نائب رئیس هیئت مدیره سندیکای برق گفت: کاهش بارندگی های امسال مانع از ورود نیروگاه های برق آبی با تمام توان در مدار برای تولید برق و برای تامین پیک مصرف تابستان هستند.
وی هزینه ساخت نیروگاه جدید را 3 تا 4 میلیارد یورو اعلام کرد و گفت: این رقم علاوه بر هزینه 10 تا 15 میلیارد تومانی تاسیس شبکه توزیع و خطوط انتقال است که باید برای جلوگیری از خاموشی در کشور انجام شود اما این در حالیست کهوزارت نیرو امسال توان تامین این هزینه را ندارد.
نائب رئیس هیئت مدیره سندیکای برق با اشاره به تولید بیش از 55 درصد برق مصرفی کشور توسط بخش خصوصی ادامه داد: هم اکنون وزارت نیرو 30 هزار میلیارد تومان به بخشهای مختلف خصوصی و بانکها بدهکار است که 20 هزار میلیارد تومان آن متعلق به بخش خصوصی و پیمانکاران این صنعت است که پرداخت نشدن این هزینه مانع از سرمایه گذاری های جدید در صنعت برق شده است.
باقری قیمت برق را چالش بزرگ صنعت برق دانست و افزود: برق یک محصول است که هزینه تولید و انتقال دارد بنابراین ثابت نگه داشتن نرخ برق بخش خصوصی را با مشکل مواجه کرده است زیرا با پرداخت نشدن قیمت برق به وزارت نیرو این ارگان قادر به تسویه بدهی ها به بخش خصوصی نخواهد بود که این روند در تولید برق اثرمنفی خواهد گذاشت.
وی با اشاره به اینکه آزاد شدن اقتصاد برق سبب رونق گرفتن این صنعت پول ساز خواهد شد گفت: راهکار دیگر رفع چالش بخش خصوصی در صنعت برق صادرات این کالاست در حالی که بخش خصوصی نقشی در صادرات برق ندارد.
نائب رئیس هئیت مدیره سندیکای برق، ایران را از لحاظ ظرفیت نصب شده نیروگاهی در منطقه دارای رتبه اول دانست و افزود: ایران جز 10 کشور مطرح دنیا در تولید تجهیزات نیروگاه برق آبی و ششمین سازنده توربین گازی در دنیا است که هم اکنون به 40 کشور صادرات دارد که باتوجه به ظرفیتهای موجود در این صنعت میتوان مقاصد صادراتی را به مقدار قابل توجهی افزایش داد.
باقری با اشاره به نرخ 8 برابری تولید ارزش افزوده در صنعت برق نسبت به بقیه صنایع صادراتی کشور گفت: 11 درصد از ارزش افزوده کل صنایع کشور و 14.5 درصد سهم اشتغال کشور در صنعت برق محقق می شود.
وی صنعت برق را یکی از صنایع پیشرو در حوزه صادرات غیر نفتی دانست و ادامه داد: ایران قادر به صادرات تجهیزات صنعت برق، خدمات فنی و مهندسی و انرژی برق به دیگر کشورهاست که هم اکنون از 50 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی کشور 15تا 20 درصد سهم خدمات فنی و مهندسی و کالاهای دارای تکنولوژی پیشرفته است.
نائب رئیس هیئت مدیره سندیکای برق با اشاره به سهم 5 درصدی خدمات فنی و مهندسی صنعت برق از صادرات غیر نفتی کشور ادامه داد: این در حالیکه ظرفیت صادراتی صنعت برق ایران 25 تا 30 میلیارد دلار است.
باقری هدف گذاری انجام شده بر اساس سند 1404 برای صادرات غیر نفتی را 200 میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: هنوز فاصله زیادی تا رسیدن به این هدف وجود دارد که مشکلات موجود در شبکه بانکی از بزرگترین موانع رسید ن به این هدفگذاری است.
وی با اشاره به ظرفیت موجود در کشورهای همسایه دارای مرزهای خاکی با ایران برای صادرات ادامه داد: به گواه آمار در سال 96 بیش از 300 میلیارد دلار واردات در کشورهای همسایه انجام شده است که سهم ایران از این رقم معادل 13.5 میلیارد دلار بوده است که با توجه به شرایط فعلی و تحریم ها باید برای استفاده از این ظرفیت در کشورهای همسایه برنامه ریزی کرد.
توانمندی ایران برای صادرات 33 میلیارد دلاری برق تا 1404
معاون پژوهش و برنامه ریزی سندیکای برق از توانایی و ظرفیت این صنعت برای صادرات برق و تجهیزات آن تا رقم 33 میلیارد دلار تا افق 1404 در صورت تامین زیرساختهایی لازم، در کشور خبر داد.
علیرضا اسدی نیز در این نشست با اشاره به اینکه ما نیازمندنظام یکپارچه حکمرانی صادرات در صنعت برق هستیم افزود: درحال حاضر سه وزارتخانه نیرو، امورخارجه و صنعت معدن تجارت متولی صادرات برق را برعهده دارند که انجام سیاست گذاری های جدا گانه در این ارگانها سبب از دست رفتن فرصتهای زیادی برای صادر کنندگان برق می شود.
وی با بیان اینکه با ادامه داشتن روند فعلی تامین زیرساختها برای صادرات صنعت برق تا افق 1404، صادرات این صنعت به 17 میلیارد دلار می رسد گفت: صنعت برق از لحاظ زیرساختهای فیزیکی رتبه 14 جهان را دارد که این نشان دهنده ظرفیت مناسب این صنعت در صادرات برق است اما زیرساخت تسهیل کننده فضای مناسب کسب و کار در کشور شرایط خوبی ندارد.
معاون پژوهش و برنامه ریزی سندیکای برق با تاکید بر نیاز کشور به بازنگری درحکمرانی صنعت برق ادامه داد: دولت باید بنگاه داری را رها کرده و بر حکمرانی تمرکز کند این درحالیست که دولت اجازه چندانی به حضور بخش خصوصی نمی دهد و حتی قیمت گذاری برق نیز در دست دولت است.
اسدی مجموع صادرات تجهیزات در کشورهای همسایه را حدود 100 میلیارد دلار دانست و گفت: ایران قادر به تامین این اعداد هست اگر شرایط فراهم شود اما این درحالیست که هم اکنون چین، ژاپن، آمریکا و آلمان عمده صادرات این کشورها را برعهده دارد.
وی افزود: ضعف در اطلاعات از بازار، فقدان استحکام و ثبات کافی در روابط سیاسی، ضعف در قدرت رقابت پذیری شرکتهای صادراتی و ریسک های شرکتهای صادر کننده در بازارهای هدف از جمله مهم ترین موانع صادراتی در صنعت برق است.