معاون وزیر صنعت: هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از بودجه صندوق توسعه ملی به توسعه اشتغال معادن کوچک در مناطق محروم اختصاص یافته است.
وی گفت: طرح احیاء و توسعه معادن کوچک مقیاس هم از نظر سود آوری ارزی و هم اشتغال مستقیم و غیر مستقیم بازگشت سرمایه بسیاری دارد اما برای اجرای آن به حمایت های سازمان های ذیربط مثل سازمان زمین شناسی ، خانه معدن و غیر نیاز است .
وی افزود: در این طرح باید به سراغ معادن کوچک با عیار پایین رفت و با تجمع تولید این معادن آنها را رشد داده تا به معادن بزرگ و پر سود تبدیل شود .
دکتر لک معاون وزیر صنعت، معادن و تجارت هم در این نشست ضمن تاکید بر وجود همتی مضاعف در این وزارتخانه برای حمایت از فعالیت های معادن کوچک گفت : شخص وزیر صنعت هم به جد پیگیر اجرایی شدن حمایت های لازم برای فعالیت های بخش خصوصی در معادن کوچک مقیاس هستند چرا که این معادن تقریبا در تمامی استان های کشور به صورتی همگن پخش هستند و فعالیت شان امکان ایجاد اشتغال پایدار در این مناطق را به وجود می آورد .
وی گفت : بر اساس نقشه های زمین شناسی که تهیه شده است تعداد بسیار زیادی از این معادن در مناطق مرزی کشور وجود دارد که در صورت ایجاد شرایط برای فعالیت شان به غیر از اشتغال صادرات سهل الوصولی برای محصولات این معادن را در اختیار ما قرار می دهد.
لک افزود : البته توسعه معادن کوچک مقیاس نیاز به معرفی و ارائه پتانسیل های دارد که این وزارتخانه تمامی سعی خود را برای ارائه آنها انجام می دهد .
معاون وزیر تاکید کرد : معرفی مناطق دارای پتانسیل معدن کاوی به عهده سازمان زمین شناسی است و این سازمان مناطق امید بخش معدنی را در اطلسی ملی تهیه کرده که به کمک آن می توان پتانسیل معدنی در سراسر کشور را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد . تا بخش خصوصی بتواند با برنامه ریزی اقدام به فعالیت در این معادن انجام دهد ضمن اینکه این نقشه به صورت رایگان در اختیار عموم فعالان حوزه معدنکاوی قرار میگیرد .
قاسمی مدیر کل دفتر بهره برداری معادن وزارت صنعت ، معدن و تجارت در همین همایش ابراز تاسف از عدم فعالیت ده ها معدن حتی در نزدیکی پایتخت گفت: تنها در مرز استان تهران و استان مرکزی بیش از 15 پروانه بهره برداری معدن مس وجود دارد اما به دلیل نبود حمایت سال هاست که در این معادن فعالیتی انجام نمی شود .
وی افزود : البته حمایت ها برای ادامه فعالیت کوچک مقیاس تنها به حمایت های مالی و یا صدور مجوز برای بخش خصوصی خلاصه نمی شود. و برای مثال همین معادن مس اطراف تهران به دلیل نبود واحد های فرآوری امکان ادامه فعالیت ندارد .
قاسمی تاکید کرد: در طرح توسعه معادن کوچک مقیاس بایستی به غیر از حمایت های مالی وقانونی برنامه ریزی مشخصی برای خرید ، تجمیع و صادرات تولیدات معادن هم در نظر گرفته شود .
مهدی کرباسیان معاون وزیر صنعت ، معدن و تجارت در همین نشست ضمن تاکید براینکه در ایران دیگر معدن روباز قابل کشف وجود ندارد گفت : بر اساس نقشه برداری های ژئوفیزیکی هوایی که از حدود 800 هزار متر مربع مساحت کشور انجام شده است تا کنون ما به قطعیت رسیده ایم که دیگر معدن بزرگ روبازی در کشور برای کشف وجود ندارد به همین دلیل ما یا باید به سراغ معادن عمیق برویم یا به یاری معادن کوچک مقیاس بشتابیم .
وی گفت : البته کم هزینه تر و زود بازده تر همان معادن کوچک مقیاس هستند که به غیر مواد معدنی خود اشتغال مستقیم و غیر مستقیم قابل توجهی دارد .
کرباسیان افزود : با توجه به اینکه معادن کوچک بیشتر در مناطق محروم واقع شده اند و به ازای هر یک شغل درمعدن 17 شغل به صورت غیر مستقیم برای آن ایجاد می شود دولت هزار و 200 میلیارد تومان از یک و نیم میلیارد دلار صندوق توسعه ملی را به اشتغال معادن کوچک مقیاس در مناطق محروم اختصاص داده است .
وی گفت : ایمیدرو در حال حاضر تنها دو معدن انگوران و سنگان را در اختیار خود دارد و تمامی معادن دیگر را به بخش خصوصی واگذار کرده است و امید می رود امسال با شروع طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچک به کمک هزار و 200 میلیارد تومانی که در اختیار این حوزه قرار گرفته است بتوان معادن بیشتری را واگذار کرده و تأثیر چشمگیرتری بر اشتغال گذاشت .