گزارش مکتوب؛
قارچهایی با طعم مرگ...
سناریوی قارچهای سمی که از کرمانشاه شروع شد و دیگر استانهای غربی کشور را نیز در برگرفت تا کنون باعث مرگ ۲۱ نفر ومسمومیت بیش از یک هزار و ۳۵۰ نفر شده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز کرمانشاه.
گلاره گیانم، رولهی شیرینم، دردت وَ دی ده ام، چه بکم. خدای گورا چه بِکَم خوود کمک بکه.
این صدای نالههای زنی است که طنین صدایش سکوت بیمارستان را میشکند کمی آن طرفتر پزشکان بر روی بالین دختری جوان آمده اند، مادر در حالی که اشک میریزد میگوید قارچ خورده است.
مادر گریه کنان ادامه میدهد: هرسال فصل بهار برای چیدن قارچهای کوهی به دل طبیعت میرویم و قارچ میچینیم، چند ساعت بیشتر نگذشته بود که دخترم با سرگیجه و حالت تهوع از خواب بیدار شد و حالا در بیمارستان هستیم.
دکتر محبی مسئول اورژانس بیمارستان امام خمینی کرمانشاه میگوید: امسال قارچهای سمی خیلیها را مثل این خانم جوان روانه بیمارستان کرده است.
مسمومیت بیش از یک هزار و ۳۵۰ نفر بر اثر مصرف قارچهای سمی
هشتم اردیبهشت ماه امسال روییدن کلاهکها با صدای آژیر قرمز مرگ و مسمومیت همراه بود و سناریوی قارچهای سمی از استان کرمانشاه آغاز شد و حالا دیگر استانهای غربی را نیز در بر گرفته است و آمار مسمومان به بیش از یک هزار و ۳۵۰ نفر رسیده است.
حق پرست کارشناس هواشناسی میگوید: افزایش بارندگیهای بهاری با رکورد ۵۲۰ میلیمتر و شرایط جوی مناسب رشد بیش از حد قارچها را فراهم نمود.
دکتر مدرسی رئیس مرکز فوریتهای پزشکی استان کرمانشاه از مسمومیت ۵۷۰ نفر و فوت ۸ نفر در این استان خبر میدهد و میگوید: قارچهای سمی امسال شوک بزرگی را در کشور ایجاد کرده است.
دکتر میکاییلی متخصص قارچ شناسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه میگوید: در جهان بیش از ۵ هزار گونه قارچ وجود دارد که صد گونه آن برای انسان سمی است.
وی ادامه میدهد: قارچها در دمای ۱۸ تا ۲۰ درجه رشد میکنند و امسال از بد شانسی قارچ سمی آمانیتا که از همه مرگبارتر است و شبیه قارچهای خوراکی، افراد زیادی را به بیمارستان کشاند.
دکتر میکائیلی میگوید: آمانیتا را فنجان مرگ (deathcap) یا فرشته مرگ مینامند ۲۰ گرم از این قارچ میتواند ۴ نفر را به کام مرگ بکشاند. این قارچها تا ۶۰ درصد باعث مرگ و میر میشود. اپیدمی قارچهای سمی استانهای غربی کشور را نیز فرا گرفت.
مرگ ۲۱ نفر بر اثر مصرف قارچ سمی
دکتر خالدی سخنگوی اورژانس کشور مرگ ۲۱ نفر را تائید میکند ومی گوید: تا کنون ۱۰ نفر در کرمانشاه، ۴ نفر در لرستان، ۳ نفر در کردستان، ۲ نفر در آذربایجان غربی، یک نفر استان مرکزی و یک نفر هم در همدان بر اثر مصرف قارچ سمی جان باخته اند.
بیمارستان امام خمینی (ره) کرمانشاه به عنوان تنها مرکز مسمومیت غرب کشور تعداد زیادی از مبتلایان به قارچهای سمی را پذیرش کرده است. آقای محمودی از روستای محمودآباد صحنه به همراه ۳ نفر از اعضای خانواده اش بستری شده اند که همه با هم این چترهای مرگبار را خورده اند.
دکتر جویباری متخصص داخلی میگوید: اغلب مراجعان با نشانه مسمومیت، خانوادگی این چترها را مصرف نموده اند. این سم آنقدر مهلک و کشنده است که آنزیمهای کبد را بالا میبرد و این یعنی بیمار در تابلوی حاد کبدی است.
در کرمانشاه ۳ نفر از اعضای خانواده آقای فتحی از روستای زندهر بخش کوزران جان خود را از دست دادند (پسر، دختر، عروس). پدر در حالی که غمبار است و اشک میریزد میگوید: خانواده ۶ نفره ما همه خوردیم ولی امسال این قارچها عزرائیل سه نفر از خانواده ام شدند.
معمای قارچهای سمی به همین جا ختم نمیشود این مهمان ناخوانده ۱۸ نفر را از استان کرمانشاه روانه شیراز کرده است. بیمارستان ابوعلی سینا شیراز بعنوان تنها مرکز پیوند اعضای کشور سالانه هزار عمل پیوند را در بخشهای کبد، روده و گوارش انجام میدهد، برای پیگیری روند درمان بیماران راهی شیراز شدم.
دکتر غلامی مدیرواحد فراهم آوری پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی شیراز میگوید: سه نفر از کرمانشاهیان پیوند کبد شده اند و مابقی برای بهبود حالشان در بخش بستری هستند. آقای صحرایی، خانم امیری تاج و آقای محمدی سه نفر از کسانی هستند که قارچ قاتل کبدشان شد و حالا پیوند شده اند آنها برای بستری شدن هرکدام بیش از ۵۰ میلیون تومان واریز کرده اند و بخش زیادی را هم خیرین سلامت و دولت تقبل نموده اند.
روستائیان و عشایر در صحبتهایشان میگفتند ما قارچ شناسیم و سمی را از غیر سمی تشخیص میدهیم، اما پزشکان این صحبتها را رد میکنند و میگویند روشهای سنتی مثل انداختن قارچ در شیر و نقره کاملا غیر علمی است. قارچهای سمی و خوراکی فقط از طریق ویژگیهای ماکروسکوپی، میکروسکوپی و ژنتیکی ملکولی قابل تشخیص هستند.
دکتر مخصوصی رئیس بیمارستان امام خمینی کرمانشاه میگوید: سم قارچها با پختن، کباب کردن و سرخ کردن از بین نمیرود و علائم مسمومیت ۶ تا ۷۲ ساعت بعد از مصرف بروز میکند.
سایه کلاهک مرگ همچنان بر سر مصرف کنندگان است قارچهایی با طعم مرگ روزهای قشنگ بهاری را برای تعداد زیادی از هموطنانمان تیره و تار کرد.
مادر گلاره بر بالین دخترش نشسته، صورت و چشمانش قدری زرد شده میگوید: دکترها گفته اند تا چند هفته دیگر حالش خوب میشود و مرخصش میکنیم.
اما یادمان باشد قارچهای سمی بازهم در کنار درختان بلوط و کاج میرویند و این ما هستیم که نباید گول ظاهر فریبنده و رنگارنگ قارچهای وحشی را بخوریم و از تکرار این سناریوی غم انگیز جلوگیری کنیم چرا که قرار نیست هر زیبای قاتلی خوراک انسان شود.
*گزارشگر: پریسا پانیاز