استان البرز در سال های اخیر به علت کاهش بارش ها با مشکل کم آبی مواجه است به طوریکه میزان دسترسی به سفره های زیر زمینی استان از 40 متر در دهه 70 به 270 تا 300 متر در دهه کنونی رسیده است.
استان البرز در سال های اخیر به علت کاهش بارش ها با مشکل کم آبی مواجه بوده است؛ به طوریکه میزان دسترسی به سفره های زیر زمینی استان از عمق 40 متری در دهه 70 به 270 تا 300 متر در دهه کنونی رسیده است.
استانی که 5 هزار و 800 کیلومتر مربع مساحت دارد اما به رغم دارا بودن رودخانه های پرآبی همچون رودخانه کرج و طالقان که از رشته کوه های البرز جنوبی سرچشمه می گیرند، همسایگی این استان با پایتخت شرایطی را به وجود آورده که بخشی از منابع آبی آن به مناطق همجوار انتقال داده می شود.
همچنین وجود 75 هزار هکتار اراضی کشاورزی مناسب در استان به عنوان تامین کننده بخشی از مواد غذایی کشور نیاز به تامین آب دارد و باید منابع آبی پایدار برای آن در نظر گرفته شود، اما اکنون به ناچار با برداشت بی رویه از سفره های زیر زمینی، آبیاری این اراضی تامین می شود که در بلندمدت برای استان زیانبار است.
مدیرکل هواشناسی استان البرز، شانزدهم فروردین امسال به وضعیت میانگین 30 ساله استان در زمینه بارشها اشاره کرد و گفت: بارندگی البرز درمیانگین 30 ساله (از ابتدای مهرماه تا 14 فروردین ماه سال بعد) 280 میلی متر بوده که اکنون با این میانگین فاصله زیادی داریم.
منصور رحمانیان افزود: در هر سال آبی باید 395.4 میلیمتر بارندگی در استان داشته باشیم تا میزان بارندگی ها با متوسط بلندمدت هم طراز شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان البرز بیستم خرداد اگرچه از رفع نگرانیها نسبت به ذخیره سد کرج برای ایام پیش رو خبر داد ولی پیش بینی کرد که ورودی سد کرج به دلیل کمبود ذخایر برفی کاهش خواهد یافت.
نجفیان در خصوص میانگین بارشها در استان گفت: از ابتدای سال زراعی جاری (مهر 96) تاکنون 350 میلیمتر بارندگی داشتهایم. این رقم در مقایسه با میانگین بارش در مدت مشابه سال گذشته (404 میلیمتر) 13.5 درصد کاهش داشته است.
وی در خصوص آخرین وضعیت ذخایر دو سد امیرکبیر(کرج) و طالقان نیز اعلام کرد: وضعیت کنونی سد کرج تقریباً مشابه سال گذشته است؛ این سد در حال حاضر 180 میلیون مترمکعب ذخیره دارد؛ یعنی 98 تا 99 درصد از ظرفیت آن پر است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای البرز با بیان اینکه ذخیره کنونی سد طالقان نسبت به سال قبل کاهش داشته است گفت: سد طالقان در این موقع از سال گذشته پر بود و 420 میلیون مترمکعب ذخیره داشت؛ اما امسال ذخیره آن به 324 میلیون مترمکعب رسیده و 77 درصد از حجم آن پر است.
وی افزود: در چنین وضعیتی میتوان وضعیت سد کرج را خوب توصیف کرد اما وضعیت سد طالقان نسبت به سال گذشته خوب نیست.
نجفیان در پاسخ به اینکه وضعیت ورودی و خروجی سدهای کرج و طالقان چگونه است نیز گفت: در حال حاضر روزانه 2.2 میلیون مترمکعب آب از سد کرج، خارج و دو میلیون مترمکعب وارد میشود؛ با وجود افزایش مصرف در روزهای آتی اما پیشبینی میشود اختلاف چندانی بین ورودی و خروجی به وجود نیاید؛ سد طالقان هم در این موضوع وضعیتی مشابه سد کرج دارد.
رییس کمیسیون صنایع و نماینده مردم استان البرز در مجلس شورای اسلامی نیز بحران آب در استان را جدی ارزیابی کرد و مدیریت مصرف را از سوی دستگاههای اجرایی ضروری دانست.
عزیزاکبریان افزود: در متوسط کل کشور 48 درصد کاهش بارندگی داشتیم، که بر مبنای این میزان بارندگی پیش بینی می شود که امسال سال سختی در بخش آب در کشور داریم.
وی اضافه کرد: با توجه به بحران آب در کرج، نظرآباد، محمد شهر و کمالشهر درسال گذشته، احتمال تشدید آن درسال جاری در استان وجود دارد؛ بنابراین باید مدیریت مصرف آب با برنامه ریزی دقیق انجام شود.
اکبریان گفت: نیاز است تا آگاهی رسانی بیشتری به مردم صورت گیرد که گرفتار کم آبی و خشکسالی هستیم. کشور در بحث آب مشکل جدی دارد؛ بنابراین با مدیریت صحیح باید میزان مصرف آب را کاهش داد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه البرز با بیان اینکه البرز بالاترین میزان جمعیت شهری را دارد، گفت: کمبود آب از موانع توسعه استان است.
زهرا عربشاهی با بیان اینکه البرز یکی از بزرگترین صادرکنندگان محصولات باغی و کشاورزی در کشور است و بنابراین به منابع آبی بیشتری نیاز دارد یکی از مشکلات اصلی استان را انتقال بخش عمده ای از آب البرز به خارج از استان دانست که باید برای آن راهکاری اساسی در نظر گرفته شود.
محمدرضا تقوی پور