باور کارشناسان استفاده از ظرفيت خوشههاي صنعتي برای ایجاد اشتغال دایم برای مددجویان همکاری برد – برد محسوب می شود. مددجویان آموزش دیده نیروی کار ارزان و ماهری برای شرکت های بزرگ تولیدی و صادر کنندگان به شمار می روند و این شرکت ها نیز بازار فروش کم دردسر را برای مددجویان فراهم می کنند. بدون شک همكاري کمیته امداد با کارفرمایان و استفاده از ظرفیت مددجویان در خوشه های اقتصادی می تواند مسير توانمندسازي و خودكفايي خانوارهای تحت حمايت کمیته امداد را بیش از پیش هموارتر کند . * نویسنده : یاشار پورمجید