یکی از عناصر اصلی در عملکرد محصولات کشاورزی، خاک و مواد آلی موجود در آن است.
فقر شدید خاک کشاورزی در ایران
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز گلستان؛ استاندارد جهانی مواد آلی خاک، بیش از 5 درصد تعیین شده اما در ایران، میزان مواد آلی موجود در خاک، کمتر از یک درصد است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی گلستان علت این فقر شدید را، آتش زدن بقایای کشاورزی و کشت مداوم می داند.
به گفته محمدرضا عباسی: آتش زدن کاه و کلش، مواد آلی موجود در خاک را هم از بین می برد و شخم و دسیک مستمر و استراحت ندادن به زمین، کاهش مواد آلی موجود در خاک و به دنبال آن عملکرد نامطلوب را سبب می شود.
محصول بیشتر با استفاده از کود حیوانی
این روزها موقع دروی خوشه های طلایی گندم در گلستان است و میانگین برداشت از هر هکتار، 3 تن اعلام شده؛ اما علی قلی ایمانی کشاورز نمونه گلستانی از هر هکتار، بیش از 8 تن محصول برداشت کرده است.
وی می گوید: برای این عملکرد مطلوب؛ در گام نخست، 30 سانتی متر از بقایای گندم پارسال را به خاک برگردانده و در مرحله دوم، از کودهای حیوانی به جای کودهای شیمیایی استفاده کرده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی گلستان نیز در این باره گفت: استفاده از کودهای حیوانی، نفوذپذیری آب و ریشه در خاک را بیشتر می کند و افزایش سرعت انتقال مواد آلی در خاک را موجب می شود.
عباسی افزود: به ازای هر یک دهم درصد افزایش مواد آلی خاک، 300 کیلوگرم افزایش تولید خواهیم داشت.
وی گفت: اگر میزان کنونی مواد آلی خاک در گلستان، از کمتر از یک درصد به یک و نیم درصد برسد، یک و نیم تن در هر هکتار افزایش عملکرد خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه این افزایش، همه محصولات کشاورزی را شامل می شود افزود: به عنوان مثال، تولید فعلی یک میلیون و 300 هزار تنی گندم در این استان 50 درصد بیشتر خواهد شد.
راه های افزایش مواد آلی خاک
عباسی معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی گلستان تاکید کرد:
حمایت یارانه ای از مصرف کودهای حیوانی
رئیس جهادکشاورزی گلستان هم از حمایت یارانه ای دولت از مصرف کودهای حیوانی فرآوری شده به عنوان بهترین تقویت کننده خاک خبر داد.
مختار مهاجر گفت: به منظور ترغیب کشاورزان، وزارت جهادکشاورزی از پارسال استفاده از این نوع کودها را در شمار اولویت های خود قرار داده و از امسال یارانه آن قابل توزیع است.
تولید 700 هزار تن کود حیوانی در گلستان
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی گلستان نیز با بیان اینکه در این استان 330 هزار راس دام سنگین، یک میلیون و 560 هزار راس دام سبک و 1000 واحد مرغداری وجود دارد گفت:
رحمت اله سمیعی افزود: 8 واحد فرآوری کود حیوانی در این استان فعال است و 10 درصد از کود تولیدی گلستان در این واحدها فرآوری می شود.
وی افزود: بخشی از این کودهای فرآوری شده در استان استفاده و بخشی دیگر صادر می شود.