آنهائی که برای تخریب یک اثر باستانی در دنیا عزا میگیرند و هیاهو میکنند، در مقابل این پدیده سکوت کردهاند.
عبدالرحمن جَبَرتی(1) می گوید: نیروهای وهابی پس از یک سال و نیم محاصره و ایجاد قحطی در مدینه وارد شهر شدند و جز مرقد نبوی دیگر بارگاهها را از میان بردند.
پس از آن دولت عثمانی، لشکری به فرماندهی پسر پادشاه، ابراهیم پاشا روانه نبرد با وهابیان کرد.
آنان مدینه را محاصره کردند و بسیاری از وهابیان را کشتند و شماری انبوه را پس از پناه بردن به قلعه نزدیک باب الشامی، دستگیر کردند.
برخی از بارگاهها در سال 1234ق. به دستور سلطان محمود ثانی بازسازی شد.
ولی بار دیگر وهابیان به سال ۱۳۴۴ق به مکه و مدینه حملهور شدند و شیخ عبدالله بلیهد، قاضی القضاة سعودی، به بهانه شرک و بدعت بودن زیارت قبور فتوای تخریب آنها را صادر کرد و در هشتم شوال سال بعد بقیع ویران شد.
از این روی هشتم شوال به یوم الهدم مشهور شد.
رهبر معظم انقلاب در اردیبهشتماه ۱۳۹۲ و پس از تخریب قبر حجربنعدی (رضوان اللّه تعالی علیه) و اهانت به پیکر این بزرگوار درسوریه گفتند: اگر اینها جرأت می کردند، قبر پیغمبر را هم ویران و با خاک یکسان می کردند.
حضرت آیتالله خامنه ای به تلخی این واقعه اشاره کردند و افزودند: اینکه در میان مجموعهی مسلمانان و امت اسلامی کسانی پیدا شوند که با افکار پلید و متحجر و عقبمانده و خرافی خود، تجلیل از بزرگان و برجستگان و چهرههای نورانی صدر اسلام را شرک بدانند، کفر بدانند؛ واقعاً این مصیبتی است.
ببینید چه فکر باطلی، چه روحیهی پلیدی، چه انسان های بداندیشی، احترام به بزرگان را اینجوری بخواهند نقض کنند و هتک کنند و این را جزو وظائف دینی بشمرند!
در آن وقتی که بقیع را ویران کردند، این را بدانید؛ سرتاسر دنیای اسلام علیه آنها اعتراض کرد. عرض کردم؛ از شرق جغرافیای اسلام - از هند - تا غرب جغرافیای اسلام، علیه اینها بسیج شدند.
رفتن سر قبر یک انسانی و طلب رحمت کردن برای او از خدای متعال، و طلب رحمت کردن برای خود در آن فضای معنوی و روحانی، شرک است؟
شرک این است که انسان بشود ابزار دست سیاستهای اینتلیجنس(2) انگلیس و سی. آی. ای آمریکا و با این اعمال، دل مسلمانان را غمدار کند، آزرده کند.
جریان تکفیرى خبیث که امروز در دنیای اسلام به برکت برخی از منابع مادی، متأسفانه پول و امکانات هم در اختیار دارند، یکی از مصائب اسلام است.
آنهائی که برای تخریب یک اثر باستانی در دنیا عزا میگیرند و هیاهو میکنند، در مقابل این پدیده سکوت کردهاند؛ چه سازمان های بینالمللی، چه شخصیت های بینالمللی، چه سیاسیونی که از این کوردلها حمایت می کنند؛ این نشان دهندهی این است که در قضیه داخلند؛ این قضیه، دستها را نشان میدهد.
این را بدانید خدای متعال میفرماید: «انّ ربّک لبالمرصاد»(3)
و همچنین: «انّهم یکیدون کیدا. و اکید کیدا» (4)؛
تاریخچه پیدایش وهابیت
وهّابیت مذهب رسمی کشور عربستان است و وهّابیان میکوشند تا مذهب خویش را در دیگر کشورهای اسلامی ترویج دهند.
وهابیت، فرقهای از اهل سنت که اواخر قرن دوازدهم و اوائل قرن سیزدهم هجری قمری، در منطقه نجد عربستان با تلاش محمد بن عبدالوهاب تأسیس شد.
وهابیان در مواجهه با قرآن و روایات، به ظاهر آیات و اخبار عمل میکنند و معتقد به تأویل نیستند.
بنابر آموزههای وهابی، زیارت قبور و ساخت بنا و مقبره و گنبد بر قبور، حتی قبور پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصومین، حرام و توسل و تبرک به قبور ایشان و آثار بر جای مانده از ایشان، بدعت و مستلزم شرک است.
دیدگاهها و عقاید وهابیت بر نظریههای احمد بن عبدالحلیم بن تیمیه(مشهور به اِبن تِیمیّه) و مبانی سلفی او مبتنی است که محمّد بن عبدالوهّاب نجدی به احیای نظریههای او پرداخت.
محمّد بن مسعود،حاکم درعیه یک از شهر های نجد، عقاید عبدالوهّاب را برای تقویت حکومت خویش مناسب دید و به گسترش عقاید وی کمک کرد.
از آن پس، این دو نفر به شهرهای بسیاری لشکر کشیدند و هر کس را با عقاید خویش ناسازگار یافتند، کافر خوانده و کشتند.
بدین ترتیب روز به روز قدرت آل سعود رو به فزونی گذاشت و در سایه آن، آیین وهّابی نیز گسترش یافت و تا امروز در عربستان حکمرانی می کنند.
(1) عبدالرحمن جَبَرتی: تاریخ نگار مصری قرن 12و13
(2) اینتلیجنس : intelligence در زبان انگلیسی به معنای هوش است و زیرکی و جاسوسی نیز معنی می دهد.
(3) «انّ ربّک لبالمرصاد» : براستی که پروردگارت در کمین است./ سوره فجر
(4) «انّهم یکیدون کیدا. و اکید کیدا» : همانا كافران پیوسته نیرنگ مىكنند. و من نیز تدبیر مىكنم./ سوره طارق
نویسنده و تنظیم کننده: مجید اسماعیلیان دستجردی