القدس العربی : چرا روسای سرویس های اطلاعاتی کشورهای عربی با رئیس موساد دیدار کردند
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ روزنامه القدس العربی در سرمقاله خود به چرایی دیدارهای روسای سرویسهای اطلاعاتی کشورهای عربی با رئیس سازمان جاسوسی اسرائیل (موساد) پرداخت.
بر اساس گزارشهای دیروز رسانههای کشورهای عربی، نشست روسای سرویسهای اطلاعاتی مصر، اردن، عربستان سعودی و تشکیلات خودگردان فلسطین با یوسی کوهین رئیس موساد در تاریخ ۱۷ ژوئن (۲۷ خرداد) در شهر العقبه اردن برگزار شد.
براساس گزارشهای رسانههای عربی، این نشست محرمانه به درخواست جارد کوشنر داماد و مشاور ارشد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و جیسون گرینبلات فرستاده ویژه واشنگتن به منطقه خاورمیانه برگزار شد.
برگزاری این نشست به این معناست که اختیارات فرستادگان ویژه آمریکا برای پیگیری روند صلح خاورمیانه از مرحله گفتگو با مقامات سیاسی درباره صلح به مرحله پیشنهاد تشکیل نشست روسای سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی فراتر رفته است یا اینکه برعکس، قدرت و اختیارات سیاستمداران در منطقه خاورمیانه همان مسئولیت روسا و فرماندهان امنیتی این کشورهاست.
بر اساس گزارش رسانههای عربی، نشست امنیتی سری در شهر العقبه برای بررسی راههای پیشبرد ابتکار صلح آمریکا برای حل مناقشه میان اسرائیل، فلسطینیها و اعراب با عنوان معامله قرن برگزار شده است، اگر فرض بر این باشد که مسئولیت افراد شرکت کننده در این نشست با توجه به جایگاه شغلی آنها (مناصب)، مسایل امنیتی است، این یعنی اینکه آنان برای بررسی مسایل و تهدیدهای امنیتی با هم دیدار کردند چرا که احتمال میرود اتخاذ تصمیمات سیاسی درباره اجرای معامله قرن منجر به بروز نتایج، پیامدها یا واکنشهای ملتهای منطقه به ویژه فلسطینیها و اردنیها همراه خواهد شد.
به نظر میرسد شرکت کنندگان در این نشست همگی از جایگاه شغلی برابر برخوردار و همه آنان رئیس دستگاههای اطلاعاتی بودند و اینکه همه آنان دنبال مسئلهای هستند که میخواهند آن را حل کنند وبه دنبال دشمنی کردن با هم نیستند.
این درحالی است که اردن تشکیل این نشست را رد میکند و تشکیلات خودگردان فلسطین نیز حضور در این نشست را مردود دانست، اما دیگر شرکت کنندگان در نشست العقبه آن را تکذیب نکردند.
مصر نگران نیست و دغدغهای بابت تشکیل این نشست ندارد، همچنان که عربستان هیچ فرصتی برای اعلام نزدیکی روابط خود با اسرائیل ندارد و حتی قبل از آن محمد بن سلمان ولیعهد عربستان تمایل شدید خود را برای حرکت در این مسیر (روابط با اسرائیل) نشان داده است.
ما اطلاعی از فضای حاکم بر این نشست نداریم، ما با توجه به شناختی که از نگاه موساد به رهبران دستگاههای امنیتی کشورهای عربی و نحوه تعامل با انان داریم، میتوانیم این نشست را مانند برخورد و رفتار روسای دستگاههای اطلاعاتی با مردم خودشان بدانیم و اگر بگویم که این نشست در فضایی دوستانه برگزار شده است به آنان جفا نکرده ایم و اینکه نشست روسای سرویسهای اطلاعاتی همچنان که حامیان آمریکایی آن و بسیاری دیگر میخواستند، برگزار شده است.
تشکیل نشست به این شکل در واقع نشست هرمی است و دستور دهنده آن آمریکا، رهبری آن بر عهده اسرائیل و اطاعت و اجرا نیز بر عهده کشورهای عربی است.
بر این اساس فرماندهان امنیتی با دستورالعملی که درباره آن به توافق رسیدند، نزدیک رهبران سیاسی خود باز خواهند گشت، و این همان دستورالعمل آمریکا و اسرائیل است و رهبران سیاسی باید در چارچوب سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در مسیر آن حرکت کنند و در نهایت که منافع و سود آن برای آمریکا خواهد بود و اسرائیل نیز در این میان چند برابر سود و بهره خواهد برد و ضرر و زیان آن نیز برای اعراب است.
کاملا روشن است، موانع زیادی در برابر این معادله شکننده است وجود دارد و اینکه تسلیم شدن گزینه منتخب رهبران فلسطین نیست صرف نظر از اینکه نیروی مقابل آنان بسیار قوی و زورگو باشد.
اما مقامات اردن که به تازگی از آزمون انتفاضه مردم خود خارج شدند و گزینههای کافی برای بهبود شرایط اقتصادی و سیاسی خود ندارند و آنان میتوانند عقب نشینی کنند و فلسطینیها را به حال خود تنها بگذارند.
در این وسط مصریها و سعودیها نیز همچنان در تلاش هستند تا به هر شکل ممکن شانس خود را برای حل مسئله فلسطین امتحان کنند.