سیاست مبهم آمریکا درباره استفاده از پهپاد این خطر را به همراه دارد که تاثیر عکس داشته باشد زیرا کشورهای دیگر هم در حال دستیابی به فناوری های مشابه هستند.
این روزنامه آمریکایی در مطلبی به قلم بن ولفگانگ نوشت: در ظاهر ممکن است نتوان تصور کرد یک کشور خارجی یک پهپاد مسلح را برای ترور یک شخص فراری یا یک مخالف سیاسی در خاک آمریکا اعزام کند اما تحلیلگران و محققان حقوقی می گویند چنین سناریویی ممکن است آنطور که به نظر می رسد غیرعملی نباشد.
گسترش سریع فناوری پهپادهای نظامی در حال رسیدن به نقطه ای است که کشورهای دیگر و حتی بازیگران غیر حکومتی مانند کارتل های مواد مخدر مکزیک ممکن است به نوعی از حملات مرگبار روی آورند که آمریکا بیش از یک دهه سردمدار آن بوده و این حملات در زمان روسای جمهور از هر دو حزب، افزایش یافته است.
راچل استول مدیرعامل "مرکز استیمسون" که یک اندیشکده مهم در واشنگتن است گفت: "این احتمال وجود دارد که کسی یک هواپیمای بدون سرنشین را در مرز مکزیک به پرواز در آورد و فردی را در خارج ترور کند."
استول که متخصص در زمینه هواپیماهای بدون سرنشین و سیاست بین المللی تسلیحاتی است گفت: "من فکر می کنم این واقعیتی است که ما با آن مواجه خواهیم شد. من فکر می کنم کشورهایی را خواهیم دید که جسارت بیشتری برای عبور از مرزها پیدا می کنند و شاید آنها یک تروریست را که اتفاقا در خاک ماست خارج کنند و بگویند ببینید، شما هم این کار را کرده اید. این تنش است."
منتقدان معتقدند سیاست آمریکا درباره حملات هواپیماهای بدون سرنشین در بهترین حالت باید گفت مبهم است و اینکه آمریکا شاید عمدا وضعیتی آزمایشی را قرار داده است تا بقیه کشورهای جهان احتمالا با نتایجی ناگوار روبرو شوند.
- گسترش پهپادها
آمریکا در سالهای پس از حملات تروریستی یازده سپتامبر 2001، در استفاده از حملات هواپیماهای بدون سرنشین و فرا-مرزی پیشگام بوده است.
هواپیماهای بدون سرنشین در خارج از آمریکا بسیار جنجال برانگیز هستند و بویژه در بخش هایی از جهان به سبب کشته شدن غیرنظامیان با انتقاد روبرو شده اند. با وجود این، پهپادها در داخل کاخ سفید، وزارت دفاع آمریکا و سیا ابزارهایی با ارزش برای اجرای حملات دقیق به اهداف تروریستی تلقی می شوند. پهپادها موجب می شوند پرسنل آمریکایی با خطراتی اندک روبرو شوند یا حتی خطر مستقیمی علیه آنها وجود نداشته باشد.
پهپادها همچنین می توانند در عرصه هایی استفاده شوند که نیروهای متعارف هرگز نمی توانند به آنها برسند.
در عین حال، کارشناسان می گویند انحصار تقریبا کاملی که آمریکا در دهه گذشته بر فناوری پهپادها داشت رو به کاهش است. روسیه، چین و کشورهای دیگر به سرعت در حال پیشرفته کردن برنامه های سامانه های بدون سرنشین خود هستند.
دان گتینگر Dan Gettinger یکی از مدیران "مرکز مطالعات خلع سلاح بارد کالج" گفت: "ما در حال نزدیک شدن به نقطه ای هستیم که هر ارتشی توانمندیهایی در خصوص هواپیماهای بدون سرنشین خواهد داشت."
بررسی "بنیاد آمریکای نوین " مستقر در واشنگتن نشان می دهد 23 کشور هواپیماهای بدون سرنشین نظامی دریافت کرده یا توسعه داده اند. این کشورها شامل متحدانی مانند انگلیس و فرانسه و دشمنانی مانند ایران هستند.
فقط در سال 2016 ، 10 کشور - سوئیس، سوئد، اوکراین، عربستان سعودی، یونان، ترکیه، ترکمنستان، قزاقستان، سوئیس و هند - به این باشگاه پیوستند.
مقامات چینی می گویند در حال پیشرفت سریع در یک برنامه نظامی هستند که اجازه می دهد تا خلبانان هواپیماها به طور همزمان چند هواپیمای بدون سرنشین را کنترل کنند. این یک نوع هماهنگ سازی است که می تواند در توانایی های هوایی چین انقلاب بوجود بیاورد. وزارت دفاع روسیه در سال جاری اعلام کرد در حال توسعه یک سیستم بدون سرنشین دوربرد است که می تواند به انجام پروازهای بدون سرنشین و مافوق صوت در ارتفاع پایین بپردازد.
در واقع، متخصصان ادعا می کنند که دولت های جرج دبلیو بوش و اوباما عملا برای آنچه در سراسر جهان درباره حملات هواپیماهای بدون سرنشین قابل قبول است معیارهایی تعیین کرده اند.
جفری اسمیت که سابقا در امور امنیت ملی فعالیت داشته است گفت: "ما در حال بوجود آوردن سابقه ای هستیم که کشورهای دیگر آن را دنبال می کنند ولی ما قصد نداریم آنچه را که آنها انجام می دهند دوست داشته باشیم."
آمریکا حملات هواپیماهای بدون سرنشین را در کشورهایی مانند یمن، سومالی و پاکستان انجام داده است. اینها مکان هایی هستند که واشنگتن در آنها حضور نظامی رسمی ندارد. پرزیدنت بوش طی هشت سال ریاست جمهوری خود با اجرای کمتر از 50 حمله از این دست موافقت کرد. این در حالی است که اوباما با حدود 500 حمله هواپیماهای بدون سرنشین موافقت کرد.
مرکز استیمسون در گزارش جامع اخیر خود درباره حملات هواپیماهای بدون سرنشین اعلام کرد ترامپ به شکلی اقدام می کند که دستور اجرای تعداد بیشتری از حملات هواپیماهای بدون سرنشین را صادر خواهد کرد. ترامپ در دوازده ماه نخست ریاست جمهوی خود برای دست کم هشتاد حمله در این کشورها مجوز صادر کرده است.
کارشناسان می گویند تصور وضعیتی که در آن پهپادهای خارجی شروع به پرتاب بمب بر روی خاک آمریکا کنند دشوار است ولی کشورهای دیگر به سرعت در حال رسیدن به برهه ای هستند که هر عملیاتی و در هر جایی که مناسب بدانند انجام می دهند و این عملیات ها برخی اوقات می تواند بر خلاف منافع آمریکا باشد.
پیتر لیچتنبائم Peter Lichtenbaum, وکیل در یک شرکت حقوقی در واشنگتن که در خصوص امنیت و دفاع ملی تخصص دارد گفت:" ما می توانیم هر قانونی را که می خواهیم تعیین کنیم ولی باید درک کنیم در حال بوجود آوردن یک سابقه هستیم و کشورهای دیگر آنچه ما انجام می دهیم با دقت زیر نظر دارند. اگر ما از امتیازی استفاده کنیم، مخالفت کردن با اینکه کشورهای دیگر از همان موارد استفاده کنند دشوار خواهد بود.