مردم کرد زبان و اهل سنت مهاباد درآستانه عید فطر یکی از بزرگترین اعیاد مسلمانان خود را مهیای برگزاری باشکوه این عید بزرگ کرده اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکزمهاباد، روز اول شوال و عید سعید فطر در بین مردم مهاباد از آداب و رسوم ویژه ای برخوردار است.
در آستانه برگزاری این عید بزرگ، اقشار مختلف مردم با حضور در بازار و خرید آجیل، سبزی، میوه و شیرینی و سایر مایحتاج عمومی و لباس نو خود را برای ورود به عید سعید فطر آماده کردند.
در این میان مغازه های شیرینی فروشی نسبت به دیگر مشاغل از ازدحام بیشتری برخوردار است.
پایان ماه مبارک رمضان در روز اول شوال با تشریفات و آیین های خاصی با شکوه هر چه تمام برگزار می شود.
جشن عيد فطر"جشن رمضان" در مهاباد با اقامه نماز " جشن" در مساجد آغاز مى شود در اين روز پس از اقامه نماز، خانواده ها به ديدار بزرگترهاى فاميل رفته و اداى احترام مى كنند و پس از عيادت از بيماران و حلاليت طلبيدن از كسانى كه احتمالا كدورتى از آنها در دل دارند، در منزل براى پذيرايى از سايرين آماده مى شوند.
در این روز امام جماعت مسجد از نخستین ساعات بامداد و پیش از طلوع خورشید به تلاوت قرآن پرداخته و در بین هر آیه این شعار را می خوانند: الله اکبر، الله اکبر، الله اکبر، لااله الا الله و الله اکبر، الله اکبر و لله الحمد سپس امام جماعت ادامه می دهد تا این که خورشید به اندازه رمح بلند می شود و سپس با تشریفات خاصی نماز عید را می خوانند.
در نماز جماعت این جشن، مسلمانان دست به دعا برمی دارند و خدا را سوگند می دهند که آنها را در تمام خوبی هایی که حضرت محمد(ص) داخل کرده و از تمام بدی ها او و خاندانش را حفظ کند.
در ماه رمضان اقامه اذان صبح به عهده جوانان است.
آنها در 15 روز اول ماه یک ساعت مانده به نماز صبح به رمضان مرحبا گفته و در نیمه دوم ماه رمضان نیز الوداع می گویند که این سنت قدیمی تاکنون در میان مردم این دیار برپا بوده و از بین نرفته است.
مرحبا، یعنی آفرین بر تو ای ماه خجسته، بسیار شاد آمدی و از آمدن این ماه اظهار مسرت می کنیم و الوداع نیز یعنی خداحافظی از ماه رمضان و اظهار تاسف از اینکه این ماه به این زودی سپری می شود. میهمانان در حياط منزل با صداى بلند، جشن رمضان را به صاحبخانه تبريك مى گويند و صاحبخانه نيز با چاى و شيرينى از آنان پذيرايى مى كند.
پس از فراغت از نماز و تشریفات آن حاضران به سوی پیش نماز و امام جماعت رفته و به عنوان تبریک به دست او و دیگر حاضران بوسه می زنند و از همدیگر عذرخواهی و طلب عفو می کنند.
مردم این خطه معتقدند روز عید، روز صلح و شادی، روز روبوسی و تبریک و تهنیت است و از این رو وقتی که از مسجد بیرون آمدند، باید عداوت و کدورتها به صلح و صفا تبدیل شود.
برگزاری این آیین های خاص در این منطقه در عید فطر که از آن به جیژنی ره مضان یاد می شود، نشان از جایگاه والای اسلام در بین مردم اهل سنت مهاباد دارد و نمادی از اعتقادات ریشه داری است که با آداب و رسوم و تشریفات ویژه و باشکوهی برگزار می شود.
در صبح روز عید فطر بوی غذای محلی مخصوص این منطقه برنج و خورشت کوردی به مشام می رسد.
در این عید لازم است تمام افراد بالغ و غیربالغ و بچه ها غسل کرده و بدن را در روز قبل یا شب عید شستشو دهند.
تمام اعضای خانواده در این روز باید لباس های تازه و تمیز بپوشند و روی هم رفته نظافت در این روز از جمله پاکیزگی منزل و پاشیدن عطر و ترتیب دادن مجالس باشکوه از مهمترین تزیینات و امتیازات روز عید به شمار می رود.
پرداختن زکات فطره در این منطقه نیز از اهمیت خاصی برخوردار است و قبل از نماز عید به افراد نیازمند و مستحق پرداخت می شود.
تمامی آداب و رسوم ذکر شده جزوی از فرهنگ، هویت و باورهای این بخش از مردم کشورمان است.
آداب و اصول و تشریفات ماه رمضان و عید فطر به طور مسلم و معمول در بین تمام طوایف کرد و مناطق کردنشین هر چند به صورت اندکی تغییر و کم و زیاد برگزار می شود.
در میان مردم این خطه ماه رمضان ماه خیر و برکت و احسان و ماه تسبیح قرآن و ماه صیام و قیام است و روز عید فطر روزی با شکوه و با عظمت و پرشکوه ترین اعیاد کردها و همانند عید قربان و عید نوروز است.